Berita Terkini

2 jam yang lalu: Warga emas wanita maut disyaki dipukul anak perempuan 3 jam yang lalu: Pelaksanaan Fasa 1 JENDELA berjaya, lepasi sasaran ditetapkan - MCMC 3 jam yang lalu: 3 maut dalam kemalangan babitkan 2 kenderaan di Tangkak 3 jam yang lalu: Piala Remaja Asia: Malaysia tamatkan cabaran di kedudukan keempat 3 jam yang lalu: Panasonic tawar MSS susulan penutupan 2 jabatan pembuatan

IKUTI KAMI


Belia Dizalimi Dunia, Malaysia Harus Laksana 5 Perkara Demi Kelestarian Generasi Muda

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 May 2023 11:55AM

Antara krisis yang membelenggu golongan itu adalah perubahan ekstrem iklim, bencana, pencemaran alam, bekalan air dan bekalan makanan. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dunia ketika ini sedang menghadapi pelbagai krisis yang memberi kesan secara langsung dan suasana negatif terhadap masa hadapan golongan belia.

Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) menerusi teks khutbah Jumaat semalam berkata, polemik tersebut tercetus susulan dasar dan kegiatan oleh pemimpin yang menzalimi kehidupan anak muda.

Selain polemik politik dan kepimpinan, jelasnya, antara krisis yang membelenggu golongan itu adalah perubahan ekstrem iklim, bencana, pencemaran alam, bekalan air dan bekalan makanan.

“Krisis politik dan kepimpinan paling membuatkan kehidupan belia menderita sehingga mencetuskan persengketaan dan peperangan. Akibatnya, ratusan juta belia terpaksa tinggal dalam khemah pelarian atau menghadapi pengalaman ngeri.

“Pada masa sama, ada anak muda dinafikan peluang bersekolah seperti dinikmati belia di negara yang aman, malah turut tidak berkesempatan melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi untuk membina kerjaya cemerlang,” katanya.

Jelas teks khutbah itu, selain mengalami trauma dan kepahitan hidup, individu yang tinggal di khemah pelarian turut dinafikan peluang untuk membangunkan keluarga bahagia seperti diidamkan semua pihak.

Katanya, wujud keperluan untuk pihak berkaitan memberi perhatian ke atas lima perkara demi menjamin kelestarian dan kebahagiaan masa hadapan golongan anak muda.

“Lima perkara itu adalah memberi peluang suara mereka didengari agar hasrat dan impian mereka dapat diberikan perhatian dan memikirkan kesan pada masa hadapan golongan itu dalam apa juga dasar atau program dilaksanakan, agar tidak menghadapi kesengsaraan seperti menanggung beban atau hutang disebabkan sifat tamak serta nafsu haloba pemimpin hari ini. 

“Pada masa sama, (pihak berkaitan) perlu menyediakan peluang pendidikan, latihan, kerjaya, perniagaan, ekonomi saksama agar boleh dicapai oleh setiap anak muda; memastikan sumber alam tidak dimusnahkan supaya dapat dinikmati oleh generasi akan datang dan terakhir, memastikan golongan itu mewarisi negara aman, makmur dengan mengamalkan budaya tadbir urus beramanah, telus, berintegriti, serta bebas daripada rasuah dan kronisme,” katanya.

Tegas teks khutbah, belia merupakan khazanah negara dan ia dibuktikan oleh peranan serta tanggungjawab membangunkan negara yang telah dilunasi oleh golongan berkenaan, menerusi penguasaan ilmu pengetahuan dan pembentukan kemahiran diri.

Bagaimanapun katanya, perlu disedari bahawa ecerdasan akal dan kekuatan fizikal amat penting untuk menjamin keupayaan sesuatu bangsa agar kekal berdaya saing. 

“Oleh itu, aspek kesihatan mental dan fizikal hendaklah diberikan keutamaan dalam kehidupan seharian belia. Mereka perlu mengamalkan gaya hidup berdisiplin, pemakanan sihat, dan beriadah secara harian, di samping memperkukuhkan jati diri agar selari dengan tuntutan agama dan budaya bangsa. 

“Orang muda perlu memiliki nilai moral, akhlak dan peribadi yang unggul berlandaskan nilai murni Islam, serta berupaya membawa keharmonian ummah dan mengukuhkan hubungan persaudaraan. 

“Belia hendaklah menggunakan kesempatan masa muda ini dengan sebaik- baiknya dengan berusaha melakukan kebaikan yang akan mempertemukan kalian dengan kejayaan dunia, akhirat, serta mengerjakan amal bakti, amal jariah agar boleh membawa manfaat kepada diri, ummah dan negara,” katanya. - Getaran, 20 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Jangan Persenda Peranan Wartawan, Mereka Sanggup Ambil Risiko Demi Berita Sahih

2

Semasa 6 hari yang lalu

Sejarah Tercipta, Wartawan Baca Khutbah Jumaat Sempena HAWANA 2023

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Tiada Satu Pun Projek Rumah Belia Kerajaan Terdahulu Dilaksanakan

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Jatuh Bangun Negara Bergantung Kepada Pembangunan Belia, ‘Mereka Harus Diperkasa’

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Umum Peruntukan RM3 Juta Atasi Masalah Air Di UMS

Semasa 3 jam yang lalu

Pendekatan Holistik Diperlukan Untuk Tangani Serangan Siber - Fahmi

Semasa 1 hari yang lalu

Proses Pensijilan MSPO Sentiasa Berkembang, Bertambah Baik - Fadillah

Sukan 3 jam yang lalu

Tze Yong, Jun Hao Mara Ke Suku Akhir Terbuka Thailand