Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Sultan Kedah Seru Kerajaan Persekutuan Sokong, Pertimbang Projek KXP

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Mar 2023 3:00PM

Sultan Kedah, Al Aminul Karim berkenan merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Keenam, DUN Kedah Ke-14 di Wisma Darul Aman di sini hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Sultan Kedah Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah bertitah kerajaan Persekutuan diseru agar menyokong dan memberi pertimbangan bagi pelaksanaan pembangunan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) demi manfaat menyeluruh kepada negara dan negeri Kedah khususnya.

Sultan Sallehuddin bertitah projek KXP itu wajar diberikan pertimbangan dalam usaha merancakkan pembangunan ekonomi Kedah dan Wilayah Utara.

“Perancangan untuk membangunkan projek KXP telah bermula sejak 2013. Dalam tempoh tersebut, sebanyak lima kajian kebolehlaksanaan telah dijalankan.

“Berdasarkan kepada kajian-kajian tersebut, pembangunan KXP bakal menjadi ‘Economic Game Changer’ kepada negeri Kedah dan berfungsi sebagai pelengkap kepada lapangan terbang sedia ada di utara tanah air melalui penyediaan perkhidmatan kargo yang lebih komprehensif dan disokong dengan pembangunan hab ‘Maintenance, Repair and Operation’ (MRO),” titah baginda.

Baginda bertitah demikian semasa merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Keenam, Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah Ke-14 di Wisma Darul Aman di sini hari ini. Turut berangkat Sultanah Kedah Sultanah Maliha Tengku Ariff.

Sultan Kedah bertitah projek KXP yang akan dilaksanakan secara kaedah pembiayaan swasta (PFI) berperanan sebagai enabler atau pemboleh kepada keseluruhan pembangunan Kedah Aerotropolis yang merangkumi komponen lain seperti Sidam Logistics, Aerospace and Manufacturing Hub, Business Park dan pembangunan Airport City.

Dalam pada itu, Sultan Sallehuddin turut menekankan peri pentingnya keharmonian hubungan antara kerajaan negeri dengan kerajaan Persekutuan agar fokus terhadap penyelesaian isu dan permasalahan rakyat tidak terjejas.

Titah baginda, negara, negeri dan rakyat memerlukan kestabilan politik untuk memperoleh manfaat melalui pembangunan projek ekonomi dan program kesejahteraan rakyat yang dirancang.

“Tanpa gandingan yang harmoni di antara kedua-duanya, rakyat pasti akan menerima kesannya. Elak berpolitik secara berlebihan dan sentiasa berusaha menjaga hubungan antara satu sama lain khususnya antara kerajaan negeri dengan kerajaan Persekutuan,” titah baginda.

Sementara itu, baginda menyeru agar kerajaan negeri dapat meneliti dan mengkaji semula dasar berbentuk fiskal mahupun undang-undang yang telah lapuk.

“Hal ini adalah supaya perkara tersebut dapat diangkat untuk perhatian kerajaan Persekutuan melalui platform bersesuaian agar ia dapat dikaji semula dan dipinda sewajarnya,” titah baginda.

Selain itu, Sultan Sallehuddin bertitah dalam menilai kadar inflasi yang saban tahun menunjukkan peningkatan, maka sebahagian daripada kadar pemberian kerajaan Persekutuan kepada kerajaan negeri perlu dikaji semula dan ditetapkan dengan satu kadar baharu yang lebih relevan mengikut situasi masa kini.

“Sebagai contoh, kadar Pemberian Mengikut Bilangan Orang (Capitation Grant) di bawah Fasal (1)(a) Perkara 109 Perlembagaan Persekutuan yang kali terakhir dipinda adalah pada 20 tahun yang lepas melalui Akta Pemberian Mengikut Bilangan Orang 2002 [Akta 622],” titah baginda.

Sidang DUN Kedah kali ini akan berlangsung hingga Rabu ini. - Bernama

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Anwar Tiba Di Phnom Penh, Lawatan Rasmi Perkukuh Hubungan Malaysia-Kemboja

Semasa 8 jam yang lalu

Kemuka Permohonan Bertulis Untuk Bahas Laporan Polis Wan Fayhsal

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 18 jam yang lalu

Dari Penyayang Kepada Kejam, Sikap Berubah Kerana Pencetus Tertentu - Pakar

oleh Sofian Baharom

Semasa 6 jam yang lalu

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

oleh Terence Fernandez