Berita Terkini

1 jam yang lalu: Media tradisional perlu berinovasi dan berubah, menerima pakai teknologi baharu untuk menghadapi perubahan landskap media - Fahmi 1 jam yang lalu: Malaysia perlukan media bebas, berani bersuara tanpa rasa takut - Fahmi 3 jam yang lalu: Badminton Asia, BAM tandatangan MoU bawa badminton ke tahap lebih tinggi 3 jam yang lalu: Pekerja kuari maut dihempap bongkah batu 10 tan 3 jam yang lalu: Suku akhir Piala FA: Negeri Sembilan FC 1-3 Selangor FC

IKUTI KAMI


Lawatan PM Ke Arab Saudi: Wisma Putra Tampil Buat Penjelasan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Mar 2023 7:04PM

Wisma Putra tampil membuat penjelasan susulan ‘kontroversi’ lawatan Perdana Menteri ke Arab Saudi baru-baru ini - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Susulan ‘kontroversi’ lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Arab Saudi baru-baru ini, Wisma Putra tampil membuat penjelasan, termasuk menegaskan sesi pertemuan dengan Raja dan Putera Mahkota negara berkenaan, tersenarai dalam dua nota diplomatik diterima Malaysia.

Wisma Putra berkata, pihaknya menerima nota diplomatik itu daripada Kedutaan Besar Arab Saudi, bertarikh 21 Mac lalu.

Menurutnya, nota itu bagi mengesahkan tarikh lawatan rasmi Perdana Menteri ke negara berkenaan selama tiga hari, bermula 22 Mac lalu.

“(Malah) Kementerian Luar sudah membuat persiapan awal bagi lawatan rasmi Perdana Menteri ke Arab Saudi.

“Ini meliputi beberapa siri perbincangan antara kementerian dan Kedutaan Besar Arab Saudi di Kuala Lumpur, termasuk pertemuan serta perbincangan dengan Duta Besar Arab Saudi di kementerian, setelah mendapat cadangan tarikh lawatan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Tegasnya, penjelasan itu diberikan Wisma Putra susulan isu lawatan Perdana Menteri dimainkan secara negatif oleh kumpulan tertentu.

Tindakan sedemikian, katanya, jelas tidak adil kepada Wisma Putra serta kerajaan Malaysia dan Arab Saudi.

Ujarnya, ia kerana perkara yang dibangkitkan lebih bersifat spekulasi dan jauh menyimpang daripada fakta sebenar berhubung lawatan berkenaan.

Isu lawatan Perdana Menteri dimainkan secara negatif oleh kumpulan tertentu jelas tidak adil kepada Wisma Putra serta kerajaan Malaysia dan Arab Saudi - Gambar Fail
Isu lawatan Perdana Menteri dimainkan secara negatif oleh kumpulan tertentu jelas tidak adil kepada Wisma Putra serta kerajaan Malaysia dan Arab Saudi - Gambar Fail

Pada masa sama, Wisma Putra berkata,  sebelum lawatan Anwar, Menteri Luar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir sudah mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya di Arab Saudi semasa lawatan beliau ke Riyadh pada 19 hingga 22 Februari lalu.

Beliau memaklumkan, perbincangan antara kedua-dua pihak menyentuh secara spesifik mengenai lawatan Perdana Menteri dan kesesuaian tarikh serta perancangan hasil (expected deliverables) lawatan.

“Perbincangan tersebut menyerlahkan kesediaan di pihak kerajaan Arab Saudi untuk menerima dan menentukan supaya lawatan rasmi Perdana Menteri berjaya diadakan serta mencapai sasaran ditetapkan,” ujarnya.

Selain itu, Wisma Putra memaklumkan, cadangan tarikh awal untuk lawatan itu diadakan sama ada sebelum atau semasa Ramadan, tidak menjadi isu di pihak Arab Saudi kerana ia sudah dinyatakan dengan jelas semasa perbincangan.

“Kementerian Luar turut dimaklumkan bahawa kerajaan Arab Saudi mengambil sikap terbuka dan pernah menerima lawatan pemimpin asing dalam bulan Ramadan, termasuk membuat cadangan balas kepada tarikh lawatan seorang pemimpin Malaysia dalam bulan sama,” katanya.

Mengulas lanjut, Wisma Putra berkata, pihaknya menerima nota diplomatik daripada Kedutaan Besar Arab Saudi bertarikh 21 Mac yang mengesahkan tarikh lawatan rasmi Perdana Menteri ke negara berkenaan.

“Nota Diplomatik serupa turut diterima pada tarikh sama oleh Kedutaan Besar Malaysia di Riyadh daripada Kerajaan Arab Saudi.

“Kedua-dua nota diplomatik tersebut merujuk kepada Lawatan Rasmi Perdana Menteri pada 22-25 Mac lalu, termasuk program kunjungan hormat dengan Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud dan Putera Mahkota, Putera Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud serta Perdana Menteri Arab Saudi.

“Kedua-dua nota diplomatik tersebut jelas menyatakan kerajaan Arab Saudi mengalu-alukan lawatan tersebut termasuk pelaksanaan ibadah umrah di Makkah dan ziarah di Madinah,” katanya.

Justeru, Wisma Putra turut menjelaskan, nota diplomatik adalah antara komunikasi paling rasmi antara kerajaan dengan kerajaan.

Delegasi Malaysia diberikan taraf tetamu negara penuh, meliputi penyediaan kenderaan, penginapan dan liputan keselamatan oleh Saudi Royal Guard serta pegawai protokol daripada Majlis Diraja Arab Saudi (Royal Court) - Gambar Jabatan Penerangan
Delegasi Malaysia diberikan taraf tetamu negara penuh, meliputi penyediaan kenderaan, penginapan dan liputan keselamatan oleh Saudi Royal Guard serta pegawai protokol daripada Majlis Diraja Arab Saudi (Royal Court) - Gambar Jabatan Penerangan

Secara keseluruhannya, Wisma Putra berkata, program lawatan rasmi Perdana Menteri berjalan dengan lancar bermula dengan ketibaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Abdulaziz, Jeddah pada pagi 22 Mac 2023.

Malah, delegasi Malaysia diberikan taraf tetamu negara penuh, meliputi penyediaan kenderaan, penginapan dan liputan keselamatan oleh Saudi Royal Guard serta pegawai protokol daripada Majlis Diraja Arab Saudi (Royal Court).

“Kemudahan taraf tetamu negara ini, turut diperuntukkan semasa pelaksanaan ibadah umrah di Makkah, di mana lebih 50 orang anggota keselamatan mengiringi Perdana Menteri, malah kemudahan tersebut disediakan semasa ziarah di Madinah

“Delegasi Malaysia menerima makluman supaya tempoh lawatan dipanjangkan daripada tempoh asal, bagi mengaturkan sesi kunjungan hormat dan pertemuan dengan kepimpinan tertinggi kerajaan Arab Saudi,” katanya.

Lawatan Perdana Menteri itu, katanya mencerminkan komitmen Malaysia untuk meningkatkan hubungan dan kerjasama antara kedua-dua negara ke tahap lebih kukuh serta komprehensif.

“Kementerian Luar mengatur urus persiapan awal dan perjalanan lawatan rasmi Perdana Menteri ke Arab Saudi secara profesional serta berdasarkan prosedur operasi tetap (SOP) bagi lawatan rasmi pemimpin ke luar negara.

“Berdasarkan perjalanan dan hasil lawatan, ia menggambarkan kepentingan hubungan diplomatik dan kerjasama di antara Malaysia dan Kerajaan Arab Saudi. Malaysia sentiasa menganggap kerajaan Arab Saudi sebagai rakan strategik,” katanya.

Terdahulu, lawatan kerja Anwar selama tiga ke Arab Saudi bermula 22 Mac lalu, mencetuskan kontroversi, selepas pembangkang mendakwa kononnya ia gagal susulan delegasinya seolah-olah tidak diendahkan pemimpin utama negara berkenaan.

Mereka mendakwa kehadiran Anwar dan delegasinya hanya disambut Gabenor Jeddah, bukannya Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz dan Putera Mahkota, Mohammed Salman.

Pihak terbabit turut mendakwa tiada pertemuan diadakan antara Anwar dengan kedua-dua pemimpin itu, selain beliau tidak dibawa masuk ke dalam Kaabah yang berbeza dengan layanan diterima beberapa Perdana Menteri Malaysia ketika lawatan ke sana. - Getaran, 28 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 21 jam yang lalu

Rombakan Kabinet Hak Mutlak, Budi Bicara Perdana Menteri - Ahmad Zahid

2

Semasa 1 hari yang lalu

HAWANA 2023 Himpun Lebih 1,000 Pengamal Media Di Perak

3

Semasa 2 hari yang lalu

PM Seru Ulama Perlu Berani Buat Teguran Kepada Kerajaan

4

Semasa 4 hari yang lalu

Kalimah Allah: Cadangan Perkemas Peraturan Dibentang Dalam Mesyuarat Raja-Raja Pada Julai

Sorotan

1

HAWANA 2023: PM Akan Buat Beberapa Pengumuman Penting Berkenaan Hala Tuju Industri Media - Fahmi

2

Rombakan Kabinet Hak Mutlak, Budi Bicara Perdana Menteri - Ahmad Zahid

3

‘Master In The House Malaysia’ Sajian Terbaharu TV3

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dasar Beri Pampasan Kerugian Akibat Serangan Haiwan Liar Perlu Diteliti, Jangan Ada ‘Keciciran’

oleh Aiman Sadiq

Sukan 4 jam yang lalu

Wei Chong-Kai Wun Tempah Slot Ke Final Untuk Malaysia

Semasa 1 hari yang lalu

HAWANA 2023 Himpun Lebih 1,000 Pengamal Media Di Perak

Politik 17 jam yang lalu

Bekas MB Negeri Sembilan, Mohd Isa Kembali Sertai UMNO