Berita Terkini

2 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas pelbagai minuman keras bernilai lebih RM200,000 2 jam yang lalu: Banjir: Lebih 500 mangsa berada di PPS dua negeri 2 jam yang lalu: JKNT rampas ubatan, kosmetik tidak berdaftar bernilai hampir RM1 juta 2 jam yang lalu: MAIM peruntuk RM13.1 juta bantu mualaf tahun ini 2 jam yang lalu: KPDN keluarkan 60 notis untuk analisis, siasat kenaikan harga sayur

IKUTI KAMI


Haiwan Peliharaan Pak Mie Shelter Akan Dipindahkan

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 13 Feb 2021 1:19PM

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Pusat perlindungan haiwan yang  lebih dikenali sebagai Pak Mie Shelter milik Allahyarham ‘Pak Mie’ akan dipindahkan oleh Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) ke satu penempatan sementara di Jeragan.

Menurut MBAS, sebuah syarikat perparitan bersetuju untuk membina sebuah penempatan sementara di atas tanah miliknya sebagai satu projek tanggungjawab sosial korporat syarikat tersebut.

Pembinaan penempatan itu akan bermula Isnin minggu depan dan dijangka siap dalam masa dua hari. Spesifikasi strukturnya akan berpandukan standard yang ditetapkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar Kedah.

“MBAS dan Jabatan Veterinar akan memindahkan anjing-anjing dan kucing-kucing terbabit ke penempatan sementara itu pada 18 dan 19 Februari ini,” kata MBAS dalam satu kenyataan.

Pak Mie Shelter diusahakan oleh Halijah Idris, 73, atau lebih mesra dengan panggilan 'Mak Intan'  dan suaminya, Allahyarham Md Azmi Ismail pada 1990. Namun Halijah meninggal dunia pada 10 Februari lalu manakala suaminya meninggal dunia pada 2015.

Sejak kematian Mak Intan, pusat perlindungan haiwan itu dibelenggu ketidaktentuan. Ketika Mak Intan uzur, anaknya Mejar (B) Badirol Hisham Ramli yang mengambil alih menjaga pusat berkenaan.

Namun masalah kewangan menjadi kekangan kepada Badirol untuk menguruskan pusat terbabit.

Dalam pada itu, MBSA berkata, keputusan tersebut dibuat dalam satu mesyuarat pada 11 Februari lalu yang dipengerusikan oleh Datuk Bandar Alor Setar, Datuk Zaid Ahmad dan turut dihadiri pegawai dari Jabatan Veterinar serta Jabatan Perparitan.

''Setiap haiwan di bawah jagaan Pak Mie Shelter akan diberi suntikan vaksin untuk mencegah penyakit anjing gila. Kos vaksin tersebut akan dibiayai sepenuhnya oleh MBAS,'' kata kenyataan terbabit.

MBAS juga, katanya mengalu-alukan mana-mana individu yang ingin membela anjing dan kucing di pusat perlindungan tersebut.

Mereka yang berminat boleh menghubungi Pengarah Kesihatan Persekitaran MBAS, Halim Md Akhir di talian: 04-732 3952. – Getaran, 13 Februari, 2021.

Sorotan

1

Monsun, Kadar Pertukaran Punca Kenaikan Harga Mendadak Sayur – Kementerian

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

Semasa 21 jam yang lalu

Lelaki Terjun Sungai Elak Ditahan Lemas, Rakan Masih Hilang

oleh Fitri Nizam

Semasa 4 jam yang lalu

Monsun, Kadar Pertukaran Punca Kenaikan Harga Mendadak Sayur – Kementerian

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 1 hari yang lalu

Pengurangan Peruntukan: Ahli Parlimen Perlu Maksimum Sumber Bantu Penduduk - Fahmi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 15 jam yang lalu

Thaipusam Satu Ciri Unik Kepelbagaian Budaya Masyarakat Malaysia - PAS

oleh Wartawan Getaran