Berita Terkini

4 jam yang lalu: Dakwaan rasuah OCPD: SPRM tahan 3 lagi polis 4 jam yang lalu: Kerjasama Malaysia-Indonesia mudahkan produk sijil halal tembus pasaran kedua negara 4 jam yang lalu: Malaysia di posisi baik manfaat potensi sebagai pengeluar hidrogen hijau - MOSTI 4 jam yang lalu: Lelaki disyaki dera bayi perempuan teman wanita ditahan 4 jam yang lalu: Syarikat korporat perlu melabur untuk sistem keselamatan siber - Fahmi

IKUTI KAMI


Mampu Berlegar Di Ruang Udara Selama 45 Minit, DJI Mavic 3 Pro Sebuah Dron ‘Flagship’ Luar Biasa!

DJI Mavic 3 Pro bukan sahaja mampu terbang lama di udara, malah ia telah dinaik taraf dengan pemasangan tiga kamera optikal pertama di dunia yang dilengkapi kamera tele sederhana 70mm.

TARA Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 May 2023 10:02AM

DJI Mavic 3 Pro memiliki keupayaan masa terbang sehingga mencecah 45 minit untuk sekali cas - Gambar ihsan DJI

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Apabila berbicara tentang pesawat kawalan jauh yang dikenali sebagai dron, pasti ia mendatangkan keterujaan kepada pengemar-pengemar suntingan video untuk mendapatkan rakaman dari ruang udara. Kini, Malaysia dilihat telah berjaya melahirkan ramai juruterbang dron profesional tidak kira tua atau muda. 

Namun, terdapat segelintir juruterbang dron yang mengeluh terhadap ketahan bateri ketika ia diterbangkan. Perkara ini menjadi masalah biasa kepada pengguna dron dan kebiasaannya, paling lama peranti ini mampu diterbangkan selama tempoh 15 minit ke 20 minit bergantung kepada beberapa kerap penggunaan fungsi dan tetapan yang ada pada peranti tersebut.

Mavic 3 Pro telah dinaik taraf dengan pemasangan tiga kamera optikal pertama di dunia yang dilengkapi kamera tele sederhana bersaiz 70mm
Mavic 3 Pro telah dinaik taraf dengan pemasangan tiga kamera optikal pertama di dunia yang dilengkapi kamera tele sederhana bersaiz 70mm

Baru-baru ini, jenama DJI telah melancarkan sebuah model dron terbaharu yang  memiliki keupayaan masa terbang sehingga mencecah 45 minit untuk sekali cas iaitu DJI Mavic 3 Pro. Penulis berpeluang menerbangkan peranti tersebut dan apa yang boleh dikatakan, dron kategori flagship ini memiliki ciri-ciri yang sangat mantap.

Mavic 3 Pro mempunyai storan SSD sebesar 1TB!
Mavic 3 Pro mempunyai storan SSD sebesar 1TB!

Bukan sekadar memiliki keupayaan untuk diterbangkan dalam tempoh masa yang lama, Mavic 3 Pro juga telah dinaik taraf dengan pemasangan tiga kamera optikal pertama di dunia yang dilengkapi kamera tele sederhana bersaiz 70mm.

Bahkan, lensa kamera ini mampu memberikan imej yang berkualiti tinggi pada jarak maksimum 15 KM menerusi sistem fokus berganda sejauh 24mm, 70mm dan 166mm. 

Tidak hanya itu, ia juga turut memiliki tetapan HNCS (Penyelesaian Warna Semula Jadi Hasselblad) yang berupaya memulihkan imej warna sebenar dengan tepat serta  mempunyai teknologi zum optik sehingga tujuh kali ganda manakala 28 kali ganda bagi zum hybrid.

Mempunyai teknologi zum optik sehingga tujuh kali ganda manakala 28 kali ganda bagi zum hybrid
Mempunyai teknologi zum optik sehingga tujuh kali ganda manakala 28 kali ganda bagi zum hybrid

Antara kelebihan lain adalah, ia turut memiliki resolusi foto 12 MP dan mod panorama (foto) 100 MP, spesifikasi Mavic 3 Pro in sungguh premium! Ini termasuk storan SSD sebesar 1TB dipasangkan pada model ini. 

Jadi anda usah bimbang tentang masalah storan penuh ketika dron ini diterbangkan, apatah lagi, ia turut dilengkapi dengan  keupayaan jarak tinggi terbang pada ketinggian maksimum 6 km dan jarak jauh maksimum 30 km dari peranti alat kawalan.  Wah, memang hebat!

Lain-lain fungsi asas dron masih dikekalkan seperti mod pendaratan automatic, night vision, tetapan pelepasan pesawat pintar dan seumpamanya. Saiznya juga masih kompak dan ringan, menjadikan ia mudah dibawa ke mana-mana.

Oleh itu, memandangkan spesifikasi Mavic 3 Pro kali ini sungguh canggih dan premium, sudah tentulah harganya yang dijual di pasaran agak tinggi. 

Model ini boleh didapati dengan harga bermula RM9,799 dan tawaran maksimumnya mencecah RM21,999 bagi kombo DJI Mavic 3 ProCine Premium.

Setelah menggunakannya, penulis berpendapat model DJI kali ini bukanlah boleh dianggap sebagai peranti permulaan mahupun digunakan secara kasual. Ia lebih kepada penggunaan secara profesional dan perlu dimanfaatkan dengan efektif, barulah ia berbaloi untuk dimiliki. - Getaran, 14 Mei 2023 

Isu Pada

Aishwarya Rai - Aura Nandini dan ‘Women Empowerment’

13 May 2023

Berita Berkaitan

1

TARA 5 hari yang lalu

Wanita Yang Gilakan Beg Tangan, Alami Pengalaman Pembelian Coach Airways Di Dalam Pesawat 

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Jangan Terbangkan Dron Tanpa Kelulusan Sepanjang SAREX LIMA 2023 - CAAM

3

TARA 3 bulan yang lalu

DJI Mini 2 SE Sebesar Tapak Tangan Menonjolkan Keupayaannya

4

Semasa 4 bulan yang lalu

Polis Guna Dron Pantau Kelancaran Lalu Lintas

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi