Berita Terkini

7 jam yang lalu: Melaka cadang bina saluran paip air dari Sungai Rembau 11 jam yang lalu: OP Tapis Khas: 496 penagih, 120 pengedar ditahan polis Perak 11 jam yang lalu: KPM mohon tangguh pengosongan bangunan SK Assumption 11 jam yang lalu: Mesyuarat khas berkaitan urusan PRN Johor akan diadakan pada 9 Februari (Rabu) - Setiausaha SPR 11 jam yang lalu: SPR telah terima notis pembubaran DUN Johor pada 23 Januari - Setiausaha SPR

IKUTI KAMI


EvoAir: Menukar Haba Kepada Udara Sejuk

WKL group lancar sistem penyaman udara mesra alam pertama di dunia yang menukar pembaziran haba panas kepada udara sejuk.

Teknovasi Dikemaskini 8 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 28 Apr 2021 2:30PM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Ketika warga dunia sedang menyambut Hari Bumi di tengah penularan wabak COVID-19, isu pemanasan global kekal menjadi cabaran utama. Kita berdepan situasi di mana terlalu banyak haba terperangkap di atmosfera sehinggakan suhu Bumi meningkat dengan mendadak. 

Bagi negara yang berada di garisan Khatulistiwa seperti Malaysia, semakin ramai antara kita menggunakan penyaman udara untuk mengatasi permasalahan haba panas ini. Apabila suhu semasa meningkat, kebergantungan kita terhadap penyaman udara juga turut meningkat. 

Ini membawa kepada kelemahan yang nyata. Penyaman udara konvensional melepaskan kira-kira 55 celsius sisa haba panas ke atmosfera. Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa, dianggarkan sebanyak 1.9 bilion unit penyaman udara digunakan di seluruh dunia pada 2020. 

Ia dijangka meningkat tiga kali ganda sebanyak 5.6 bilion unit pada 2050. Dengan kata lain, sebanyak 10 penyaman udara baharu akan terjual setiap saat untuk 30 tahun akan datang. Bayangkan jumlah sisa haba panas yang akan dilepaskan ke atmosfera Bumi kita?


Justeru, WKL Group mengambil langkah proaktif dengan memperkenalkan EvoAir iaitu penyaman udara mesra alam pertama di dunia yang menukarkan sisa haba panas buangan yang dikeluarkan oleh peluwap (condenser) kepada udara sejuk. 

Dengan itu, proses ini mengubah peluwap unit luaran itu tadi menjadi unit penyejuk tambahan yang turut berfungsi seperti penghawa dingin. Pengguna boleh memilih untuk meletakkan peluwap mereka di taman mini, balkoni atau dapur bagi mendapatkan udara dingin tambahan. 

Sememangnya EvoAir direkacipta untuk mentakrifkan semula sistem penyaman udara, “Perubahan iklim adalah masalah serius dan kami berikrar akan memberi sumbangan positif untuk memulihkan Bumi kita,” ucap Dr Low Wai Koon, pengasas dan Ketua Pegawai Operasi WKL Group. 

Sejak 12 tahun lalu, Dr Low telah menjalankan penyelidikan dan pembangunan inovasi yang berterusan ke atas sistem penyaman udara mesra alam. Penemuannya menyumbang ke arah gaya hidup yang lebih hijau, sambil memberi sumbangan positif terhadap pemuliharaan planet ini.

Menerusi penyaman udara konvensional, peluwap memindahkan haba dari dalam rumah dengan mengeluarkan sisa haba pada suhu ± 55 celsius dan kelembapan ± 20% ke udara. Ia memberi kesan bahaya kepada manusia dan menyumbang kepada masalah alam seperti pemanasan global.

Peluwap EvoAir dicipta untuk melepaskan udara yang lebih sejuk dan lembap pada suhu suhu ± 25 celsius dan kelembapan ± 58% ke udara di persekitaran luar. Ia sesuai dan optimum untuk dinikmati manusia serta makhluk hidup lain seperti haiwan dan pokok, di samping memberi sumbangan positif ke arah kelestarian dan kelangsungan planet Bumi kita yang tercinta ini. 

Layari EvoAir.com untuk maklumat lanjut. – Getaran, 28 April 2021

Semua gambar: EvoAir Manufacturing 

Berita Berkaitan

1

Kolum 3 minggu yang lalu

Jangan Zalim. Jagalah Alam, Masyarakat Dan Diri Sendiri

2

Karier 2 bulan yang lalu

Di Sebalik Kerjaya Seorang Pelaut

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Pelantikan Pengarah Wanita Majukan Kaum Hawa

4

Jelajah 3 bulan yang lalu

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

Sorotan

1

Rayuan Kes SRC, Najib Akan Mohon Peguam Diraja Dari UK

2

Penggal Kepala Ibu, Penganggur Didakwa Di Mahkamah

3

Pereka Fesyen Thierry Mugler Meninggal Dunia Pada Usia 73

Disyorkan untuk anda

Selera 13 jam yang lalu

Tiru Diet Selebriti Hollywood Demi Bentuk Badan Menawan

oleh Rahayu MN

Selera 16 jam yang lalu

Sandwic Kegemaran Ramai Kembali Dengan Rasa Lebih Hebat

Sandwic yang sihat dan enak memang sentiasa menjadi pilihan, terutama sekali tika waktu sibuk. Kini ada lebih banyak pilihan baharu dan yang satu ini khas buat...

oleh Rahayu MN

Selera 10 jam yang lalu

Eksport Pes Cili Merah Korea Melonjak 63 Peratus Gara-Gara K-Pop

Eksport pes cili merah Korea Selatan melonjak hampir 63 peratus sepanjang empat tahun lalu berikutan populariti global budaya pop Korea (K-pop).

Gaya 14 jam yang lalu

Pereka Fesyen Thierry Mugler Meninggal Dunia Pada Usia 73