Berita Terkini

1 jam yang lalu: Final Piala Malaysia: JDT dahului kedudukan 2-1 menerusi penyerang import Fernando Forestieri pada minit ke-59 4 jam yang lalu: PH Pahang sokong untuk bersama BN bentuk kerajaan negeri 4 jam yang lalu: Alumni PTD cadang kerajaan baharu gubal Akta Perkhidmatan Awam 4 jam yang lalu: Gerakan minta ahlinya fokus PRN tahun depan - Dominic Lau 8 jam yang lalu: Peringatan, tiada penjualan tiket di Stadium Nasional Bukit Jalil

IKUTI KAMI


Tutup Kilang Di Selangor Bukan Di Bawah PBT - Exco Negeri

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 14 Jul 2021 1:20PM

Ng Sze Han - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor tidak mempunyai kuasa bagi menutup kilang dalam membendung penularan COVID-19 kerana kuasa tersebut di bawah kerajaan persekutuan, kata Exco Kerajaan Tempatan dan Pengangkutan Awam negeri Ng Sze Han.

Sze Han berkata Seksyen 107(2) Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171) tidak menerangkan berhubung tindakan PBT untuk mengarahkan penutupan kilang.

Beliau berkata walaupun seksyen berkenaan dirujuk seakan-akan memberi kuasa mutlak kepada PBT untuk membatalkan lesen, tindakan pembatalan harus dilakukan mengikut syarat serta parameter yang tertera dalam lesen pada waktu ia dikeluarkan dan bukannya bersifat arbitrari, dilakukan secara sewenang-wenangnya atau tanpa asas.

“Lesen pengoperasian kilang yang dikeluarkan oleh PBT adalah sebagaimana yang tertakluk di bawah Akta 171 sahaja.

“Ia tidak melibatkan hal ehwal kesihatan berkenaan pencegahan dan kawalan penyakit berjangkit yang mana undang-undang kesihatan berkenaan hal itu dikuatkuasakan oleh kerajaan persekutuan melalui Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas berhubung penggunaan peruntukan Akta 171 khususnya Seksyen 107(2) untuk menutup kilang dengan membatalkan lesen yang dikeluarkan oleh PBT.

Sze Han berkata penentuan Tatacara Pengendalian atau prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi serta dikuatkuasakan melalui Akta 342 sejak 18 Mac tahun lepas.

Katanya, ini termasuk Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilaksanakan di hampir seluruh Selangor.

Beliau berkata walaupun Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan telah meminda Seksyen 2(1) Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) Pindaan 2021 pada 3 Mac lepas namun ia bukan bermaksud PBT mempunyai kuasa menutup kilang.

“Pindaan itu dibuat bagi membolehkan pegawai kesihatan persekitaran di PBT membantu menjalankan penguatkuasaan SOP dan arahan kerajaan persekutuan,” katanya.

Sze Han berkata secara kesimpulannya, PBT di Selangor menjalankan tugas secara telus dan bertanggungjawab mengikut parameter undang-undang serta doktrin kedaulatan undang-undang dan perlakuan yang adil dan saksama melalui peruntukan Akta 342. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Terima Suapan, Seorang Lagi Bekas YDP PBT Didakwa Hari Ini

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Selangor Beri Pengecualian Fi Lesen Penjaja, Cukai Taksiran Bagi 2023

3

Semasa 3 bulan yang lalu

JAKIM Perlu Permudah Peniaga Kecil Peroleh Sijil Halal

4

Semasa 4 bulan yang lalu

Awas! Elak Inap Di Penginapan Tak Berdaftar

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Anwar Menghadap Tunku Mahkota Johor

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Selangor Peruntuk RM1 Juta Demi Perkukuh Semangat Perpaduan

oleh Aiman Sadiq

Politik 16 jam yang lalu

BN Wajar Isi Jawatan TPM, Komposisi Kabinet Perlu Ikut Nisbah Munasabah

Politik 1 hari yang lalu

PAS Akan Bincang Dengan Komponen PN Tawaran PM Sertai Kerajaan Perpaduan

oleh Fitri Nizam