Berita Terkini

1 jam yang lalu: Perumahan bermasalah beri kesan tidak langsung kepada 125,000 isi rumah- Akmal Nasrullah 2 jam yang lalu: Lawatan negara Presiden Singapura Halimah Yacob ke Malaysia bukti hubungan kukuh, persaudaraan erat kedua-dua negara dan rakyat - Agong 2 jam yang lalu: Polis sedang siasat video tular dua lelaki hina Nabi - Saifuddin 3 jam yang lalu: Kelantan beri bantuan Hari Raya RM700 kepada penjawat awam negeri - Menteri Besar 4 jam yang lalu: Cadangan cagaran KWSP bagi pembiayaan kewangan bank tidak bercanggah dengan Seksyen 51, Akta KWSP - PM Anwar

IKUTI KAMI


Akuakultur Ikan Marin, Air Tawar Mampu Tingkatkan Sumber Pendapatan Penternak

Semasa Dikemaskini 5 hari yang lalu · Diterbitkan pada 15 Mar 2023 6:28PM

Mohamad berkata, hal tersebut selari dengan agenda pemerkasaan industri akuakultur yang telah digariskan sebagai satu daripada lima hala tuju dan fokus kementeriannya mulai tahun ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) berhasrat menjadikan sektor akuakultur ikan marin dan air tawar sebagai antara sektor utama bagi meningkatkan kadar sara diri (SSR) dan pendapatan penternak.

Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, hal tersebut selari dengan agenda pemerkasaan industri akuakultur yang telah digariskan sebagai satu daripada lima hala tuju dan fokus kementeriannya mulai tahun ini.

Menurut beliau, pelbagai strategi telah dirangka bagi memastikan hasrat tersebut mampu direalisasikan, untuk menjadikan subsektor akuakultur ikan air tawar sebagai industri yang berdaya saing, sekali gus menjana pendapatan penduduk tempatan.

“Kementerian akan melaksanakan penyusunan semula kawasan akuakultur dan pemantapan aktiviti ternakan ikan air tawar dengan memberi fokus kepada peningkatan pengeluaran akuakultur air tawar.

“Antara spesies utama termasuklah patin, tilapia, dan keli dengan sasaran pengeluaran pada tahun 2025 berjumlah 150,000 tan metrik dan tahun 2030 berjumlah 214,000 tan metrik,” katanya dalam sesi jawab lisan di persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Salamiah Mohd Nor (PN- Temerloh) yang mahu mengetahui, apakah usaha dilakukan kementerian itu untuk memastikan penternakan ikan air tawar menjadi antara sumber utama pendapatan penduduk tempatan.

Sidang Dewan diberitahu, Projek Integrasi Akuakultur (PPIA) juga akan dibangunkan bagi membina sistem sangkar bersepadu yang akan menyumbang kepada peningkatan pengeluaran akuakultur.

Jelasnya, 2,000 peluang pekerjaan dapat ditawarkan menjelang 2025 dengan sasaran pengeluaran 15,000 tan metrik sekiranya projek berkenaan berjaya dilaksanakan.

“Pemberian bantuan secara in-kind (peralatan dan input perikanan), pensijilan amalan baik serta menggalakkan dan memperluaskan penggunaan teknologi dalam akuakultur.

“Pada masa sama, kemudahan kredit melalui institusi-institusi kewangan kepada pengusaha akuakultur air tawar seperti Agrobank yang menawarkan pelbagai skim kredit kewangan,” katanya.

Sementara itu, Mohamad berkata, kementerian juga akan memperkasakan Pelan Pembangunan Baka dan Benih Akuakultur bagi mengatasi isu kebergantungan benih dan induk import.

“Sebagai contoh, Jabatan Perikanan Pahang merancang untuk membangunkan hatcheri ikan patin di setiap Daerah. Bagi peringkat permulaan, dua hatcheri ikan patin sedang dalam proses pembangunan di daerah Pekan,” katanya.

Mohamad turut memaklumkan pihaknya akan meningkatkan pengetahuan dan kemahiran tenaga kerja tempatan melalui penawaran kursus dan program kemahiran teknikal bagi membantu menghasilkan pelbagai produk inovasi yang berasaskan ikan air tawar untuk dikomersialkan.

“Kementerian juga melaksanakan program untuk mempromosikan dan memasarkan produk perikanan bagi membantu pengusaha akuakultur air tawar memasarkan hasil ternakan.

“Ia akan melalui Pejabat Perikanan Negeri dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) di outlet pemasaran seperti pasar tani kekal,” katanya. - Getaran, 15 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

Dewan Rakyat Lulus Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

2

Semasa 2 jam yang lalu

Cagaran Wang Caruman KWSP Untuk Buat Pinjaman Bank Tidak Bercanggah Akta KWSP - PM

3

Semasa 3 jam yang lalu

60 Syarikat Gergasi, Multinasional Diminta Tampung Pembiayaan TVET - Anwar

4

Semasa 6 jam yang lalu

Cadangan Cagar Wang Caruman KWSP Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Dewan Rakyat Lulus Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

3 Sekolah Terjejas Banjir Di Johor Akan Dibuka Secepat Mungkin

oleh Susan Albert

Politik 1 hari yang lalu

UMNO Kemuka Keputusan Penuh Pemilihan Parti Sesi 2023 - 2026

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

UMNO Perak Senaraikan 50 Ahli Sabotaj Parti, Nama Dihantar Ke Lembaga Disiplin

oleh Wartawan Getaran