Berita Terkini

1 jam yang lalu: Warga emas wanita maut disyaki dipukul anak perempuan 1 jam yang lalu: Pelaksanaan Fasa 1 JENDELA berjaya, lepasi sasaran ditetapkan - MCMC 1 jam yang lalu: 3 maut dalam kemalangan babitkan 2 kenderaan di Tangkak 1 jam yang lalu: Piala Remaja Asia: Malaysia tamatkan cabaran di kedudukan keempat 1 jam yang lalu: Panasonic tawar MSS susulan penutupan 2 jabatan pembuatan

IKUTI KAMI


Skandal 1MDB: 2 Pengurus PetroSaudi Didakwa Di Switzerland

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Apr 2023 11:38AM

Tarek Obaid (kiri) dan Patrick Mahony - Gambar Media Sosial

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) memfailkan dakwaan terhadap dua pengurus PetroSaudi, menuduh mereka menyalahgunakan sekurang-kurangnya AS$1.8 bilion (RM8.03 bilion) yang dipindahkan oleh 1Malaysia Development Bhd (1MDB) untuk memperkayakan diri sendiri dan orang lain.

Kedua-dua tertuduh menggunakan dana yang diselewengkan untuk memperoleh hartanah di Switzerland dan London, barang kemas dan ekuiti persendirian untuk membangunkan aktiviti Petrosaudi yang mana mereka menerima pendapatan besar.

Dana itu juga digunakan untuk mengekalkan gaya hidup mewah mereka.

OAG akan mengemukakan kesimpulannya, termasuk permintaan berkaitan dengan perampasan aset pada perbicaraan di hadapan Mahkamah Jenayah Persekutuan Switzerland (FCC) di Bellinzona.

Aset di bawah rampasan berjumlah sekitar 192 juta Swiss franc (RM959.64 juta), tidak termasuk hartanah yang dirampas di Switzerland dan di London.

Menurut kenyataan itu lagi, dakwaan di FCC menuduh kedua-dua mereka bertindak bersama-sama dengan ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho (Jho Low) untuk mencadangkan transaksi kerajaan kepada kerajaan antara Arab Saudi dan Malaysia, yang membabitkan usaha sama PetroSaudi dan 1MDB.

Dakwaan itu dikatakan berlaku sekurang-kurangnya dari 2009 hingga 2015, menunjukkan kononnya penglibatan Good Star Ltd Jho Low dalam skandal kewangan 1MDB.

Sebagai sebahagian daripada dakwaan, kedua-dua mereka dituduh bekerjasama dengan Jho Low untuk "memanipulasi" pertemuan dengan Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Datuk Seri Najib Razak, yang juga Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB dengan Putera Turki Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud.

Pertemuan dikatakan diadakan berhampiran Cannes pada Ogos 2009 di atas kapal layar yang dipanggil, Alfa Nero.

OAG berkata, kontrak usaha sama yang dimeterai pada September 2009 memerlukan 1MDB menyediakan wang tunai AS$1 bilion dan PetroSaudi menyediakan aset bernilai AS$2.7 bilion, yang tidak dimilikinya.

“Daripada AS$1 bilion yang dibayar oleh 1MDB, dan bertentangan dengan apa yang telah dibenarkan oleh Lembaga Pengarah 1MDB, AS$700 juta telah dipindahkan ke akaun yang dibuka di sebuah bank di Switzerland atas nama sebuah syarikat yang pemilik benefisialnya ialah Jho Low.

“Daripada AS$700 juta itu, Jho Low memindahkan AS$85 juta kepada salah seorang tertuduh, yang seterusnya memindahkan AS$33 juta daripada jumlah itu kepada tertuduh lain. Baki AS$300 juta dipindahkan ke akaun syarikat usaha sama di sebuah bank di Switzerland. Pada hakikatnya, hanya PetroSaudi yang mendapat sebarang faedah daripada AS$300 juta ini.”

Pada Oktober 2019, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu bahawa Ketua Eksekutif dan pengasas bersama PetroSaudi International Ltd, Tarek Obaid menerima komisen AS$85 juta selepas perjanjian usaha sama dengan 1MDB.

Dalam prosiding yang sama, peguam bela Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata, AS$33 juta daripada AS$85 juta telah dibayar kepada Eksekutif PetroSaudi, Patrick Mahony.

OAG berkata, kedua-dua tertuduh dan Jho Low mendapat manfaat daripada sokongan dua pengurus di 1MDB yang menyebarkan naratif di syarikat itu bertujuan untuk mengelirukan lembaga pengarah dana berkenaan.

“Ini menyebabkan Lembaga Pengarah 1MDB mempunyai pemahaman yang tidak tepat mengenai operasi kerajaan kepada kerajaan: Kerajaan Arab Saudi tidak terlibat dalam transaksi itu, dan Lembaga Pengarah 1MDB tidak menyedari hutang berjumlah AS$700 juta yang perlu dibayar oleh syarikat usaha sama kepada PetroSaudi, atau sememangnya Petrosaudi tidak memegang hak yang dikatakan dimiliki ke atas aset yang didakwa dibawa ke dalam usaha sama itu.

“Akibatnya, Lembaga Pengarah 1MDB akhirnya bersetuju dengan urus niaga itu, walaupun selepas melampirkan syarat padanya, yang akhirnya tidak dihormati oleh dua pengurus yang bertindak bersama dengan tertuduh dan Jho Low.”

Kedua-dua tertuduh dan Jho Low didakwa merangka rancangan lain untuk mendorong Lembaga Pengarah 1MDB membenarkan pemindahan lain berjumlah AS$830 juta antara September 2010 dan Oktober 2011, sebagai sebahagian daripada pinjaman Islamik yang menyusul selepas usaha sama itu.

“Dana (ini) yang dipindahkan juga telah diselewengkan. Di samping itu, faedah lebih daripada AS$80 juta dipindahkan kepada 1MDB. Jumlah ini sebenarnya diambil daripada dana 1MDB yang telah dipindahkan sendiri."

Kedua-dua mereka didakwa mengatur agar akaun bank dibuka di Switzerland dan luar negara untuk memegang, menerima dan menyalurkan dana dari September 2009 hingga Julai 2015.

Mereka juga dikatakan telah "mengatur pemindahan dana untuk menghalang pengenalan asal usul dan merit mereka". - Agensi

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Kematian Kee Kok Thiam Diklasifikasi Mati Mengejut - Polis Selangor

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Khairy, Shahril ‘Berdebat’ Bolehkah Ekstradisi Jho Low Menyumbang Kepada Pengampunan Najib?

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Perbicaraan 1MDB Ditangguh, Najib Alami Cirit-Birit

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Jho Low Atasi Pengarah 1MDB Dalam Keputusan Pelaburan Luar Pesisir 1MDB - Saksi

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

KKM Perhalusi Keperluan, Bukan Timbang Ambil Jururawat Luar - Dr Zaliha

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Fasiliti, Utiliti Kampung Baru Perlu Dinaik Taraf - CEO PKB

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Bunuh, Bakar Kekasih Hamil: Lelaki Didakwa Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

oleh Wartawan Getaran