Berita Terkini

7 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 8 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 8 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 8 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 8 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Laksana Segera Akta Pendanaan Politik Elak Salah Guna Kuasa, Penyelewengan - MCW

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Mar 2023 5:00PM

Rakyat faham dan tahu bahawa draf akta berkenaan sudah siap sejak 2016, tetapi belum ada inisiatif untuk melaksanakannya setakat ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa menyegerakan pelaksanaan Akta Pendanaan Politik bagi mengekang gejala penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan di negara ini.

Jurucakap Badan Pemerhati Rasuah (MCW) menerusi satu kenyataan memaklumkan, rakyat faham dan tahu bahawa draf akta berkenaan sudah siap sejak 2016, tetapi belum ada inisiatif untuk melaksanakannya setakat ini.

Menurut beliau, parti politik khususnya memerlukan perundangan tersebut dengan segera, tambahan pula semakin banyak kes melibatkan tuduhan salah guna kuasa dan rasuah dalam kalangan ahli serta parti politik sejak kebelakangan ini.

“MCW yakin kepercayaan rakyat terhadap kerajaan perpaduan ini akan meningkat jika ia dilaksanakan segera. Inilah perintis penting kepada konsep Malaysia Madani.

“Akta Pendanaan Politik penting demi memastikan parti politik dapat beroperasi secara telus dan jujur dalam pengumpulan dana dan perbelanjaannya,” katanya.

Pada masa sama, MCW menegaskan semua pihak seharusnya mencegah pengaruh yang tidak wajar akibat pendanaan yang tidak teratur dan tidak terkawal.

Beliau berkata, semua sumber dana yang diterima oleh parti politik juga mestilah dari sumber yang sah dan tidak merosakkan proses demokrasi.

Tegasnya, integriti dan kepercayaan terhadap sistem politik negara adalah sangat penting.

“Akta Pendanaan Politik sangat penting dalam menjaga integriti dan ketelusan dalam sistem politik negara. 

“Ia perlu demi memastikan proses demokrasi berjalan lancar dan adil serta meminimumkan kemungkinan penyalahgunaan kuasa dalam politik,” katanya. 

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan kerajaan perpaduan komited dalam meneruskan rancangan mewujudkan Akta Pendanaan Politik bagi menambah baik landskap politik negara.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata, akta terbabit akan diwujudkan selepas pihak berkaitan meneliti perkara tersebut sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Pemilihan.

“Kita sudah memberikan penjelasan dan ada komitmen untuk teruskan (laksanakan rancangan).

“Tetapi di peringkat awal selepas kita lihat laporan yang dikemukakan, saya percaya agensi termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan parti politik akan meneliti sebelum ia dikemukakan ke Jawatankuasa Pemilihan,” katanya di Dewan Rakyat, baru-baru ini. - Getaran, 3 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 7 jam yang lalu

Korupsi Dalam Kalangan Anggota Penguat Kuasa Semakin Kronik, Membimbangkan - SPRM

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Perlu Pastikan Tiada Lagi Isu Salah Guna Kuasa, Rasuah Melibatkan Jana Wibawa

3

Semasa 1 minggu yang lalu

'Datuk Roy' Direman 3 Hari Bermula Hari Ini

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Individu Cuba Gagalkan ‘Peperangan’ Terhadap Rasuah Layak Digelar Pengkhianat Negara - PATRIOT

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Sukan 20 jam yang lalu

Benarkan Kabaddi, Silambam Ke SUKMA Jika Ada Penyertaan Mencukupi - Peja

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 1 hari yang lalu

Suami Isteri Maut, Anak Cedera Parah Dalam Kemalangan Babitkan 5 Kenderaan

Semasa 10 jam yang lalu

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

oleh Terence Fernandez

Semasa 19 jam yang lalu

Bekalan Ayam Mencukupi Sehingga Aidilfitri