Berita Terkini

3 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 3 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 3 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 3 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 8 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


NGO Prihatin, Bantu Anak Asnaf Di Chow Kit Berkhatan Percuma

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 Mar 2023 9:00AM

Antara gelagat anak-anak asnaf yang mendapatkan perkhidmatan berkhatan percuma pada program tajaan PERDIM dengan kerjasama Pertubuhan Jejak Jalanan di Chow Kit baru-baru ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kegusaran seorang ibu tentang kelewatan anak bongsunya yang masih belum bersunat walaupun sudah berusia 12 tahun berakhir, apabila anaknya diberi peluang berkhatan secara percuma.

Aliyatul Hisman, 46, berkata Muhammad Nur Firdaus Nabinoh, sepatutnya menjalankan kewajipan sebagai lelaki Islam itu sejak tahun lepas lagi, namun kekangan kewangan membataskan hasratnya itu.

“Dia (Firdaus) berasa takut dan saya pula tidak mampu membayar kos bersunat kerana kalau pergi ke klinik swasta, kosnya boleh mencecah sehingga RM450.

“Suami tidak lagi bekerja, nasib baik Pertubuhan Jejak Jalanan menawarkan program bersunat, alhamdulillah,” katanya ketika ditemui Bernama, baru-baru ini.

Selain Muhammad Nur Firdaus, program tajaan Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia (PERDIM) dengan kerjasama Pertubuhan Jejak Jalanan itu turut melibatkan tujuh lagi kanak-kanak dan dua dewasa mualaf daripada golongan asnaf dan fakir di Chow Kit, di sini.

Presiden PERDIM Dr Boi Saidi Abdul Razak berkata inisiatif itu dilaksanakan bertujuan mengurangkan beban kos berkhatan kepada penduduk asnaf dan fakir di Chow Kit, sekali gus memberi pendedahan dan kesedaran kepada mereka untuk berkhatan kerana ia adalah amalan yang dituntut kepada lelaki Islam.

“Sebelum ini, kita pernah membuat perkhidmatan pemeriksaan kesihatan percuma kepada golongan ini dan mendapati keadaan kesihatan mereka tidak terjaga dan kebanyakannya menghidapi penyakit kulit.

“Kita juga mendapati ramai kanak-kanak lelaki di sini masih belum bersunat, oleh itu kita mengambil inisiatif untuk memberikan perkhidmatan berkhatan percuma kepada mereka,” katanya.

Menurut Dr Boi Saidi, kos berkhatan di klinik swasta boleh mencecah antara  RM180 hingga RM250 bagi kanak-kanak manakala bagi golongan dewasa boleh menginjak sehingga RM500 hingga RM800.

“Jadi kita ambil inisiatif ini untuk memanjangkan perkhidmatan kita kepada golongan kurang mampu sebagai satu tanggungjawab sosial korporat (CSR) kepada mereka yang memerlukan,” katanya yang berhasrat memperkenalkan program anak angkat khas buat golongan itu, tidak lama lagi.

Setakat ini, selain menawarkan perkhidmatan berkhatan percuma, PERDIM turut menjalankan beberapa aktiviti termasuk pemberian 200 pek makanan dan sumbangan RM2,500 bagi tujuan pengubahsuaian sebuah bilik keluarga fakir.

Sementara itu, Pengasas dan Ketua Aktivis Pertubuhan Jejak Jalanan Azhan Adnan, 54, berpendapat setiap bantuan yang disalurkan ke atas anak-anak lorong yang serba daif itu adalah demi menunaikan tuntutan fardu kifayah.

“Asalnya, saya bermula dengan menyumbangkan pek makanan kepada mereka pada setiap Jumaat bersama-sama dua atau tiga rakan. Namun, saya tidak mahu bersikap ‘Touch N Go’ sebaliknya mengambil tanggungjawab untuk menyelami kehidupan sebenar mereka,” katanya yang lebih mesra disapa sebagai ayah dalam kalangan anak-anak jalanan itu. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 bulan yang lalu

Kes Cuai Khatan: Pemuda Peroleh Ganti Rugi Berjumlah RM3.1 Juta

2

Kisah Kita 1 tahun yang lalu

Dari Gelandangan Chow Kit Ke Usahawan Pekasam

3

Teknovasi 1 tahun yang lalu

Buletin Teknovasi: Apa yang menarik minggu ini?

4

Teknovasi 1 tahun yang lalu

Berkhatan Dalam Masa Seminit Dengan Circumstar-1

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Insiden Warga Emas Didakwa Diserang, Siasatan Terperinci Perlu Dijalankan

oleh Sofian Baharom

Semasa 10 jam yang lalu

MRSM Berbayar, Jangan Ulangi Kesilapan Sama

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Pindaan AUKU: Kebebasan Pelajar Dan Pensyarah Berpolitik Perlu Ada Batas

Semasa 1 hari yang lalu

Aaron Aziz Tampil Bersumpah Bersaksikan Al-Quran Dia Tidak Bohong, Dianiaya Oleh Syamsul Yusof

oleh Rubini Nagarajah