Berita Terkini

46 minit yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 47 minit yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 48 minit yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 49 minit yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 49 minit yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


Tiada Satu Pun Projek Rumah Belia Kerajaan Terdahulu Dilaksanakan

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 May 2023 7:00PM

Kegagalan itu didakwa menjadikan anak muda sukar memiliki rumah sendiri. - Gambar hiasan dari fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tiada sebarang projek perumahan bagi golongan belia yang diumumkan kerajaan terdahulu menerusi inisiatif Perumahan Transit Belia (MyTransit) dan Rumah Transit Belia (RTB) berjaya dilaksanakan.

Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lee Chean Chung berkata, kegagalan itu menjadikan anak muda sukar memiliki rumah sendiri.

Katanya, ia ekoran kedudukan kewangan mereka tidak kukuh dan harga rumah terlalu mahal.

“Inisiatif kerajaan terdahulu, iaitu MyTransit pada 2018 dan Rumah Transit Belia (RTB) (2021) sudah dibuktikan bahawa gagal melaksanakan sebarang projek perumahan bagi golongan belia.

“Walaupun kerajaan terdahulu sudah mengumumkan mengenai inisiatif itu, tiada sebarang projek perumahan ditujukan khusus kepada golongan belia diwujudkan.

“Kegagalan untuk melaksanakan projek perumahan dijanjikan, menyaksikan ramai anak muda ketinggalan tanpa akses kepada pilihan perumahan yang sesuai dan berpatutan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Chean Chung berkata, pihaknya tidak menafikan bahawa belia antara golongan paling terjejas teruk, akibat kadar inflasi tinggi dan tidak menentu, selain kenaikan kos sara hidup semakin meruncing.

Sehubungan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya menegaskan, tindakan proaktif perlu dilaksanakan bagi memastikan anak muda mampu memiliki akses kepada pelbagai pilihan perumahan selamat dan berpatutan, agar kesejahteraan golongan belia terjamin.

“Kekurangan penyelesaian perumahan untuk golongan belia menyumbang satu daripada faktor ketidakstabilan dan kenaikan kos kehidupan harian bagi anak muda.

“Saya menyeru agar Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), sentiasa bertindak proaktif dalam menangani kebimbangan isu perumahan belia.

“Ia bagi memastikan akses mereka kepada pilihan perumahan selamat dan berpatutan agar kesejahteraan golongan berkenaan terjamin,” katanya.

Sementara itu, Chean Chung berkata, terdapat keperluan untuk KPKT memperluaskan skim Rumah Belia MADANI agar bantuan berkenaan dapat dimanfaatkan belia di seluruh negara.

“Saya juga mengambil maklum bahawa pada 24 Februari lalu, KPKT memeterai Perjanjian Pembangunan Rumah Transit Belia (Rumah Belia MADANI) bersama syarikat BMG Global Sdn Bhd, bagi penyediaan 1,048 unit Rumah Belia MADANI (RBM) di Kuala Lumpur.

“Justeru, saya mencadangkan agar KPKT mempercepatkan pelaksanaan ini serta memperluas skim Rumah Belia MADANI bukan sahaja di Kuala Lumpur, tetapi juga di negeri dan kawasan lain, bagi membolehkan lebih banyak golongan belia dapat memanfaatkan bantuan kerajaan seperti ini,” katanya. - Getaran, 25 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Belia Dizalimi Dunia, Malaysia Harus Laksana 5 Perkara Demi Kelestarian Generasi Muda

2

Semasa 1 bulan yang lalu

E-Tunai Belia Rahmah, Nilai Tambah Kepada Inisiatif Sedia Ada Bantu Mahasiswa

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kenapa Guna Aplikasi Air Asia Semak Tambang MAS? Netizen ‘Sekolahkan’ Ka Siong

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Tiket Kelas Ekonomi KL-Tawau Cecah RM3,138 Tidak Tepat – Anthony Loke

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

2 Lagi Lelaki Ditahan Bantu Siasatan Kes Larikan Perodua Axia

Semasa 1 hari yang lalu

Aktiviti Pemburuan Lebih Jejaskan Biodiversiti, TPM Fadillah Selar Lobi Antiminyak Sawit

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Melaka Tahan 12 Individu Terlibat Penipuan Dalam Talian, Rasuah Polis

Semasa 14 jam yang lalu

Kes Curi Kenderaan: 1,225 Individu Ditahan, ‘Polis Seru Masyarakat Ambil Langkah Pencegahan’

oleh Aiman Sadiq