Berita Terkini

40 minit yang lalu: TSG optimis kekal gelaran juara Asia kesatuan berbasikal antarabangsa 40 minit yang lalu: Pusat intervensi awal percuma untuk anak istimewa legakan ibu bapa di Selangor 3 jam yang lalu: Malaysia, China meterai kerjasama telekomunikasi digital 3 jam yang lalu: Jangan terpedaya dengan pihak mengaku pengamal atau pakar perubatan - Noor Hisham 3 jam yang lalu: Persiapan hadapi bencana perlu ambil kira banjir luar biasa

IKUTI KAMI


Total Lockdown, Kedah Umum Morotarium Sebulan

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 31 May 2021 6:00PM

Muhammad Sanusi Md Nor

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR STAR - Kedah menjadi negeri pertama mengumumkan pemberian moratorium selama sebulan kepada semua penyewa premis perniagaan dan kediaman milik kerajaan negeri.

Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor berkata selain moratorium, kerajaan negeri turut menyediakan 15,000 bakul makanan yang akan diagihkan kepada rakyat memerlukan di setiap daerah negeri itu.

“Proses agihan yang turut membabitkan 6,000 bakul makanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) itu akan diselaraskan dengan bantuan setiap wakil rakyat agar ia berjalan lancar.

“Kerajaan negeri juga memutuskan untuk membekalkan dana sebanyak RM50,000 kepada setiap daerah bagi perbelanjaan keperluan khas seperti pembelian susu dan lampin,” katanya pada sidang media yang diadakan secara maya hari ini.

Bagi mengurangkan beban peniaga kecil, Sanusi berkata, kerajaan negeri turut menyediakan pinjaman tanpa faedah kepada golongan berkenaan, dengan jumlah maksimum setiap pinjaman sehingga RM5,000.

Katanya, Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) juga meluluskan dana bagi keperluan makan dan minum petugas sukarelawan sebanyak RM10,000 sepanjang dua minggu ini kepada setiap daerah.

“Sebanyak RM2.89 juta peruntukan disediakan untuk bakul makanan, dan RM500,000 untuk moratorium premis kerajaan negeri.

“Kerajaan negeri juga dijangka kehilangan sumber hasil sebanyak RM10.8 juta akibat penutupan kaunter selama dua minggu,” katanya.

Sanusi berkata, kerajaan akan menjadikan Dewan Al Farabi yang terletak di Jalan Stadium di sini sebagai pusat rawatan baru COVID-19 bagi menampung kesesakan di semua hospital lain.

Ketika ini, beliau berkata, penggunaan katil bagi merawat pesakit COVID-19 sudah mencapai 93 peratus, dan 86 peratus di Unit Rawatan Rapi (ICU).

“Semua hospital di Kedah kini sudah dijadikan sebagai hospital COVID-19 dan kita tidak mampu lagi untuk menampung jumlah pesakit yang semakin bertambah.

“Selain itu, kita juga sedang berunding dengan Hotel Raiya bagi menjadikan dewan di hotel itu sebagai Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC),” katanya.

Sanusi berkata, kerajaan negeri akan membiayai ujian saringan COVID-19 bersasar secara lebih proaktif dengan kerjasama klinik dan makmal swasta.

Katanya, menerusi usaha itu ia dijangka meningkatkan keupayaan kepada 200 hingga 300 ujian saringan sehari, dengan kos sehingga RM400,000 untuk tempoh dua minggu.

Semalam Kedah merekodkan 422 kes baru COVID-19, dengan Kota Setar mencatatkan jumlah tertinggi sebanyak 146. - Getaran, 31 Mei 2021

Sorotan

1

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

2

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

3

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

'Guan Eng Boleh Datang Ke Pejabat Saya Dengan Bukti' - Saravanan

oleh A. Azim Idris

Semasa 13 jam yang lalu

 Pakar Motivasi Nafi Rosakkan Reputasi Ebit Lew - Saksi

Semasa 20 jam yang lalu

2 PPS Di Klang Diaktifkan

oleh Fitri Nizam

Semasa 15 jam yang lalu

2 Beranak Nyaris Maut Kereta Jatuh Lubang

oleh Fitri Nizam