Berita Terkini

1 minit yang lalu: Pasukan Petugas Khas diwujudkan bagi cari penyelesaian isu air di Kelantan dan Sabah - PM 43 minit yang lalu: Budak 3 tahun maut ditikam di Sydney 43 minit yang lalu: KKM jamin bantu hantar doktor, jururawat ke Johor - Exco 2 jam yang lalu: Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO) terima pakai resolusi kutuk ujian peluru berpandu Korea Selatan 2 jam yang lalu: Lebih 46,000 penduduk di Selatan Jepun diarah pindah akibat Taufan Mawar

IKUTI KAMI


Buletin Teknovasi: Apa yang menarik minggu ini?

Getaran berkongsi perkembangan terkini dunia teknologi dan inovasi untuk minggu ini.

Teknovasi Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 15 Dec 2021 8:44AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Buletin teknovasi kali ini memaparkan informasi berkenaan projek Technology Transfer Apprentices Programme (TTAP) yang menjadi perintis pertama di Malaysia dalam melahirkan jurutera muda. Seterusnya, program CSR oleh Foodpanda serta pengumuman duta mereka.

Selain itu, kami tampilkan juga barangan elektronik rumah daripada Samsung iaitu penyedut kotoran pintar dan peranti terbaharu berupa fon telinga jenama LG.

Gambar: Instagram @ttapmy
Gambar: Instagram @ttapmy

Technology Transfer Apprentices Programme (TTAP) menjadi perintis pertama di Malaysia sebagai program yang telah melahirkan empat jurutera muda berpengalaman kelahiran tanah air. Ia dibangunkan oleh Institut Automobil, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) serta Persona Energy Sdn Bhd.

Pada 2021, para jurutera ini bukan sahaja berjuang dalam FIA World Endurance Championship, mereka meluangkan masa dan mempelajari ilmu dalam industri automotif dan sukan permotoran bersama McLaren Xtrac Transmission di United Kingdom.

Jurutera tersebut terdiri daripada Taufiq Mohd Zin, Amzar Chairil, Anderson Kent Robert dan Luqman Othman. Pengarah Persona Energy Sdn Bhd, Jazeman Jaafar yang juga merupakan pemenang Perlumbaan Siri Formula Renault 3.5 pada 2015 berharap program ini diteruskan dan mendapat sekurang-kurangnya 100 calon setiap tahun untuk dipilih sebagai jurutera.

Ini bagi melahirkan lebih ramai lagi legasi jurutera dalam arena automotif dan sukan permotoran.

Seterusnya, jenama penghantar makanan popular Foodpanda telah melaksanakan satu program tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang unik bersama tiga duta baharu mereka baru-baru ini.

Duta Foodpanda yang ditampilkan adalah penyanyi dan pelakon Aishah Sinclair dan Elizabeth Tan serta YouTuber tanah air berbangsa india Tanesh Vijayagomaran.

Diilhamkan oleh sebuah rancangan realiti luar negara iaitu Supermarket Sweep, duta Foodpanda ini ditugaskan untuk membuat pencarian barang runcit di pandamart Sweep berdasarkan senarai yang telah diberi dalam masa tertentu.

Pemenang pertandingan ini akan membawa pulang wang tunai sebanyak RM10,000 yang disalurkan kepada badan amal pilihan mereka. Barisan duta yang dipilih oleh Foodpanda ini juga melambangkan perpaduan dan menarik perhatian penonton daripada semua lapisan masyarakat.

Samsung yang terkenal dengan pengeluaran telefon pintar telah mengeluarkan produk terbaharu merupakan barangan rumah yang sesuai untuk dijadikan hadiah perkahwinan. Ia adalah Samsung Jet bolt yang merupakan robot penyedut kotoran pintar.

Reka bentuknya yang kecil dan comel mampu menyedut kotoran dan habuk di lantai dengan menggunakan sistem pengimbas kawasan secara tepat. Ia berfungsi dan bergerak secara automatik di sekeliling rumah anda.

Ia juga menggunakan sistem penapisan teknologi Air Pulse yang mampu memerangkap 99 peratus habuk halus dan alergen. Malah, ia sangat efektif untuk pembersihan bahan fabrik seperti permadani di kediaman anda.

Kini pelbagai syarikat telah mengeluarkan gperanti fon telinga tanpa wayar jenis earbud. LG tidak terlepas untuk mengeluarkan produk fon telinga terbaharu mereka yang diberi nama UV Nano.

Ia ditampilkan dengan reka bentuk batang sepanjang 4.4ml dengan kepadatan yang penuh apabila memakainya di telinga. Ia sesuai untuk digunakan semasa aktiviti lasak.

Ia juga mementingkan keselesaan dan kebersihan kerana menggunakan teknologi UV nano yang boleh membunuh bakteria yang terdapat pada fon telinga semasa memakainya.

Selain itu, dipasangkan juga dengan gel silikon perubatan telinga hypoallergenic dan anti alahan yang mengeluarkan bunyi lembut serta dilindungi daripada bunyi bingit di telinga. Jangka hayat baterinya pula mampu bertahan sehingga 10 jam penggunaan secara berterusan. 

Akhir sekali, platform e-dagang kereta yang terbesar di Asia Tenggara menjalankan kolaborasi Bersama Grab untuk melancarkan kempen 'Own Your Ride' di seluruh negara. Ini bertujuan memberikan manfaat kepada lebih 100,000 pemandu dan rakan pengguna Grab.

Pemandu dan rakan penghantaran Grab menikmati diskaun pembelian sehingga RM600, diskaun tukar beli RM1,000 dan perkhidmatan selepas jualan selama 1 tahun apabila membeli kereta Carsome Certified.

Kerjasama ini sesuai dengan situasi ekonomi Malaysia yang sedang dibuka secara perlahan-lahan dan telah berlangsung sehingga 30 Aprill 2022. Ia bagi menggalakkan lebih ramai orang keluar untuk bekerja dan beriadah, seterusnya meningkatkan permintaan untuk perkhidmatan e-hailing diseluruh negara. - Getaran, 15 Disember 2021
 

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Tetapkan Harga Tiket Penerbangan Musim Perayaan Sabah, Sarawak Berasaskan CSR - Ahmad Zahid

2

TARA 1 bulan yang lalu

Tak Sesuai Untuk Bermain Permainan Dalam Talian, Namun Samsung Galaxy A54 Punya Spesifikasi Yang Mencukupi

3

TARA 2 bulan yang lalu

Inisiatif 'Women Take the Wheel' Tingkatkan Pengalaman Wanita Membeli Kereta

4

Semasa 2 bulan yang lalu

NGO Prihatin, Bantu Anak Asnaf Di Chow Kit Berkhatan Percuma

Sorotan

1

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

2

Bayi Lelaki Dihurung Semut Di Hentian Bas

3

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 1 hari yang lalu

Honda Bakal Mengeluarkan Kenderaan EV Kategori Skuter Tidak Lama Lagi, Dapat Permintaan Tinggi Di Eropah

oleh Izwan Ramlan