Berita Terkini

2 jam yang lalu: Warga emas wanita maut disyaki dipukul anak perempuan 2 jam yang lalu: Pelaksanaan Fasa 1 JENDELA berjaya, lepasi sasaran ditetapkan - MCMC 2 jam yang lalu: 3 maut dalam kemalangan babitkan 2 kenderaan di Tangkak 2 jam yang lalu: Piala Remaja Asia: Malaysia tamatkan cabaran di kedudukan keempat 2 jam yang lalu: Panasonic tawar MSS susulan penutupan 2 jabatan pembuatan

IKUTI KAMI


Pengiktirafan Bersama Mampu Tarik Minat Pelajar Rusia Ke Malaysia - MQA

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 24 May 2023 9:09AM

Mohamed Khaled Nordin telah mengetuai mesyuarat dua hala antara delegasi Malaysia bersama Ayrat Gatiyatov

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SEPANG - Malaysia dan Rusia sepakat mewujudkan pengiktirafan bersama dalam sektor pengajian tinggi bagi memperluas akses mobiliti pelajar dan memudahkan usaha akreditasi program yang ditawarkan oleh institusi pendidikan tinggi (IPT) di kedua-dua negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Prof Datuk Dr Mohammad Shatar Sabran berkata, hasrat itu dinyatakan dalam mesyuarat dua hala antara delegasi Malaysia yang diketuai oleh Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin bersama Timbalan Menteri Sains dan Pengajian Tinggi Rusia, Ayrat Gatiyatov.

Menurutnya, pengiktirafan bersama kedua-dua negara diyakini mampu menarik lebih ramai pelajar Rusia untuk menyambung pengajian di Malaysia sama ada di peringkat pascaijazah mahupun praijazah.

“MQA akan memastikan hasrat ini terlaksana dengan jayanya. Kita akan membuat susulan untuk memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan badan akreditasi di Rusia dalam masa terdekat untuk pengiktirafan bersama ini.

“Usaha ini selaras dengan hasrat menteri untuk menjadikan Malaysia sebagai hab bakat dan pengetahuan atau pusat ilmu sejagat,” katanya selepas menghadiri Forum Kazan 2023.

Turut hadir, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Pendidikan Tinggi, Datuk Dr Megat Sany Megat Ahmad Supian; Pengerusi Education Malaysia Global Services (EMGS), Dr Abdul Razak Ahmad; Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Datuk Ir Dr Ahmad Fauzi Ismail; Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Datuk Ir Dr Abdul Rahman Mohamed; Naib Canselor Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Prof Sharifudin Md Shaarani dan Pengarah Kanan (Akreditasi) MQA, Mohd Khairul Nizam Ibrahim.

Mengulas lanjut, Mohammad Shatar berkata, dalam merealisasikan usahasama itu, IPT tempatan juga perlu memainkan peranan memperhebat promosi program masing-masing ke Rusia agar lebih ramai pelajar dari negara itu datang ke Malaysia.

Katanya, IPT di Malaysia perlu mengambil kesempatan atas hubungan bilateral baik yang terjalin dengan Rusia ketika ini dalam memastikan lebih ramai pelajar menyambung pengajian di Malaysia berbanding negara lain seperti Amerika Syarikat (AS).

“Konflik dihadapi Rusia dengan AS perlu digunakan kesempatannya untuk menarik pelajar Rusia ke Malaysia. Dengan kualiti pendidikan tinggi negara yang baik, kita mampu untuk menarik seramai mungkin pelajar mereka.

“Kita memiliki IPT hebat dengan infrastruktur yang baik, penawaran bidang program yang luas, kadar yuran amat berpatutan serta lokasi pelancongan menarik untuk dikunjungi, menjadikan Malaysia sebuah destinasi menarik untuk menyambung pengajian,” katanya. – Getaran, 24 Mei 2023


 

Berita Berkaitan

1

Luar Negara 1 bulan yang lalu

April 26 Ulang Tahun Ke-37 Memperingati Malapetaka Chernobyl

2

Luar Negara 2 bulan yang lalu

ICAO Putuskan Dengar Kes MH17 Terhadap Rusia

3

Pendidikan 3 bulan yang lalu

Afrika Berpotensi Menjadi ‘Lubuk’ Pelajar Antarabangsa - MQA

4

Pendidikan 3 bulan yang lalu

MQA Jadi Pemudah Cara IPT Lebih Kompetitif Di Peringkat Global

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Teliti Semula Syarat Tetapkan Pemaju Perumahan Sedia Rumah Mampu Milik

Semasa 2 jam yang lalu

Malaysia Perkukuh Jaringan Perniagaan Dengan Qatar, Alukan Penerokaan Perdagangan, Pelaburan - PM

oleh Farhana Farush

Semasa 20 jam yang lalu

Jambatan Bagan Datuk Dibuka Hari Ini

Semasa 21 jam yang lalu

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil