Berita Terkini

2 jam yang lalu: Cabaran negara pada Terbuka Thailand berakhir 2 jam yang lalu: Video bayi perempuan dikasari berlaku di pusat jagaan di Batu Caves 2 jam yang lalu: Persijilan logo halal JAKIM tidak cakupi skop makanan ternakan - DVS 2 jam yang lalu: UMS hargai peruntukan RM3 juta atasi masalah air - Naib Canselor 2 jam yang lalu: RM44 juta untuk atasi masalah bekalan air di Rengit - Ranhill SAJ

IKUTI KAMI


Bukan Luar Biasa: Ahli Parlimen PN Pertahan Perbelanjaan Tambahan RM60 Bilion

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Mar 2023 5:13PM

Ronald Kiandee - Gambar dari Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen pembangkang (Perikatan Nasional) bertindak mempertahankan perbelanjaan tambahan kerajaan Persekutuan terdahulu sebanyak lebih RM60 bilion berbanding bajet yang diperuntukkan tahun lalu, dengan seorang daripada mereka menegaskan ia bukan perkara luar biasa.

Mereka juga menyatakan bahawa sebahagian besar daripada jumlah itu diperuntukkan untuk subsidi kepada rakyat di saat inflasi melambung tinggi.

Ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2022) 2023, Datuk Seri Ronald Kiandee (Beluran-PN) berkata, perbelanjaan sedemikian adalah perkara biasa dalam mana-mana kerajaan untuk menampung perbelanjaan di luar jangka. 

Beliau juga menjangkakan perkara sama akan berlaku kepada pentadbiran semasa.

“Walaupun Speaker menegaskan ini adalah mengenai bajet tambahan oleh kerajaan terdahulu, ia sebenarnya perkara biasa,” katanya hari ini.

Ronald seterusnya meminta penjelasan daripada kerajaan semasa mengenai bagaimana belanjawan tambahan ini dijangka memberi kesan kepada unjuran defisit fiskal negara tahun ini.

 Awang Solahuddin Hashim - Gambar dari Jabatan Penerangan
Awang Solahuddin Hashim - Gambar dari Jabatan Penerangan

Kemudian, Datuk Awang Solahuddin Hashim (Pendang-PN) juga menegaskan bahawa adalah perkara biasa bagi mana-mana kerajaan untuk membuat perbelanjaan tambahan, apatah lagi semasa krisis kesihatan dan ekonomi.

Ahli Parlimen PAS itu berkata, kira-kira RM53 bilion sahaja dibelanjakan untuk subsidi, yang diperlukan memandangkan negara kini dalam fasa pemulihan pasca pandemik.

“Kami berjaya menyelamatkan negara daripada terjerumus ke dalam kemelesetan. Semua negara di dunia juga menghadapi inflasi berikutan pandemik COVID-19.

“Kerajaan kemudian berjaya mencegah (kemelesetan) kerana pakej rangsangan kami yang berjaya menghentikan pemberhentian dan mengurangkan bilangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang tutup. Terdapat keperluan bagi kami untuk merangsang ekonomi,” katanya.

Terdahulu, semasa membentangkan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2022) 2023, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, sejumlah RM60.17 bilion perbelanjaan tidak dijangka dibelanjakan daripada dana luar jangka, dengan RM6.35 bilion lagi dibelanjakan untuk pembangunan. .

Rang undang-undang hari ini bertujuan untuk membenarkan RM60.17 bilion daripada dana disatukan untuk perbelanjaan tambahan bagi 2022.

Berdasarkan rang undang-undang itu, Kementerian Kewangan adalah penerima terbesar dana itu, dengan lebih RM53 bilion, diikuti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (RM2.06 bilion).

Selain itu, turut menerima dana tertinggi ialah Kementerian Pendidikan, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan serta Kementerian Perpaduan Negara. – The Vibes, 30 Mac 2023

Sorotan

1

Polis Rakam Keterangan Dr Mahathir

2

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

3

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

MB Johor Saran Laluan Kontra Di BSI, KSAB Elak Kesesakan Luar Biasa

oleh Farhana Farush

Semasa 21 jam yang lalu

Suami Isteri Direman Kes Bunuh Warga Emas

Semasa 18 jam yang lalu

Pengarah Syarikat Mohon Batal Tuduhan Tawar Suapan Percepat Pengambilalihan Menara KL

Semasa 21 jam yang lalu

Skim Perubatan Madani Bermula 15 Jun Ini – Dr Zaliha

oleh Susan Albert