Berita Terkini

1 jam yang lalu: Polis tumpas 'Geng Mizan' aktif pecah rumah 1 jam yang lalu: Bukan semua permintaan atlet Program RTG dipenuhi - Hannah 1 jam yang lalu: Kastam gagalkan cubaan seludup dadah menerusi kurier, udara 1 jam yang lalu: Pembukaan Jambatan Bagan Datuk tarik minat pelabur - Ahmad Zahid 2 jam yang lalu: Kastam tumpas sindiket penyeludupan, rampas rokok RM1.5 juta

IKUTI KAMI


Ahli Politik, Individu Tanpa Tauliah Dilarang Berceramah Di Pulau Pinang

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Mar 2023 8:43PM

Arahan ketetapan berkaitan tatacara penggunaan masjid dan surau itu berkuatkuasa serta merta, seperti dikeluarkan oleh pekeliling Khamis lalu. - Gambar hiasan dari fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Individu yang tidak memiliki tauliah atau kebenaran daripada Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) dilarang untuk berceramah, menyampaikan khutbah atau mengajar perihal agama Islam di masjid serta surau negeri berkenaan.

Setiausaha MAINPP, Datuk Samsudin Bakar berkata, arahan ketetapan berkaitan tatacara penggunaan masjid dan surau itu berkuatkuasa serta merta, seperti dikeluarkan oleh pekeliling Khamis lalu. 

Menurut beliau, ia selaras dengan Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004 dan Kaedah-Kaedah Jawatankuasa Kariah dan Pegawai Masjid 1997.

"Ia juga mengikut kehendak, peruntukan enakmen dan kaedah tersebut. Jawatankuasa kariah atau surau boleh menganjurkan sebarang aktiviti berbentuk ceramah agama, usrah, tazkirah, kuliah, perkongsian ilmu dengan memenuhi syarat yang digariskan.

"Solat fardu lima waktu dan solat sunat berjemaah seperti tarawih hanya dibenarkan untuk diimamkan oleh imam lantikan atau yang dibenarkan oleh pihak berkuasa negeri," katanya hari ini. 

Samsudin berkata, MAINPP juga menetapkan setiap khatib yang bertugas hendaklah membaca sepenuhnya teks khutbah disediakan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang tanpa ditokok tambah atau dipinda.

Malah, menurut beliau, khatib jemputan dilarang menyampaikan khutbah melainkan setelah mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa agama di negeri ini.

"Setiap kuliah yang disampaikan tidak boleh menyentuh isu-isu politik kepartian dan sensitiviti kaum atau agama serta menjaga adab sopan dari segi bahasa penyampaiannya.

"Tidak dibenarkan untuk mengedar, menjual, menggantung, menampal atau memacak sebarang bentuk penerbitan yang mengandungi fahaman, ideologi atau doktrin yang boleh menyentuh sensitiviti mana-mana pihak di bangunan masjid atau surau serta perkarangannya.

"Orang bukan Islam boleh memasuki masjid dan ruang solat dengan keizinan pihak pengurusan masjid dengan syarat menjaga perlakuan serta tingkah laku agar tidak mencemarkan kesucian masjid dan surau," jelasnya.

Beliau berkata, ketetapan berkenaan turut melarang individu yang memegang jawatan politik termasuk mereka yang menjadi calon pilihan raya dalam tempoh lima tahun untuk memimpin solat. 

"Pada masa sama, golongan terbabit juga tidak boleh menyampaikan khutbah atau ceramah atau merasmikan apa-apa program anjuran masjid dan surau kecuali ahli MAINPP.

"Penganjuran sebarang majlis oleh parti politik atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berkaitan politik juga dilarang," katanya. - Getaran, 23 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 19 jam yang lalu

Kenyataan MB Kedah, P. Pinang Milik Kedah Satu Hasutan - Ahmad Zahid

2

Semasa 1 hari yang lalu

Dakwaan Sanusi Langgar Perlembagaan Persekutuan, Gugat Perpaduan Negara – Guan Eng

3

Politik 2 hari yang lalu

Dakwaan Pulau Pinang Milik Kedah, Sanusi Perlu Faham Perlembagaan - Anwar

4

Selera 2 minggu yang lalu

Panduan MICHELIN Akan Umum Restoran Malaysia Tersenarai Jun Ini

Sorotan

1

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

2

Bayi Lelaki Dihurung Semut Di Hentian Bas

3

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

Disyorkan untuk anda

Semasa 19 jam yang lalu

Mahkamah Tinggi Tolak Saman Fitnah Jason Lo Terhadap Bernama

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Lulus BIW Ganti BISS, BISM Untuk Anggota ATM Berkuat Kuasa 1 Julai - Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Pembinaan LRT Pulau Pinang Dijangka Bermula Lebih Awal

Semasa 1 hari yang lalu

Majoriti Puas Hati Kestabilan Politik Kerajaan Perpaduan Pimpinan Anwar

oleh Wartawan Getaran