Berita Terkini

2 jam yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 2 jam yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 2 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 2 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 2 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


5G, Pemacu Kemunculan Bandar Pintar - Ahli Akademi

Bandar pintar menggunakan teknologi semasa dan baru muncul seperti 5G dan lain-lain boleh menawarkan penambahbaikan perkhidmatan kepada penduduk tanpa mengabaikan kesan alam sekitar.

Teknovasi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Jul 2022 11:32AM

Rangkaian generasi kelima (5G) adalah pemacu bagi kemunculan bandar pintar di Malaysia - Gambar Hiasan Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Rangkaian generasi kelima (5G) adalah pemacu bagi kemunculan bandar pintar di Malaysia, kata ahli akademik.

Pensyarah Sekolah Kejuruteraan Elektrik, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Prof Madya Dr Leow Chee Yen berkata blok bangunan asas bandar pintar terdiri daripada infrastruktur yang baik dilengkapi dengan rangkaian komprehensif canggih teknologi 5G antara lain.

“Bandar pintar menggunakan teknologi semasa dan baru muncul seperti 5G, Internet Benda (IoT), data raya, awan, pengkomputeran tepi, kecerdasan buatan (AI) dan lain-lain, dengan tujuan untuk meningkatkan kecekapan operasi dan perkhidmatan di seluruh bandar, meningkatkan produktiviti ekonomi dan menawarkan penambahbaikan perkhidmatan kepada penduduk, tanpa mengabaikan kesan alam sekitar dan mengambil kira kelestarian,” katanya kepada Bernama dalam temu bual baru-baru ini.

Pensyarah Sekolah Kejuruteraan Elektrik, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Prof Madya Dr Leow Chee Yen - Gambar Bernama
Pensyarah Sekolah Kejuruteraan Elektrik, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Prof Madya Dr Leow Chee Yen - Gambar Bernama

Leow berkata bandar pintar akan mendigitalkan perkhidmatan awam, yang menghubungkan jabatan kerajaan, membolehkan penyampaian perkhidmatan majlis perbandaran yang cekap kepada orang ramai, sambil menyediakan mekanisme keselamatan awam yang reaktif dan responsif untuk memastikan kesejahteraan penduduk.

“Melalui ketersambungan dan sensor yang digunakan di seluruh bandar, pihak berkuasa boleh menggunakan data raya dan analisis yang dikumpulkan dan dapat meramalkan masa depan, contohnya pertumbuhan bandar, lalu lintas atau penduduk dan aspek persekitaran seperti keadaan cuaca dan juga indeks pencemaran udara,” katanya.

Leow berkata melalui pengumpulan data menerusi peranti IoT ini, AI dapat mengenali corak untuk meramalkan kemungkinan bencana, contohnya insiden banjir kilat di kawasan tertentu di bandar dan juga menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas sambil mengurangkan jejak karbon atau pelepasan co2 daripada kenderaan kepada alam sekitar. 

Katanya dari segi ekonomi, penubuhan bandar pintar juga akan dapat menarik pelaburan langsung asing kerana pelabur boleh mengembangkan pejabat satelit dan dapat menawarkan peluang pekerjaan.

Gambar hiasan Unsplash
Gambar hiasan Unsplash

“Pendigitalan sektor pendidikan dan penjagaan kesihatan akan menawarkan penduduk peluang yang sama dalam pendidikan berkualiti dan perkhidmatan penjagaan kesihatan di seluruh bandar. Akhirnya penduduk dapat menikmati kehidupan lebih baik di bandar pintar dengan teknologi 5G,” katanya.

Leow yang telah mengumpul lebih 400 jam sebagai pelatih profesional dalam teknologi 4G dan 5G telah menghapus salah tanggapan umum bahawa 5G hanyalah versi 4G yang lebih pantas, malah 5G lebih berkeupayaan untuk menyambungkan mesin dan peranti IoT. 

Beliau berkata selain 5G yang meningkatkan 4G dalam semua aspek, ia juga menyokong fungsi dan ciri baharu yang tidak dapat dicapai oleh 4G, seperti sokongan kenderaan autonomi kritikal misi dan aplikasi dron yang memerlukan kependaman yang ketat serta rangkaian yang boleh dipercayai.

“Selain meningkatkan jalur lebar serta membuat sambungan sekurang-kurangnya 20 kali lebih pantas, 5G juga menyokong peranti IoT dengan keupayaan untuk menyambung satu juta sambungan bagi setiap kilometer persegi kawasan.

“5G bukan sahaja memberi manfaat bagi mereka yang tinggal di bandar besar tetapi juga di kawasan pinggir bandar dan luar bandar yang seiring dengan visi kerajaan untuk menyediakan ketersambungan bertaraf dunia untuk rakyat dan membantu Malaysia menjadi sebuah negara berteknologi tinggi dan berpendapatan tinggi,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 12 jam yang lalu

Jutaan Pengguna Dapat Akses 5G Seawal Bulan Depan

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Spektrum 5G Yang Dikenal Pasti Telah Diagih Kepada DNB

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Cari Kaedah Jejak Penjenayah Alam Sekitar, Mereka Semakin 'Canggih'

4

Jelajah 1 bulan yang lalu

Lihat Singa Dari Dekat, Rasai Pengalaman Safari Lestari Di Afrika!

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Hari Kebangsaan: Masyarakat Orang Asli Hiasi Kampung, Kediaman Dengan Jalur Gemilang

Refleksi 1 hari yang lalu

Mata Malas Atau Ambliopia: Cara Kenal Pasti Dan Mengapa Ia Perlu Dirawat Dari Awal

Ambliopia boleh berlaku sejak lahir atau dari saat kanak-kanak mula menggunakan mata mereka. Ia berlaku kerana terdapat halangan penglihatan dan perkembangan ab...

oleh Rahayu MN

Teknovasi 10 jam yang lalu

Tak Peduli Diskaun, Ini Sebab Sebenar Kenapa Rakyat Malaysia Lebih Suka ‘Online Shopping’

Shopee Malaysia kongsi tinjauan berkenaan impak rakyat Malaysia terhadap ekonomi e-dagang tempatan.

oleh Zaidi Che

Refleksi 1 hari yang lalu

Pelan Perlindungan Kesihatan Mental Bantu Tangani Isu Kesihatan Mental Pekerja 

oleh Izwan Ramlan