Berita Terkini

8 jam yang lalu: Iskandar Malaysia catat pelaburan komited terkumpul bernilai RM368 bilion 8 jam yang lalu: Tiada kompromi terhadap pihak beri rawatan gigi tanpa doktor bertauliah - Khairy 8 jam yang lalu: Pemulihan bekalan air di Kuantan capai 50 peratus - PAIP 8 jam yang lalu: KPDNHEP digesa ambil tindakan peniaga jual minyak masak melebihi harga siling 10 jam yang lalu: Timbalan Perdana Menteri Qatar adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Khamis

IKUTI KAMI


Kini Sudah Ada Pusat Kitar Semula Dan Beli Balik Yang Canggih Di Pusat Beli-Belah

Dengan kemajuan yang sedia ada, IPC Shopping Centre telah memperkenalkan Pusat Kitar Semula dan Beli Balik (RBBC) miliknya yang telah diubah suai dan dinaiktaraf sejak 21 Julai yang lalu. 

Teknovasi Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jul 2022 10:00AM

Ia adalah kaedah alternatif pembuangan sampah secara pukal dan ia dapat mencegah pembaziran bahan yang berkemungkinan boleh dipakai semula. - Gambar hiasan Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sejak dibangku sekolah lagi kita ajar untuk mengamal pembuangan sisa sampah sarap mengikut proses kitar semula yang dapat membantu memelihara ekosistem di kawasan persekitaran. 

Tambahan pula, proses ini juga merupakan kaedah alternatif pembuangan sampah secara pukal dan ia dapat mencegah pembaziran bahan yang berkemungkinan boleh dipakai semula. Tidak kira tua atau muda, perkara ini boleh diamalkan dan dilaksanakan di mana-mana sahaja.

Gambar ihsan PR Newswire
Gambar ihsan PR Newswire

Dengan kemajuan yang sedia ada, IPC Shopping Centre telah memperkenalkan Pusat Kitar Semula dan Beli Balik (RBBC) miliknya yang telah diubah suai dan dinaiktaraf sejak 21 Julai yang lalu. 

Pelbagai penambahbaikan dan ciri-ciri baharu dipertingkatkan bagi meningkatkan lagi kemudahan untuk  pengguna untuk mengitar semula bahan sisa dengan pengalaman yang serba canggih.

Pusat tersebut  menampilkan estetika reka bentuk Scandinavia yang ceria bertenaga dan dilengkapi dengan tempat pelupusan pelbagai kategori bahan sisa yang berbeza. 

Lebih menarik, ia turut  menggunakan  warna pelangi untuk pecahan setiap kategori dalam bentuk digital yang ringkas serta mesra pengguna.

Secara tidak langsung, ia telah  menjadi tarikan kepada pengunjung yang hadir ke IPC Shopping Centre untuk membeli-belah sambil mengamalkan sistem pembuangan bahan sisa kitar semula.

Gambar hiasan Unsplash
Gambar hiasan Unsplash

Pada asalnya, lokasi ini bermula dengan enam kategori kitar semula iaitu kadbod, surat khabar, kertas, plastik, besi, dan aluminium. Kini, pelaksanaan versi digital  telah dinaiktaraf dan pelbagai lagi jenis bahan sisa kitar semula disenaraikan  seperti karton minuman, polisterin, dan tekstil.

Selain itu, perkhidmatan ini juga turut  menerima sisa yang tidak termasuk dalam kategori bahan yang boleh dikitar semula seperti tiub dan mentol lampu, ubat-ubatan, kaca, bateri, sisa elektronik dan sisa makanan.

Ini  adalah salah  usaha yang dilakukan untuk mengurangkan lambakan sisa di tapak pelupusan sampah. Manakala sisa yang berbahaya seperti kaca, bateri dan elektronik akan dikendalikan secara profesional serta dilupuskan dengan selamat .

Gambar hiasan pexels
Gambar hiasan pexels

Pengalaman digital baharu ini juga berupaya meningkatkan lagi ketepatan pengumpulan data sisa kitar semula untuk  meningkatkan lagi tahap kecekapan operasi.

Bahkan, pelanggan yang memanfaatkan perkhidmatan ini akan diberikan mata ganjaran yang berkait dengan keahlian IPC Tack Club melalui aplikasi mudah alih.Anda boleh membuat tuntutan dalam bentuk e-baucar membeli-belah, parkir percuma, dan banyak lagi.

Gambar hiasan Unsplash
Gambar hiasan Unsplash

Tidak hanya setakat itu, perkhidmatan ini juga menampilkan sistem skrin sentuh yang mudah dicapai dan digunakan termasuk kanak-kanak. Ini turut menjadikan ia suatu platform yang sesuai digunakan untuk mendidik, memupuk, dan menyemai tabiat hijau di kalangan kanak-kanak sejak usia berkenaan tentang pemahaman mereka terhadap apa itu kitar semula.

Gambar hiasan Unsplash
Gambar hiasan Unsplash

Pada waktu yang sama, IPC turut bekerjasama dengan pelbagai rakan kitar semula yang lain bagi memproses dan mengguna semula bahan sisa yang dikumpulkan menerusi RBBC. 

Maka kitaran bahan pembuangan tersebut akan menjadi lebih efektif dan tiada masalah andai sisa tersebut di buang di merata tempat. Oleh itu tiada lagi alasan untuk anda yang berkunjung ke IPC Shopping Center untuk mengamalkan proses kitar semula. - Getaran, 27 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Jelajah 5 hari yang lalu

Lindungi, Pelihara Taman Negeri Setiu Wetlands Dengan Baik - Ahmad Samsuri

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Pemangku Raja Pahang Mohon Maaf Kepada Aktivis Didakwa Memfitnah Baginda

3

Gaya 2 minggu yang lalu

The Show: Fesyen Lestari Masa Hadapan Kita!

4

Jelajah 1 bulan yang lalu

Raikan Perayaan Pertengahan Musim Panas Seperti Di Sweden

Sorotan

1

Kadar Sewa Di Premis Kerajaan Diarah Turun 10-20 Peratus

2

Peguam Tak Sihat, Rayuan Najib Untuk Dapatkan Dokumen Ditangguh

3

Rasai Pengalaman Jadi 'Pak Tani' Di MAHA 2022

Disyorkan untuk anda

Refleksi 15 jam yang lalu

Cipta Replika Daripada Bahan Terpakai Untuk Meriahkan Sambutan Bulan Kebangsaan

Teknovasi 1 hari yang lalu

4 Sebab Cat Kereta Mewah Mahal Dan Kelihatan Cantik

Warna cat yang ada pada kereta mewah pastinya mempunyai kualiti yang tinggi dan terdapat tiga jenis pigmen warna utama yang menjadi pilihan pelanggan.

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 12 jam yang lalu

5 Lokasi ‘Glamping’ Terbaik Untuk ‘Staycation’!

Alami keindahan alam semula jadi di Selangor dengan penuh gaya, sesi ‘glamping’ ialah pilihan yang terbaik!

oleh Zaidi Che

Jelajah 19 jam yang lalu

3 Hotel Butik Mesti Cuba Di Pulau Pinang

oleh Rahayu MN