Berita Terkini

29 minit yang lalu: KPKT lulus RM3.4 juta pulih projek perumahan terbengkalai di Terengganu 29 minit yang lalu: Lelaki cederakan bekas isteri kerana rebut anak bawa ke klinik didenda RM1,000 29 minit yang lalu: Yayasan di negara ini tidak harus bergantung kepada derma, perlu tingkat keupayaan dana melalui pelaburan dan perniagaan - PM 30 minit yang lalu: Teliti semula syarat tetapkan pemaju perumahan sedia rumah mampu milik - PM 30 minit yang lalu: Jaga disiplin, nama baik Malaysia ketika di Tanah Suci - Na'im

IKUTI KAMI


KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Mar 2023 12:13PM

Pemantauan itu termasuk pemeriksaan di peringkat sumber meliputi bahan mentah dan tempat penyediaan makanan bagi peniaga yang telah dilesenkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya (PPj) akan meneruskan Ops Kebersihan dan Keselamatan Makanan Bazar Ramadan.

Jurucakap KKM berkata, operasi berkenaan meliputi kempen keselamatan makanan yang komprehensif bagi memastikan makanan dijual selamat dan berkualiti.

Menurut beliau, pemantauan itu termasuk pemeriksaan di peringkat sumber meliputi bahan mentah dan tempat penyediaan makanan bagi peniaga yang telah dilesenkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). 

“Pada 2022, sebanyak 19,951 premis makanan telah diperiksa dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 38 premis makanan yang tidak bersih telah dikenakan tindakan penutupan,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Jelas jurucakap itu, Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa tidak ketinggalan mengadakan tinjauan ke bazar Ramadan Putrajaya, semalam.

Serentak dengan tinjauan, beliau turut melancarkan Ops Kebersihan dan Keselamatan Makanan 2023.

Turut hadir mengiringi Dr Zaliha pada ketika tinjauan tersebut ialah Timbalan Ketua Setiausaha (Kewangan) KKM, Datuk Seri Norazman Ayob, Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanan KKM, Norrani Eksan dan Pengerusi Perbadanan Putrajaya, Datuk Fadlun Mak Ujud.

Jelas jurucakap itu lagi, operasi tahun lalu turut menyaksikan 1,030 notis kompaun juga dikeluarkan atas pelbagai kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

“Operasi Kebersihan dan Keselamatan Makanan Bazar Ramadan 2023 ini bertujuan melindungi kesihatan awam dan mempromosi amalan keselamatan makanan dalam kalangan penjual dan pengguna. 

“Tema yang dipilih bagi tahun ini adalah ‘Sama-Sama Perhati & Pilih Juadah Di Bazar Ramadan’,” katanya.

Beliau menarik perhatian, penggunaan kod QR bagi Aduan Kebersihan dan Keselamatan Makanan Bazar Ramadan Putrajaya turut diperkenalkan tahun ini, bagi membolehkan orang ramai menyalurkan sebarang laporan.

“Ini akan memudahkan pengguna untuk menyalurkan sebarang aduan berkaitan kebersihan dan keselamatan makanan di semua bazar di Putrajaya.

“Inisiatif kod QR ini akan meliputi seluruh negara dan akan diadakan secara berperingkat,” katanya.

Katanya, pengguna yang mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sisu keselamatan makanan boleh menghubungi mana-mana Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat.

“Mereka juga boleh melayari laman sesawang http://moh.spab.gov.my serta laman media sosial Facebook BKKM www.facebook.com/bkkmhq,” katanya. - Getaran, 25 Mac 2023

Sorotan

1

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

2

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

3

Bayi Lelaki Dihurung Semut Di Hentian Bas

Disyorkan untuk anda

Semasa 10 jam yang lalu

Sam Rainsy Datang Ke Malaysia, Tapi Sudah Diusir Keluar - Khmer Times

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Jho Low Di Bawah Tahanan Rumah Di Shanghai?

oleh Wartawan Getaran

Semasa 19 jam yang lalu

Anwar Umum Peruntukan RM3 Juta Atasi Masalah Air Di UMS

Sukan 8 jam yang lalu

RTG Sedia Pertimbang Biaya Pemain Badminton Profesional Ke Kejohanan Antarabangsa