Berita Terkini

2 jam yang lalu: Media Arab Saudi buat liputan lawatan PM 2 jam yang lalu: KKD beri perhatian bendung penyebaran ekstremis militan 2 jam yang lalu: PDRM nafi Ayob Khan miliki akaun TikTok 2 jam yang lalu: MAIWP sumbang RM1.7 juta bantu golongan mualaf 2 jam yang lalu: 4 kanak-kanak maut dalam kebakaran di sebuah rumah di Muar - Bomba

IKUTI KAMI


Bantuan Bayaran Balik Bersasar Diteruskan Untuk Pelanggan Yang Terkesan - AIBIM

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 13 May 2021 12:24PM

Pelanggan hanya perlu menghubungi pihak bank untuk mendapatkan khidmat nasihat dan bantuan yang bersesuaian. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bank-bank ahli di bawah Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) komited untuk terus membantu pelanggan yang terkesan dengan COVID-19 dan berdepan kesulitan untuk membuat bayaran balik pembiayaan.

Pengarah Eksekutif AIBIM Ratna Sha’erah Kamaludin berkata pihak bank telah merangka proses permohonan dan keperluan dokumentasi yang ringkas bagi memudahkan pelanggan mendapatkan bantuan.

“Pelanggan hanya perlu menghubungi pihak bank untuk mendapatkan khidmat nasihat dan bantuan yang bersesuaian,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Menurut AIBIM, di bawah Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Bersasar, sehingga 26 Mac 2021, bank-bank secara kolektif telah meluluskan lebih 95 peratus daripada 1.6 juta permohonan yang diterima, termasuk permohonan moratorium pembiayaan dan pengurangan bayaran bulanan. 

Persatuan tersebut turut menggesa pelanggan yang terjejas untuk segera berunding dan mendapatkan bantuan daripada pihak institusi perbankan.

AIBIM telah ditubuhkan pada 1995. Pada masa ini, terdapat 26 bank ahli yang termasuk 11 bank tempatan, lima institusi kewangan pembangunan dan 10 bank asing yang diperbadankan di Malaysia. - Bernama

Sorotan

1

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

2

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

3

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Kerusi Muhyiddin, Hamzah, Hadi Kosong Sewaktu Sesi PMQ?

oleh Susan Albert

Semasa 20 jam yang lalu

Pelajar Tahfiz Kongsi Pengalaman Jadi Imam Di Kampung Orang Asli

Semasa 20 jam yang lalu

SPRM Teliti Dakwaan Kempen PRU-15 PN Dibiayai Syarikat Perjudian

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain