Berita Terkini

5 minit yang lalu: Dewan Rakyat lulus tubuh 10 Jawatankuasa Pilihan Khas 5 minit yang lalu: Pemangku Raja Pahang sempurnakan penyampaian darjah, pingat kepada 166 penerima 8 minit yang lalu: Singapura dan Malaysia perlu memastikan rantau ASEAN bersatu dan berwibawa - Presiden Singapura 8 minit yang lalu: Jabatan Penjara perkasa program sistem bagi tangani kesesakan 9 minit yang lalu: Bakal jemaah haji Malaysia wajib lalui pemeriksaan kesihatan

IKUTI KAMI


Jangan Biar Anak Taksub Media Sosial Hingga ‘Merosakkan’

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 06 Mar 2023 7:13AM

Penggunaan media sosial membabitkan pelajar sekolah, termasuk pelajar sekolah rendah sememangnya sudah menjadi lumrah, sejajar dengan perkembangan teknologi - Gambar Hiasan Pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Akses terlalu mudah terhadap penggunaan media sosial dalam kalangan pelajar sekolah ketika ini, dibimbangi memberi kesan mudarat dan tidak terkawal sekiranya tidak dipantau, malah berisiko mengundang impak negatif terhadap kehidupan mereka. 

Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar dan Sahsiah, Maahad Tahfiz Al-Quran Al Imam An Nawawi (MATIM), Mohd Akmal Abd Rahman berkata, penggunaan media sosial membabitkan golongan itu, termasuk pelajar sekolah rendah sememangnya sudah menjadi lumrah, sejajar dengan perkembangan teknologi.

Namun, katanya, ibu bapa seharusnya memainkan peranan penting dalam mengawal aktiviti dan komunikasi anak mereka di media sosial bagi mengelakkan berlaku sebarang tindakan melampaui batas agama.

Ibu bapa seharusnya memainkan peranan penting dalam mengawal aktiviti dan komunikasi anak mereka di media sosial - Gambar hiasan Unsplash
Ibu bapa seharusnya memainkan peranan penting dalam mengawal aktiviti dan komunikasi anak mereka di media sosial - Gambar hiasan Unsplash

“Ibu bapa perlu memberikan didikan agama kukuh kepada anak sebagai pendinding agar mereka dapat mengelak daripada keburukan media sosial, tanpa menafikan kewujudannya juga mempunyai banyak manfaat.

“Oleh itu, setiap ibu bapa perlu sedar akan peranan dan tanggungjawab mereka supaya generasi muda masa kini, sentiasa hidup dalam keadaan tunduk serta patuh kepada perintah Allah dengan tidak melanggar syariat ditetapkan,” katanya.

Mohd Akmal berkata, pendidikan seimbang yang meliputi penjagaan menyeluruh dan lengkap juga, wajib disediakan ibu bapa untuk setiap anak. 

Katanya, agama Islam juga amat menekankan aspek pendidikan rohani, jasmani, intelektual dan emosi dalam kehidupan setiap umatnya.

Beliau berkata, dari segi hukum, ibu bapa wajib menyediakan pendidikan sempurna kepada anak. 

Pendidikan seimbang yang meliputi penjagaan menyeluruh dan lengkap juga, wajib disediakan ibu bapa untuk setiap anak - Gambar Hiasan Pexels
Pendidikan seimbang yang meliputi penjagaan menyeluruh dan lengkap juga, wajib disediakan ibu bapa untuk setiap anak - Gambar Hiasan Pexels

“Adalah haram hukumnya untuk ibu bapa mengabaikan tanggungjawab dalam memberikan pendidikan sempurna kepada anak masing-masing,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Akmal berkata, anak adalah seperti kain putih kepada ibu bapa yang perlu bertanggungjawab mencorakkannya dengan berpaksikan kepada ajaran agama Islam.

“Menerusi hadis diriwayatkan Imam al- Bukhari daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda ‘setiap anak dilahirkan dalam keadaan suci (fitrah), maka ibu bapa lah yang menjadikannya Yahudi atau Nasrani atau Majusi’.

“Disebabkan itu, pentingnya tanggungjawab ibu bapa, khususnya dalam mengawal pergaulan anak mereka di media sosial agar tidak terjerumus dengan lembah dosa,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, media sosial boleh menjadi elemen perosak kepada generasi baharu seandainya penggunaannya melebihi kebaikan dan tidak terkawal.

“Justeru, ibu bapa perlu menggalakkan anak mereka untuk mencuba pelbagai aktiviti lain selagi tidak melanggar batasan.

“Malah mereka perlu meneladani Rasulullah SAW yang mana baginda menyeru ibu bapa untuk berkawan dengan anak berumur 15 hingga 21 tahun,” katanya. - Getaran, 6 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Tindakan Tegas Muat Kandungan Benci Elemen 3R, Penjara, Denda RM50,000 Menanti

2

Semasa 3 hari yang lalu

KTMB Diminta Sediakan Perkhidmatan Percuma Kepada Pesakit Kanser Kanak-Kanak, Penjaga

3

Semasa 6 hari yang lalu

Dewan Rakyat: Isu Kebajikan Kanak-Kanak Dibangkit, KPWKM Jadi Tumpuan Hari Ini

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Kanak-Kanak 3 Tahun Ditemui Maut Kaki Tangan Terikat, Cedera Di Kepala

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dewan Rakyat: Langkah Capai Sasaran 31 Peratus Tenaga Boleh Baharu Tumpuan Hari Ini

Politik 1 hari yang lalu

DUN Johor Kini Guna Istilah Pengimbang, Ganti Pembangkang

Semasa 1 hari yang lalu

Anifah Angkat Sumpah Sebagai Senator

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 6 jam yang lalu

Mangsa Banjir Di Batu Pahat Menurun Kepada 6,740 Orang Pagi Ini