Berita Terkini

2 jam yang lalu: Dana jaminan pembiayaan SJKP ditingkatkan daripada RM3 bilion kepada RM5 bilion - PM 2 jam yang lalu: Kerajaan setuju lanjutkan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM8,000 untuk simpanan bersih tahunan dalam SSPN sehingga 2024 - PM 2 jam yang lalu: Kebakaran: Kematian wanita OKU kerana lemas terhidu asap - polis 2 jam yang lalu: Kerajaan setuju beri sagu hati RM300 kepada 200,000 anggota Rela, sukarelawan APM, sukarelawan polis dan sukarelawan bomba - PM 2 jam yang lalu: 995,396 kuota pekerja asing diluluskan sehingga 14 Mac

IKUTI KAMI


Tiada Kompromi Dengan Kedaulatan, Keselamatan Negara - SKS

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Mar 2023 5:16PM

Royal Sulu Forces yang terlibat dalam kes pencerobohan Lahad Datu, Sabah telah disytihar sebagai kumpulan pengganas oleh kerajaan sejak April 2022. - Gambar ihsan wikipedia/LDyou2

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak akan berkompromi dengan aspek kedaulatan dan keselamatan negara, justeru segala langkah sedang diteliti untuk menentang tuntutan ‘waris’ Kesultanan Sulu.

Jurucakap Sekretariat Khas Sulu (SKS) berkata, semakan lanjut juga sedang dibuat untuk menentukan jika ada antara lapan penuntut berkenaan mempunyai pertalian (affiliation), hubungan kekeluargaan atau waris kepada kumpulan pengganas Royal Sulu Forces (RSF) yang telah dihukum oleh mahkamah dalam kes pencerobohan Lahad Datu, Sabah.

Menurut beliau, RSF telah disytihar sebagai kumpulan pengganas oleh kerajaan sejak April 2022.

“Tindakan undang-undang yang telah diambil oleh semua penuntut sehingga kini, terutamanya timbang tara komersial yang telah dijalankan, adalah tidak wajar dari segi perundangan, malah telah mencabar kedaulatan negara secara langsung.

“Sebarang tindakan yang telah diambil oleh penuntut ini melalui timbang tara komersial pada masa kini adalah bersifat mala fide, memandangkan pihak Sulu pada tahun 1939 pernah menghadap ke Mahkamah Tinggi Borneo Utara untuk pertikaian yang terbangkit pada masa itu,” katanya.

Jurucakap itu berkata, hak dan tuntutan penuntut ini adalah tidak sah, telah terbatal dan ditamatkan melalui pelaksanaan hak penentuan nasib sendiri (self-determination) oleh rakyat Sabah.

“Ia dilaksanakan menerusi rundingan Suruhanjaya Cobbold pada tahun 1962 serta pembentukan Persekutuan Malaysia pada tahun 1963.

“Perianjian 1878 yang telah dijadikan asas untuk timbang tara yang dijalankan di Sepanyol dan Perancis tidak mempunyai sebarang klausa timbang tara dan bukan sebuah kontrak komersil,” katanya.

Tegas beliau, pertikaian yang terbangkit itu melibatkan kedaulatan negara dan Malaysia tidak pernah sama sekali mengetepikan kekebalan kedaulatan negara.

“Penimbang tara tidak mempunyai kuasa untuk menyelesaikan perkara yang dibawa oleh penuntut dan perkara ini adalah selaras dengan Perintah yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Sabah bagi pihak kerajaan Malaysia pada 14 Januari 2020,” katanya. - Getaran, 14 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Sukan 6 jam yang lalu

Malaysia Benam Hong Kong 2-0, Tutup Siri Aksi Persahabatan Dengan Bergaya

2

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia, Kemboja Tingkatkan Kerjasama Dalam Pelbagai Sektor

3

Semasa 2 hari yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi Erat Hubungan Antarabangsa, Perdagangan Dan Aktiviti Islam

4

Semasa 2 hari yang lalu

Anwar Tiba Di Phnom Penh, Lawatan Rasmi Perkukuh Hubungan Malaysia-Kemboja

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

UMNO Guna Lambang Dacing Pada PRN 6 Negeri - Ahmad Zahid

Semasa 1 jam yang lalu

Lelaki Mengaku Mengemis Untuk Sara Isteri Sakit, Demi Sesuap Nasi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Lebuhraya WCE Dijangka Siap Tahun Depan - Alexander

oleh Farhana Farush