Berita Terkini

31 minit yang lalu: TSG optimis kekal gelaran juara Asia kesatuan berbasikal antarabangsa 31 minit yang lalu: Pusat intervensi awal percuma untuk anak istimewa legakan ibu bapa di Selangor 3 jam yang lalu: Malaysia, China meterai kerjasama telekomunikasi digital 3 jam yang lalu: Jangan terpedaya dengan pihak mengaku pengamal atau pakar perubatan - Noor Hisham 3 jam yang lalu: Persiapan hadapi bencana perlu ambil kira banjir luar biasa

IKUTI KAMI


Media Perlu Pergiat Usaha Kenal Pasti, Bongkar Berita Palsu - Saifuddin

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 11 Jul 2021 1:46PM

Saifuddin Abdullah - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah hari ini menggesa pihak media pelbagai medium termasuk stesen televisyen, radio, akhbar dan platform dalam talian untuk terus mempergiat usaha mengenal pasti serta membongkar berita palsu.

Beliau juga berharap pihak media mempergiat usaha meningkatkan kesedaran mengenai ancaman berita palsu dan langkah bagi mencegah perkara tersebut.

Menurutnya, terdapat peningkatan ketara penyebaran maklumat atau berita palsu kebelakangan ini sama ada mengenai pandemik COVID-19, vaksinasi, kesihatan, sosial mahupun politik dan keadaan tersebut boleh menimbulkan kekeliruan dan kegusaran dalam kalangan orang ramai serta menjejaskan usaha membanteras penularan COVID-19 dengan berkesan.

“Dalam konteks penyebaran maklumat, pihak media bukan sahaja berperanan melaporkan berita sahih dan tepat, tetapi melindungi rakyat daripada berita palsu yang berpotensi menggugat usaha kerajaan dalam memerangi COVID-19 serta memelihara kesejahteraan dan kestabilan negara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Saifuddin berkata pihak media telah memberikan kerjasama kepada kerajaan dalam memerangi berita palsu sejak bermula krisis tersebut.

Beliau berkata kerajaan melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta beberapa agensi bertindak proaktif dalam mengekang peningkatan berita palsu terutamanya dalam konteks pandemik COVID-19.

Antaranya pemantauan oleh Pasukan Respon Pantas sejak Mac tahun lepas yang telah menangkis sebanyak 464 berita palsu, katanya.

Menurut Saifuddin, Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) (No 2) 2021 turut dikuatkuasakan mulai Mac 2021 bagi mencegah dan mengambil tindakan terhadap penyebaran berita palsu tentang COVID-19 dan kesihatan.

“Saya yakin terhadap kematangan pemikiran masyarakat dalam membuat penilaian berita palsu. Marilah bersama-sama mencegah berita palsu,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan COVID-19 Naik Sedikit, 6 Kematian

2

TARA 3 hari yang lalu

Adakah Kanak-Kanak Lebih Terdedah Kepada Jangkitan Selepas Pandemik COVID-19?

3

Semasa 3 hari yang lalu

COVID-19: Kes Baharu Catat Penurunan Bawah 2,000 Semalam, Kematian 3

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Ketua Dewan Pers Indonesia Meninggal Dunia Di Hospital Serdang

Sorotan

1

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

2

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

3

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Selepas Bank Hapus OTP Secara Berperingkat, Apa Langkah Seterusnya Untuk Pelanggan?

oleh A. Azim Idris

Semasa 1 hari yang lalu

‘Bukan Sahaja Bilis Tapi Jerung Pun Kami Siasat’ - SPRM

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Pegawai Khas Mantan MB Johor Didakwa Palsu Slip Gaji

Pendidikan 1 jam yang lalu

USM Universiti Awam Pertama Di Malaysia Sediakan Kemudahan Ujian TOEFL iBT