Berita Terkini

4 jam yang lalu: Permintaan penumpang pada Oktober petanda pemulihan berterusan - IATA 4 jam yang lalu: Perjalanan Komuter percuma untuk OKU 3, 4 Disember ini 4 jam yang lalu: 'Speedy Tigers' mara ke separuh akhir Piala Negara-Negara 2022 4 jam yang lalu: Barisan Kabinet hampir dimuktamadkan, PM menghadap Agong pagi ini 4 jam yang lalu: JPS ramal kemungkinan banjir di Rompin, malam ini

IKUTI KAMI


Facebook Kini ‘Meta’? Ini Yang Perlu Anda Tahu

Gergasi media sosial ini semakin dihujani dengan pelbagai jenis masalah dan krisis. Adakah penjenamaan semula akan membantu atau sebaliknya?

Teknovasi Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 29 Oct 2021 10:43AM

Gambar: Facebook Mark Zuckerberg

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kecoh dunia media sosial pagi ini apabila Facebook mengumumkan perubahan nama korporatnya menjadi ‘Meta’.

Gergasi media sosial ini semakin dihujani dengan pelbagai jenis masalah dan krisis dan penjenamaan semula ini telah menjadi bahan ejekan ramai, terutama sekali di Twitter.

Perubahan nama ini dikatakan menggambarkan arah masa depan syarikat yang mahu menyamarkan garis pemisah antara dunia nyata dan digital.

Facebook, Instagram, WhatsApp dan Messenger yang digunakan oleh berbilion penduduk serata dunia akan mengekalkan nama masing-masing. Cuma, sekarang akan tertulis ‘aplikasi atau laman ini dimiliki oleh Meta’ dan bukan ‘Facebook’ lagi.

 “Kami banyak belajar daripada pelbagai isu sosial yang dihadapi dan sekarang tibalah masa untuk gunakan semua ilmu itu untuk membina fasa baru kami,” kata Mark Zuckerberg, CEO Meta dalam sebuah persidangan.

“Saya dengan bangga mengumumkan, mulai hari ini (Khamis, waktu Amerika Syarikat), syarikat kami akan dikenali sebagai Meta. Misi kami tetap sama. Untuk menghubungkan manusia melalui aplikasi dan jenama-jenama kami. Itu semua tidak akan berubah,” tambahnya.

Para pengkritik syarikat itu dengan pantas mengecam penjenamaan semula itu. The Real Facebook Oversight Board mengatakan bahawa platform itu mengancam demokrasi di samping menyebarkan maklumat palsu dan kebencian.

“Penjenamaan semula ini tidak bermakna dan tidak sepatutnya mengalihkan pandangan umum daripada siasatan yang sedang dilakukan ke atas Facebook. Mereka patut bertanggungjawab atas apa yang telah mereka lakukan,” kata kumpulan itu dalam sebuah penyataan.

Gergasi media sosial ini kini sedang berhadapan dengan krisis paling serius. Seorang bekas pekerja, Frances Haugen, telah membocorkan maklumat dalaman yang mengatakan eksekutif syarikat sedar dan tahu potensi buruk laman-laman dan aplikasi yang di bawah syarikat ini.

Krisis ini membuatkan semakin ramai yang meminta pihak berkuasa Amerika Syarikat untuk mengetatkan pemantauan ke atasnya.

“Kritikan membina dan sangka baik telah banyak membantu kami berubah ke arah kebaikan. Tetapi saya rasa apa yang kita dapat lihat sekarang adalah satu cubaan untuk menjatuhkan kami dengan menggunakan dokumen-dokumen terpilih,” kata Zuckerberg dalam sebuah mesyuarat pada Isnin lalu.

Sebelum Facebook/Meta, jenama korporat Google telah melalui proses penjenamaan semula menjadi Alphabet pada tahun 2015.  Namun ia sedikit pun tidak mengubah posisi Google sebagai enjin pencari ulung di internet. - AFP  

Berita Berkaitan

1

Semasa 14 jam yang lalu

PM Anwar Mahu Budaya Beri Cenderahati Dihentikan

2

Semasa 1 hari yang lalu

Che’Gu Bard Dipanggil Polis Bantu Siasatan Hantaran FB

3

Teknovasi 1 bulan yang lalu

Meta Lancar Kempen Pendidikan #JomJagaPrivasi Di Malaysia

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Meta Umum Inisiatif Perangi Maklumat Salah, Lindungi Integriti Menjelang PRU-15

Sorotan

1

Peminat Menggila! Efek Rumah Kaca Beraksi di Malaysia Selepas 12 Tahun

2

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

3

Usul Undi Percaya Keabsahan Anwar Dibentang 19 Disember Ini

Disyorkan untuk anda

Jelajah 4 jam yang lalu

Perjalanan Komuter Percuma Untuk OKU 3, 4 Disember Ini

Refleksi 1 hari yang lalu

JAWI Tambah Pusat Pelupusan Al-Quran, Tingkat Produktiviti Harian

Dengan adanya pusat pelupusan baharu tersebut, keupayaan melupuskan naskhah suci boleh dipertingkatkan sebanyak tiga kali ganda berbanding kadar sedia ada.