Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID-19: 23,469 kes sembuh hari ini, jumlah kumulatif pulih kini 1,863,922 – KP Kesihatan 12 jam yang lalu: 14,954 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 13 jam yang lalu: Pelaksanaan suntikan dos ketiga dijangka bermula awal Oktober ini - Khairy 13 jam yang lalu: Kerajaan bersetuju untuk melaksana pemberian dos ketiga vaksin COVID-19 - PM 16 jam yang lalu: Pembinaan struktur tambahan menyalahi undang-undang, langgar peraturan antara punca insiden tanah runtuh di Kemensah Heights - Takiyuddin

IKUTI KAMI


EvoAir: Menukar Haba Kepada Udara Sejuk

WKL group lancar sistem penyaman udara mesra alam pertama di dunia yang menukar pembaziran haba panas kepada udara sejuk.

Teknovasi Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Apr 2021 2:30PM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Ketika warga dunia sedang menyambut Hari Bumi di tengah penularan wabak COVID-19, isu pemanasan global kekal menjadi cabaran utama. Kita berdepan situasi di mana terlalu banyak haba terperangkap di atmosfera sehinggakan suhu Bumi meningkat dengan mendadak. 

Bagi negara yang berada di garisan Khatulistiwa seperti Malaysia, semakin ramai antara kita menggunakan penyaman udara untuk mengatasi permasalahan haba panas ini. Apabila suhu semasa meningkat, kebergantungan kita terhadap penyaman udara juga turut meningkat. 

Ini membawa kepada kelemahan yang nyata. Penyaman udara konvensional melepaskan kira-kira 55 celsius sisa haba panas ke atmosfera. Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa, dianggarkan sebanyak 1.9 bilion unit penyaman udara digunakan di seluruh dunia pada 2020. 

Ia dijangka meningkat tiga kali ganda sebanyak 5.6 bilion unit pada 2050. Dengan kata lain, sebanyak 10 penyaman udara baharu akan terjual setiap saat untuk 30 tahun akan datang. Bayangkan jumlah sisa haba panas yang akan dilepaskan ke atmosfera Bumi kita?


Justeru, WKL Group mengambil langkah proaktif dengan memperkenalkan EvoAir iaitu penyaman udara mesra alam pertama di dunia yang menukarkan sisa haba panas buangan yang dikeluarkan oleh peluwap (condenser) kepada udara sejuk. 

Dengan itu, proses ini mengubah peluwap unit luaran itu tadi menjadi unit penyejuk tambahan yang turut berfungsi seperti penghawa dingin. Pengguna boleh memilih untuk meletakkan peluwap mereka di taman mini, balkoni atau dapur bagi mendapatkan udara dingin tambahan. 

Sememangnya EvoAir direkacipta untuk mentakrifkan semula sistem penyaman udara, “Perubahan iklim adalah masalah serius dan kami berikrar akan memberi sumbangan positif untuk memulihkan Bumi kita,” ucap Dr Low Wai Koon, pengasas dan Ketua Pegawai Operasi WKL Group. 

Sejak 12 tahun lalu, Dr Low telah menjalankan penyelidikan dan pembangunan inovasi yang berterusan ke atas sistem penyaman udara mesra alam. Penemuannya menyumbang ke arah gaya hidup yang lebih hijau, sambil memberi sumbangan positif terhadap pemuliharaan planet ini.

Menerusi penyaman udara konvensional, peluwap memindahkan haba dari dalam rumah dengan mengeluarkan sisa haba pada suhu ± 55 celsius dan kelembapan ± 20% ke udara. Ia memberi kesan bahaya kepada manusia dan menyumbang kepada masalah alam seperti pemanasan global.

Peluwap EvoAir dicipta untuk melepaskan udara yang lebih sejuk dan lembap pada suhu suhu ± 25 celsius dan kelembapan ± 58% ke udara di persekitaran luar. Ia sesuai dan optimum untuk dinikmati manusia serta makhluk hidup lain seperti haiwan dan pokok, di samping memberi sumbangan positif ke arah kelestarian dan kelangsungan planet Bumi kita yang tercinta ini. 

Layari EvoAir.com untuk maklumat lanjut. – Getaran, 28 April 2021

Semua gambar: EvoAir Manufacturing 

Berita Berkaitan

1

Kolum 1 hari yang lalu

Perkuat Kempen Kebersihan, Hapus Sampah Sarap!

2

Semasa 4 bulan yang lalu

Sebuah Norma Baharu Untuk Planet Yang Lebih Sihat

Sorotan

1

Cantik Bersongket Hitam, Baju Nikah Zizi Kirana Jadi Perhatian!

2

Mane Bantu Liverpool Ke Puncak Liga Dengan Gol Ke-100

3

Sultan Ibrahim Bangga Kejayaan 2 Anak Johor Di Persada Antarabangsa

4

Maritim Malaysia Temukan Mayat Dipercayai Pekerja Kelong Jatuh Laut

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 5 bulan yang lalu

DJI Kini Di Sunway Pyramid, Boleh Serbu Untuk Dapatkan Yang Diidam

oleh Rahayu MN

Gaya 6 bulan yang lalu

Gaya Grammy Di Era Pandemik

COVID-19 dan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat tidak menghalang bintang-bintang muzik ternama berkumpul untuk Anugerah Grammy di Amerika Syarikat.

oleh Sara Mack Lubis

Selera 6 bulan yang lalu

Penggemar Kopi Jangan Alpa, Jika Berlebihan Boleh Mudaratkan Jantung

Penggemar kopi, anda mungkin mahu sentiasa menikmati minuman kegemaran anda. Tetapi anda perlu tahu, ada risiko yang menanti jika mengambil kopi secara berlebih...

Jelajah 3 bulan yang lalu

Thailand Rancang Buka Pintu Kepada Pelancong Sudah Lengkap Divaksin Pertengahan Oktober