Berita Terkini

1 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 2 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 4 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


'Hyperloop': Sistem Kereta Api Masa Hadapan?

Perjalanan bandar ke bandar dalam hanya beberapa minit, Virgin Hyperloop melancarkan sistem ‘hyperloop’ pertamanya menjadi realiti. 

Teknovasi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Aug 2021 4:21PM

Gambar: Virgin Hyperloop

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Virgin Hyperloop mengumumkan telah berjaya mengenderai penumpang melalui sistem hyperloop mereka. 

Hyperloop merupakan satu sistem pengangkutan massa terbaru yang dibangunkan oleh syarikat Virgin Group milik Richard Branson

Menariknya, sistem ini bukan seperti kereta api konvensional kerana ia mampu membawa penumpang ke destinasi pilihan secara individu melalui gerabak atau pod peribadi. 

Landasannya pula berupa tiub dan menggunakan teknologi vakum untuk menggerakkan pod-pod tersebut dengan kelajuan 1,080km sejam. 

Melalui hantaran video ‘Virgin Hyperloop Explained’ di laman youtube rasmi Virgin Hyperloop, ia menjelaskan tentang bahagian teknikal sistem hyperloop ini secara terperinci termasuk jenis enjin, bateri berkuasa tinggi dan litar landasan. 

Sebagai tambahan, video ini juga menerangkan tentang nilai komersial, kelestarian, reka bentuk, ekonomi dan hala tuju pengangkutan awam masa hadapan yang bakal berkembang dengan sistem hyperloop ini. 

Virgin Hyperloop berazam untuk mengenderai penumpang pada kelajuan yang menghampiri kelajuan pesawat udara.

Sasaran perjalanan antara bandar ke bandar hanya mengambil masa kurang satu jam atau hanya dalam beberapa minit melalui sistem hyperloop ini.

Sasaran kelajuan 1,080km sejam itu tadi bersamaan dengan tiga kali ganda kelajuan kerata api laju dan sepuluh kali ganda kelajuan kereta api konvensional. - Getaran, 25 Ogos 2021

Berita Berkaitan

1

Jelajah 4 bulan yang lalu

The Sleeper: Menelusuri Malam Paris-Nice Yang Romantis

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Selera 10 jam yang lalu

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Selera 4 jam yang lalu

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

Tidak perlu lagi mengupas, menghiris bawang, halia, kunyit, lengkuas dan sebagainya. Hanya beli bahan kisar siap sedia, anda boleh sediakan hidangan kegemaran p...

oleh Rahayu MN