Berita Terkini

2 jam yang lalu: Hannah Yeoh diharap dapat tangani isu dalam sukan 2 jam yang lalu: Rentas fahaman politik akan dimanfaat untuk negara - Nancy 2 jam yang lalu: Tren kargo tergelincir di Songkhla susulan letupan bom 2 jam yang lalu: Piala Dunia: Belanda 3 Amerika Syarikat 1, Argentina 2 Australia 1 2 jam yang lalu: PM Anwar ucap selamat hari lahir kepada Wan Azizah

IKUTI KAMI


Inisiatif Elak Petugas Kesihatan Alami Lesu Upaya Diwujudkan - Dr. Noor Hisham

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jun 2021 8:21AM

Cuti tanpa rekod dengan persetujuan Ketua Jabatan diberikan kepada petugas kesihatan bagi mengelakkan tekanan melampau atau lesu upaya. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Petugas kesihatan yang terlibat dalam pengendalian wabak COVID-19 akan diberikan cuti tanpa rekod dengan persetujuan Ketua Jabatan bagi mengelakkan gejala tekanan yang melampau atau lesu upaya.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata saringan kesihatan mental juga akan sentiasa dilaksana ke atas kakitangan kesihatan dan petugas barisan hadapan dari semasa ke semasa bagi mengenal pasti mereka yang mempunyai tanda-tanda awal tekanan, keresahan serta kemurungan. 

Beliau berkata langkah itu merupakan antara inisiatif yang diwujudkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) bagi menangani gejala tekanan melampau khususnya dalam kalangan kakitangan kesihatan dan petugas barisan hadapan sepanjang tempoh pandemik COVID-19.

“Bantuan psikologi akan diberikan kepada mereka yang bermasalah dan dirujuk kepada kaunselor atau pakar psikiatri mengikut keperluan,” menurutnya dalam kenyataan hari ini. 

Dr Noor Hisham berkata petugas akan diberikan kad pemberitahuan kesihatan mental apabila selesai menjalankan tugas bagi pemantauan kendiri tahap kesihatan mental mereka. 

Katanya selain mengamalkan konsep pusingan kerja, pasukan Perkhidmatan Kesihatan Mental dan Sokongan Psikososial (MHPSS) KKM akan ditempatkan di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) seperti di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang untuk memberikan perkhidmatan kaunseling serta intervensi psikososial kepada kakitangan dan pesakit. 

Beliau turut menggesa semua petugas barisan hadapan untuk sentiasa mengambil berat aspek kesihatan mental di samping komitmen yang tidak berbelah bagi dalam memberi perkhidmatan dan rawatan kepada pesakit khususnya sepanjang tempoh melawan pandemik COVID-19. 

Dr Noor Hisham berkata pasukan MHPSS akan sentiasa berkolaborasi dengan pelbagai agensi dan kementerian bagi menangani masalah lesu upaya dalam kalangan petugas kesihatan serta mengambil tindakan yang sesuai untuk mencegah masalah ini daripada terus berlaku. 

“Bantuan serta kaunseling sentiasa akan dihulurkan kepada mana-mana individu yang memerlukan khususnya petugas barisan hadapan,” katanya. 

Kajian yang dijalankan ke atas 893 petugas kesihatan mengenai Prevalen dan 'Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Lesu Upaya Dalam Kalangan Petugas Barisan Hadapan di Malaysia Semasa Pandemik COVID-19' mendapati prevalen lesu upaya berkaitan peribadi ialah sebanyak 53.8 peratus. 

Beliau berkata paling tinggi (lesu upaya berkaitan peribadi) ialah dalam kalangan pegawai farmasi dan petugas kesihatan di peringkat daerah. 

Dr Noor Hisham berkata prevalen lesu upaya berkaitan pekerjaan ialah sebanyak 39.1 peratus yang menyaksikan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran dan petugas makmal mencatatkan peratusan tertinggi.

Katanya prevalen lesu upaya berkaitan pesakit ialah sebanyak 17.4 peratus dalam kalangan paramedik dan petugas kesihatan di hospital swasta. 

Antara faktor yang mencetus situasi lesu upaya dalam kalangan petugas kesihatan ialah bebanan tugas yang tinggi, ketidakpastian tempoh pandemik yang panjang, adaptasi terhadap prosedur operasi standard yang pelbagai, rancangan kerjaya terganggu serta kesulitan mengimbangkan keluarga dan kerjaya. - Bernama

Sorotan

1

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

2

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

3

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Kabinet Kerajaan Perpaduan Tekad Laksana Tanggungjawab Sebaiknya

Semasa 3 jam yang lalu

Ketiadaan Nama Besar Dalam Kabinet Anwar Adalah ‘Langkah Politik’ - Penganalisis

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

Salun Uniseks: Beri Kelonggaran Pengusaha Bukan Islam, Ambil Tindakan Secara Berhemah

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Pencemaran Air Berbau, 2 LRA Dihenti Tugas Sementara

oleh Wartawan Getaran