Berita Terkini

1 jam yang lalu: Malaysia, China meterai kerjasama telekomunikasi digital 1 jam yang lalu: Jangan terpedaya dengan pihak mengaku pengamal atau pakar perubatan - Noor Hisham 1 jam yang lalu: Persiapan hadapi bencana perlu ambil kira banjir luar biasa 11 jam yang lalu: RHB bank terbit nota subordinat RM500 juta di bawah program MCMTN 11 jam yang lalu: Penjawat awam Sarawak diminta jangan teragak-agak nasihat menteri - Abang Jo

IKUTI KAMI


KDN Arah Operasi Pemantauan SOP Dipertingkat

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 08 May 2021 12:31PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengarahkan jabatan dan agensi penguatkuasaan meningkatkan bilangan operasi pemantauan dan mengambil tindakan tegas terhadap  individu yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang telah diwartakan.

Jabatan dan agensi terlibat ialah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen, Jabatan Penjara, Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom), Agensi Antidadah Kebangsaan dan Agensi Kawalan Sempadan. 

KDN dalam kenyataan hari ini berkata arahan itu dikeluarkan bagi memastikan penularan pandemik COVID-19 dapat dibendung dengan lebih berkesan dan menyeluruh terutama menjelang sambutan Aidilfitri minggu depan.

Selain menambah bilangan kekuatan anggota serta operasi sekatan jalan raya di lapangan, pemantauan ketat juga akan dijalankan bagi menghalang individu yang mengambil kesempatan untuk merentas negeri atau daerah menggunakan pengangkutan awam seperti KTM Komuter, LRT, MRT, ERL, KL Monorail atau perkhidmatan e-hailing.

“KDN memantau rapat perkembangan penularan pandemik COVID-19 dalam negara dan menerima banyak laporan daripada jabatan serta agensi penguatkuasaan berhubung masalah kekurangan pematuhan terhadap SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.

Kerajaan mengumumkan pelaksanaan PKP di kawasan-kawasan tertentu di Selangor, Johor, Terengganu, Perak dan Kelantan serta seluruh Kuala Lumpur sebagai salah satu usaha bagi membendung penularan jangkitan COVID-19. 

Semenjak PKP dilaksanakan dan sehingga kini, seramai 100,980 anggota dari pelbagai jabatan dan agensi KDN terlibat dalam penugasan COVID-19.

KDN menyeru semua pihak untuk terus mematuhi SOP yang telah diputuskan oleh kerajaan dan memberikan kerjasama jitu terhadap segala usaha dan langkah kerajaan bagi melindungi nyawa rakyat daripada ancaman pandemik COVID-19.

Semalam, Malaysia mencatatkan sejumlah 4,498 kes positif baharu COVID-19, menjadikan kes keseluruhan penularan dalam negara berjumlah 432,425 kes. - Bernama

Sorotan

1

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

2

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

3

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Penggunaan Katil Di Wad Bersalin Johor Masih Terkawal

Semasa 11 jam yang lalu

 Pakar Motivasi Nafi Rosakkan Reputasi Ebit Lew - Saksi

Semasa 22 jam yang lalu

Tambah Baik Undang-Undang Rasuah, Hukuman Perlu Lebih Berat - Pemerhati

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Kelantan Minta Henti Sebar Maklumat Tidak Tepat Kes Culik Kanak-Kanak