Berita Terkini

4 jam yang lalu: PDRM terima laporan dakwaan PM sebagai ejen Israel 4 jam yang lalu: PM tuntut ahli parlimen Baling mohon maaf 7 jam yang lalu: Lebih 200 aduan terhadap penilai insurans kemuka tuntuan palsu 7 jam yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 7 jam yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur

IKUTI KAMI


Usaha Pulihkan Tasik Chini Perlukan RM20 Juta - MB

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu ยท Diterbitkan pada 25 Jun 2021 8:36PM

Wan Rosdy Wan Ismail - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Kerajaan negeri Pahang menganggarkan RM20 juta diperlukan dalam usaha memulihkan kawasan seluas 600 hektar di Tasik Chini, Pekan yang terjejas teruk akibat aktiviti perlombongan. 

Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata kerajaan negeri juga telah memperuntukkan RM1 juta daripada Kumpulan Wang Pemulihan Lombong Pahang bagi tujuan itu yang dijangka bermula Ogos ini. 

Kerajaan negeri juga akan menyalurkan peruntukan daripada Kumpulan Wang Pembangunan Hutan selain mengalu-alukan jika ada individu atau badan bukan kerajaan (NGO) yang mahu turut serta dalam usaha tersebut.

"Usaha pemulihan akan dilaksanakan secara kolektif antara jabatan dan kerjasama institusi pendidikan serta penyelidikan dalam pelbagai aspek seperti fauna, flora, hidrologi dan bidang berkaitan bagi memastikan matlamat pemulihan hutan dan tapak rizab biosfera yang ditetapkan tercapai.

"Komposisi tanah lombong yang telah terjejas teruk antara cabaran dalam usaha pemulihan. Pelan pemulihan juga dirangka secara total meliputi aspek biodiversiti dan hidrologi," katanya menerusi kenyataan selepas melawat Tasik Chini hari ini.

Selain itu, Wan Rosdy memaklumkan beliau telah menulis surat kepada Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) untuk memohon bantuan dalam usaha pemulihan tasik semulajadi kedua terbesar di Malaysia itu. 

Beliau juga menegaskan bahawa usaha pemulihan tasik yang terkenal dengan mitos naga itu telah dimulakan sejak dua tahun lepas dengan tindakan kerajaan negeri mewartakan Hutan Simpan Kekal (HSK) Chini pada 13 Mac 2019 dan bukan hanya selepas isu itu tular di media sosial kebelakangan ini.

Jabatan Perhutanan Pahang (JPNP), menurut Wan Rosdy juga telah memulakan proses pemulihan secara berperingkat dengan menanam tanaman bersesuaian sama ada spesies buluh, tanaman tutup bumi dan spesies komersial tinggi seperti pokok merawan siput jantan dan pokok meranti temak nipis. 

"Masyarakat Orang Asli di Tasik Chini juga akan diberi peluang dalam usaha pemulihan menerusi penghasilan anak pokok hutan atau buluh bersesuaian dan JPNP akan mengeluarkan peruntukan bagi membina tapak semaian untuk mereka," katanya. 

Wan Rosdy optimis usaha pemulihan Tasik Chini boleh dilakukan mengambil kira kejayaan memulihkan Sungai Ichat di Cameron Highlands yang kini berada di kelas 1 selepas bertahun-tahun tercemar akibat pencerobohan tanah secara haram bagi tujuan pertanian. - Bernama

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Bilangan Pengundi Setiap DUN Jadi Penentu Kuota Penerima BINGKAS

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Komited Perjuang Isu Kesejahteraan Rakyat Palestin Di Persada Antarabangsa - Anwar

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

PM Terima Kunjungan Sultan Brunei Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

PM Guna Kenderaan Sedia Ada Di Pejabat, Tolak Mercedes S600