Berita Terkini

32 minit yang lalu: Import minyak sawit SDP dibenarkan masuk ke AS serta-merta 33 minit yang lalu: Malaysia berpotensi jadi hab automotif di pasaran ASEAN - Tengku Zafrul 33 minit yang lalu: Kedah negeri terbaharu dilanda banjir 34 minit yang lalu: Panel penasihat teknikal BAM dianggotai 7 bekas pemain kebangsaan 35 minit yang lalu: Rundingan damai Thailand: Ketua Fasilitator Malaysia lakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Perunding Thailand

IKUTI KAMI


Melaka Benarkan 100 Jemaah Solat Jumaat

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jun 2021 7:50PM

Che Sukri Che Mat

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MELAKA - Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) membenarkan seramai 100 jemaah menunaikan solat Jumaat pada satu-satu masa di tujuh masjid kerajaan dan separuh dari jumlah itu di masjid dan surau Jumaat di kariah seluruh negeri, mulai esok.

Pengarahnya, Datuk Che Sukri Che Mat berkata, jemaah bagi solat fardu dan solat jenazah bagaimanapun dikekalkan kepada 12 orang, seperti yang ditetapkan sejak pelaksanaan penuh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 pada 1 Jun lalu.

Beliau berkata, tujuh masjid kerajaan ialah masjid ditadbir secara terus oleh JAIM manakala masjid dan surau Jumaat ditadbir oleh Pengerusi dan ahli jawatankuasa (AJK) yang dipilih anak kariah masing-masing.

"Bagaimanapun jumlah maksimum yang ditetapkan adalah tidak termasuk anggota keselamatan beruniform dan pemantau dari JAIM.

"JAIM berhak menarik semula kebenaran itu sekiranya masjid atau surau didapati tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan berkaitan pandemik COVID-19," katanya.

Menurut beliau, kebenaran itu diberikan berdasarkan situasi semasa, selain persetujuan kerajaan negeri melalui keputusan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Melaka pada 16 Jun lalu, yang bersetuju mengeluarkan ketetapan baharu berkaitan jumlah maksimum jemaah solat Jumaat.

"Perubahan kepada ketetapan ini berkuatkuasa pada 18 Jun (esok) sehingga tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

"Bagaimanapun, aktiviti lain di masjid antaranya majlis bacaan surah Yasin dan tahlil, ceramah agama, akad nikah, kursus, bengkel, jamuan serta gotong-royong masih dilarang," katanya.

Mengulas lanjut Che Sukri berkata, pihaknya memohon agar jawatankuasa masjid dan surau di negeri ini mematuhi ketetapan yang ditetapkan.

Sebelum ini, jumlah jemaah solat Jumaat dan fardu di masjid di negeri ini dihadkan kepada 12 orang, berikutan sekatan pergerakan penuh PKP 3.0 di seluruh negara mulai 1 Jun lalu hingga 28 Jun ini. - Getaran, 17 Jun 2021


 

Sorotan

1

Tiada Kelulusan Untuk Pembersihan Tanah ERCL Di Hutan Simpan - Amirudin

2

Syor Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi Bukan Keutamaan KPM Ketika Ini - Fadhlina

3

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PM Perkenal Logo Malaysia Madani

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Brek Mengejut Punca Treler Terbabas, Pemandu Maut Tersepit

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

Muhyiddin Ketuai 'Kabinet Bayangan' PN, Hadi Sebagai Timbalan

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 17 jam yang lalu

Kerajaan Cadang Pinda Akta 360, Mudahkan Proses Pelepasan Kebankrapan - Azalina

oleh Susan Albert