Berita Terkini

2 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 3 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 3 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 3 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 3 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Jika Benar Usul Diterima RoS, Tunjuk Surat Sebagai Bukti - Ismail Sabri

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Mar 2023 4:58PM

Ismail Sabri berkata keperluan menunjukkan bukti terbabit adalah bagi menentukan apakah status sebenar keputusan RoS. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bagi membuktikan bahawa Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) sememangnya menerima resolusi usul tambahan UMNO supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan parti itu kali ini, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi diminta menunjukkan surat diterima daripada pihak berkenaan.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang membuat permintaan itu berkata, keperluan menunjukkan bukti terbabit adalah bagi menentukan apakah status sebenar keputusan RoS berhubung usul tambahan diluluskan parti pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022, Januari lalu.

Katanya, ia kerana ketika ini, Ahmad Zahid yang juga Presiden UMNO mengatakan RoS sudah menerima usul tambahan berhubung perkara itu, manakala terdapat laporan media lain mendakwa ia ditolak.

“Minta dia (Ahmad Zahid) tunjuk surat RoS itu, elok juga kalau boleh tunjukkan (surat) sebab ada dua laporan media berbeza.

“Satu kata RoS tolak tapi tak sampai satu hari kata dah luluskan pula. Semua orang keliru,” katanya seperti dilaporkan BH.

Terdahulu, sebuah portal melaporkan surat diterima pihak UMNO daripada RoS berhubung usul tambahan PAU 2022 untuk tidak mempertandingkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO menyatakan bahawa ia ditolak.

Ia selepas RoS meneliti dokumen disediakan UMNO, malah usul itu didakwa bertentangan dengan Perlembagaan parti terbabit.

Sebaliknya, Ahmad Zahid dilaporkan berkata, UMNO sudah menerima surat daripada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengenai keputusan RoS itu.

Menurutnya, surat dari Menteri Dalam Negeri itu adalah mengenai pemberitahuan keputusan pengecualian daripada pematuhan Seksyen 13 (1)(c) (14) melalui Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966 (Akta 832), berhubung keputusan usul tambahan yang diluluskan dalam PAU 2022, berkaitan jawatan presiden dan timbalan tidak dipertandingkan dalam pemilihan parti akan datang.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, surat itu memaklumkan bahawa Menteri Dalam Negeri sudah memutuskan memberikan pengecualian kepada Seksyen 13(1)(c)(14) melalui Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966 Akta 832 berhubung usul tambahan.

Justeru, surat daripada KDN itu adalah satu keabsahan bahawa jawatan presiden dan timbalan presiden UMNO disahkan tidak dipertandingkan.

Ujarnya, ia kerana semua klausa dalam Perlembagaan parti juga turut diikuti pengerusi tetap.

Malah, Ahmad Zahid berkata, surat itu memberi pengesahan bahawa apabila RoS melakukan siasatan, maka keputusan KDN mengikut Seksyen Perkara 70 Akta Pertubuhan 1966, adalah berkuat kuasa sepenuhnya dan memberikan keabsahan dua jawatan tertinggi terbabit tidak dipertandingkan.

Pada 20 Januari lalu, dua ahli UMNO mengemukakan aduan kepada RoS supaya semakan dibuat terhadap usul tambahan yang diluluskan pada PAU 2022, berkaitan dua jawatan tertinggi parti berkenaan tidak dipertandingkan pada pemilihan parti kali ini.

Aduan itu dikemukakan ahli UMNO Bahagian Kuala Nerus, Muhammad Aizat Fikri Mohd Nasir dan ahli UMNO Seremban, Muhammad Fiqri Firdaus Muhammad Rom, dengan harapan ROS dapat menentukan sekiranya wujud pertikaian terhadap usul tambahan dibawa pada PAU 2022 berkenaan. - Getaran, 5 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Politik 1 hari yang lalu

Lantik Individu Tewas Pegang Jawatan, UMNO Parti Kering Idea?

2

Politik 1 minggu yang lalu

Zahid Beri Jaminan Pemilihan UMNO Adil Kepada Semua Calon Bertanding

3

Politik 1 minggu yang lalu

Pemilihan UMNO: Jangan Ambil Mudah, Pilihlah Dengan Bijaksana, Berhati-Hati

4

Politik 2 minggu yang lalu

Zahid Nafi Wujud Campur Tangan Di Sebalik Keputusan RoS

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

Bekalan Ayam Mencukupi Sehingga Aidilfitri

Semasa 3 jam yang lalu

Nasi Ayam Cekik Darah Antara 99 Aduan Kenaikan Harga Bazar Ramadan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Ribut Petir, Hujan Lebat Dan Angin Kencang Sehingga 1 Tengah Hari

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir: 5,925 Tan Metrik Sisa Sampah Dikutip Di Johor Sehingga Kini