Berita Terkini

1 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 1 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: UMNO pecat Noh Omar dalam pembersihan parti besar-besaran 5 jam yang lalu: AirAsia X mencatat 417,195 penumpang yang diterbangkan pada tahun kewangan 2022 5 jam yang lalu: Joe Biden ucap tahniah kepada Anwar, puji demokrasi Malaysia

IKUTI KAMI


Bantuan Semasa Pelan Pemulihan Negara Masih Dalam Proses Perincian - Tengku Zafrul

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2021 6:32PM

Tengku Zafrul - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bantuan semasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) masih sedang dalam proses perincian, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz.

Beliau berkata kajian lebih lanjut turut dilakukan tentang langkah-langkah seterusnya yang boleh diperkenalkan untuk membantu kelangsungan rakyat dan perniagaan dalam mendepani cabaran sepanjang bulan-bulan yang datang.

“Bagaimanapun, bantuan sedia ada akan disalurkan secara berterusan termasuklah pakej PEMERKASA Tambahan yang diperkenalkan bagi mengurangkan beban rakyat semasa Fasa 1 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0,” katanya dalam laporan Unit Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (LAKSANA) ke-58, yang dikeluarkan, hari ini.

Menurut Tengku Zafrul, PPN akan dijalankan secara berfasa dengan nilai ambang atau indikator-indikator utama yang perlu dicapai sebelum beralih dari satu fasa ke fasa yang seterusnya.

Indikator utama yang dipantau ialah bilangan kes jangkitan harian; keupayaan sistem kesihatan awam berdasarkan kadar penggunaan katil di Wad ICU, serta tahap populasi yang telah lengkap menerima dua dos suntikan vaksin.

“Ini bermakna, sekiranya nilai ambang yang ditetapkan tidak dicapai, negara tidak akan bergerak ke fasa berikutnya di dalam PPN,” katanya. 

Menurutnya, kerajaan juga melindungi individu yang hilang pekerjaan daripada semua golongan dan juga mereka yang terjejas dalam sektor-sektor yang tidak dibenarkan beroperasi sepanjang Fasa 1, 2 dan 3.

Sebagai satu bentuk perlindungan daripada masalah kewangan dan aliran tunai, beliau berkata, mereka boleh mendapatkan moratorium pinjaman automatik selama tiga bulan atau pengurangan bayaran sebanyak 50 peratus selama enam bulan.

“Kementerian Kewangan telah menekankan kepada sektor perbankan supaya mempermudahkan pelaksanaan bantuan moratorium dan pengurangan ansuran pinjaman kepada mereka yang terjejas akibat kehilangan pekerjaan atau pun pengurangan pendapatan,” katanya.

Sementara itu, jumlah permohonan bagi dana pinjaman mudah perusahaan kecil sederhana (PKS) yang telah diluluskan oleh bank-bank tempatan dan disetujui dan diterima oleh PKS adalah RM12.14 bilion setakat 11 Jun 2021, yang akan memberi manfaat kepada 25,711PKS.

Tengku Zafrul berkata jumlah pelaburan yang diluluskan pada 2021 dijangka mencapai angka lebih tinggi berbanding tahun lalu, berikutan wujudnya tanda-tanda positif bahawa ekonomi negara sedang dalam tahap pemulihan dengan pakej-pakej rangsangan kerajaan yang membuahkan hasil.

“Setakat suku kedua tahun ini, negara telah mencapai nilai hampir RM100 bilion jumlah pelaburan yang diluluskan dalam sektor pembuatan, perkhidmatan dan sektor utama, dengan keyakinan tinggi bahawa tahap pelaburan lebih tinggi mampu dicapai menjelang akhir tahun ini termasuk pelaburan langsung asing,” tambahnya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

KPM Cadang Kenaikan Kadar Bantuan Makanan Prasekolah Dalam Belanjawan 2023

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerajaan Akan Struktur Semula Ekonomi Berlandaskan 3 Keutamaan Strategik - PM Anwar

3

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Intel Akan Labur RM70 Bilion Di Malaysia Dalam Tempoh Lebih 10 Tahun

4

Ekonomi 1 minggu yang lalu

MITI Sasar Tarik Pelaburan, Teroka Perniagaan Di Peringkat Antarabangsa Bersama Sektor Korporat - Tengku Zafrul

Sorotan

1

Rafizi Rancang Strategi Bantu Peniaga, Pengusaha Restoran Tangani Kenaikan Kos

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Seminggu Tanpa Air: Pelajar UMS Alami Masalah Bekalan Teruk, Berulang Angkut Baldi

oleh Jason Santos

Politik 14 jam yang lalu

“Saya Sedia Dipanggil Lembaga Disiplin Dan Rela Dipecat, Sekiranya…” - Noh

oleh Wartawan Getaran

Semasa 4 jam yang lalu

Bayi Lelaki 3 Bulan Meninggal Dunia Di Pusat Asuhan

oleh Fitri Nizam

Semasa 10 jam yang lalu

Malaysia Gesa Dialog, ‘Ketaksuban, Jenayah Terhadap Islam Mesti Dihenti Segera’ – Kementerian Luar

oleh Farhana Farush