Berita Terkini

13 minit yang lalu: Dasar Pendidikan Tahfiz Negara 2.0 dilancar Mac ini - Ahmad Zahid 13 minit yang lalu: Malaysia bimbang keganasan terbaharu di Baitulmaqdis Timur 14 minit yang lalu: Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera 15 minit yang lalu: Kerajaan Sarawak mahu pelabuhan Bintulu di bawah bidang kuasanya - Abang Johari 15 minit yang lalu: Industri Kenaf perlu rebut peluang di pasaran antarabangsa - Fadillah

IKUTI KAMI


Tiada Lagi Kemeriahan, Jonker Street Sepi Undang Duka Peniaga

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 10 Aug 2021 3:19PM

Jonker Street kini sunyi, ada peniaga yang sudah gulung tikar dan ada pula yang hanya menunggu masa untuk menutup operasi.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MELAKA - Hilang sudah kemeriahan dan keriuhan yang satu ketika dahulu merajai suasana.

Deretan kedai dan gerai sarat pelanggan, malah kawasan parkir yang sentiasa penuh walaupun di lokasi berbayar tidak lagi kelihatan.

Segalanya sunyi, sepi, menjadikan destinasi terkenal seluruh Malaysia ini seakan mati.

Getaran yang membuat tinjauan di Jonker Street terpana, melihat kegemilangan itu kian sirna, dikubur virus COVID-19 durjana.

Ancaman virus berasal dari Wuhan ini nyata begitu parah, apabila seluruh dunia dilanda kemelut ekonomi, dan Jonker Street tidak terkecuali.

Terkenal sebagai lokasi tumpuan pelancong, domestik mahupun antarabangsa, kemegahan Jonker Street tidak lagi seperti dulu, apabila perniagaan yang ada majoritinya menunggu masa menyembah ke bumi.

Segelintir mereka sudah terlebih awal menyerah kalah, menghentikan operasi dan gulung tikar.

Menjadikan sekatan perjalanan dan larangan merentas negeri serta daerah faktor utama, Jonker Street sememangnya tidak akan mampu bertahan tanpa kehadiran pelancong.

Sana sini kelihatan kain rentang digantung, bagi tujuan pengiklanan untuk, sama ada untuk urusan jual beli atau sewaan premis.

 Gan Tian Loo
Gan Tian Loo

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Jonker Street, Datuk berkata, semua peniaga di kawasan terbabit menanggung kerugian jutaan ringgit sejak penutupan sektor pelancongan.

Hampir 95 peratus premis di lokasi itu katanya, terpaksa ditutup sejak Januari apabila tidak lagi mampu menanggung kos operasi dan sewa kedai.

"Keseluruhan di Jonker Walk terdapat 500 premis tetapi di kawasan tumpuan iaitu Jonker Street terdapat kira- kira 100 kedai, dan kini yang masih tinggal hanya sekitar lima peratus, itupun ‘hidup segan, mati tak mahu’.

"Pelbagai usaha sudah dijalankan untuk menghidupkan kembali Jonker Street termasuk melakukan promosi secara dalam talian namun ia tidak menampakkan hasil,” keluhnya.

Tian Loo berkata, penutupan operasi oleh pengusaha inap desa, hotel bajet dan farmasi ternama turut memberi kesan secara tidak langsung kepada penarik beca, yang selama ini bergantung kepada kehadiran pelancong serta pengunjung tempatan.

"Saya ada mengadakan perjumpaan bersama persatuan penjaja, peniaga serta pengusaha kedai baru- baru ini dan mereka mengadu tidak lagi dapat beroperasi kerana sewa yang tinggi.

“Walaupun ada beberapa pemilik premis yang mengurangkan kadar sewaan sehingga 30 peratus, namun ia tidak mencukupi untuk membantu mereka meneruskan perniagaan, “ katanya.

Menurut Tian Loo, kerajaan dalam hal ini diharapkan dapat membantu memberi pengurangan cukai taksiran kepada semua pemilik bangunan, bagi membolehkan mereka mengurangkan beban yang ditanggung.

"Saya amat berharap kerajaan pusat dan negeri dapat memberi bantuan kepada pekedai dan penjaja di kawasan Jonker Street kerana ia lokasi tumpuan pelancong.

"Hal ini turut memberi impak kepada penarik beca yang sudah hampir setengah tahun tidak bekerja, kasihanilah mereka. Walaupun kami ada memberi bantuan, namun ia tetap tidak mencukupi," katanya.

Ramli Hussin
Ramli Hussin

Sementara itu, peniaga Cendol Jam Besar, Ramli Hussin mengakui, perniagaannya terjejas teruk sehingga terpaksa mengurangkan jumlah pekerja kepada lima, berbanding 11 sebelum ini.

"Boleh katakan pendapatan terjejas hingga 60 peratus. Jika dulu cendol dan ABC mampu terjual lebih 1,000 mangkuk sehari tetapi kini untuk (menjual) 500 (mangkuk) pun payah.

"Walaupun begitu saya bersyukur kerana sekurang-kurangnya dapat lagi berniaga untuk mencari pendapatan. Harapan saya jika tidak dibenarkan rentas negeri, benarkanlah rentas daerah agar ia dapat membantu peniaga seperti kami," katanya. - Getaran, 10 Ogos 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Trend Menurun Untuk Kemasukan Pesakit COVID-19 Ke Fasiliti Kesihatan

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Amaran Banjir Kilat Dalam Tempoh 24 Jam Dikeluarkan Bagi 6 Negeri

3

Semasa 1 minggu yang lalu

MOTAC Sasar Kedatangan 5 Juta Pelancong China Ke Malaysia Tahun Ini - Tiong

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Wang Bantuan Awal Persekolahan Hilang: Wujud Pelanggaran SOP Kewangan - Fadhlina

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jiran Bantu Pindahkan Lelaki ‘Slipped Disc’ Ke PPS Politeknik Mersing

Semasa 1 hari yang lalu

Gopal Sri Ram Meninggal Dunia

oleh Sophia Ahmad

Semasa 16 jam yang lalu

12 Ekor Kucing 'Harta' Pertama Diselamatkan Ketika Banjir

Semasa 1 hari yang lalu

Sidang Parlimen Harus Fokus Isu Perkasa Integriti, Lawan Rasuah – Kit Siang

oleh Aiman Sadiq