Berita Terkini

7 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang 7 jam yang lalu: Sesi libat urus perluas sistem pembayaran terbuka lebuh raya - Salahuddin 7 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM3.22 juta 7 jam yang lalu: Pemohon Skim SRP masih boleh dapat pembiayaan di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan 7 jam yang lalu: 20,041 kes hilang wang daripada institusi perbankan di Malaysia pada 2022

IKUTI KAMI


Kerajaan Mungkin Lantik Perunding EIA Sendiri Untuk Projek: Nik Nazmi

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 02 Mar 2023 3:10PM

Pilihan lain adalah membenarkan pihak berkuasa melantik perunding atau juruaudit hanya pada projek berprofil tinggi terpilih yang dianggap sensitif terhadap alam sekitar. - Gambar hiasan dari fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kerajaan sedang mengkaji kemungkinan memberikan kuasa kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) untuk melantik perundingnya sendiri bagi menjalankan penilaian kesan alam sekitar (EIA) ke atas projek pembangunan.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, bayaran perkhidmatan itu bagaimanapun akan tetap ditanggung pemaju.

Katanya, sekiranya dilaksanakan, ia akan berbeza berbanding dasar sedia ada yang membolehkan pemaju mengupah perunding mereka sendiri untuk aktiviti ditetapkan, dengan mungkin memiliki kesan signifikan kepada alam sekitar asalkan mereka memenuhi syarat untuk berdaftar di jabatan tersebut.

Nik Nazmi berkata, cadangan itu adalah satu daripada dua pilihan sedang dipertimbangkan kerajaan untuk mengelak sebarang potensi penyalahgunaan.

Malah, katanya, perkara itu akan dikaji semula sebagai sebahagian daripada cadangan pembentukan lembaga alam sekitar di bawah Rancangan Malaysia Ke-12.

Pilihan lain, ujarnya, adalah membenarkan pihak berkuasa melantik perunding atau juruaudit hanya pada projek berprofil tinggi terpilih yang dianggap sensitif terhadap alam sekitar.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Sim Tze Tzin (PH-Bayan Baru) di Dewan Rakyat hari ini, sama ada kementerian bercadang mengubah kaedah semasa menjalankan EIA dan sebaliknya membenarkan jabatan itu mengendalikan pelantikan perunding.

Tze Tzin berkata, ia adalah penting untuk menangani isu pemaju yang bertindak sebagai pembayar, dengan mendesak perunding EIA untuk mengeluarkan laporan menggalakkan bagi memastikan projek dapat dijalankan tanpa gangguan.

“Jika projek ditolak, maka pembayar tidak akan mengeluarkan bayaran dan akan menyalahkan syarikat EIA. Sebab itu kita perlukan kerajaan untuk melantik (firma ini), dengan kos masih diserap pemaju,” katanya.

Tze Tzin berkata, walaupun langkah sedemikian berisiko menyebabkan birokrasi dan kelewatan dalam penyiapan projek, cadangan itu perlu dipertimbangkan secara serius bagi mengelak banjir dan bencana alam lain akibat daripada pembangunan.

Memberi maklum balasnya, Nik Nazmi berkata, beliau menyedari isu tersebut dan bersetuju bahawa amalan ‘pembelian perunding’ (consultant shopping) dengan harapan untuk mengupah seseorang yang boleh menyediakan laporan EIA yang menguntungkan, harus dihentikan.

“Saya bersetuju ada kelemahan yang perlu diperbaiki, sebab itu saya bangkitkan kedua-dua model itu lebih awal. Dan sememangnya kajian sedang dijalankan dan ini akan selesai tidak lama lagi,” katanya.

Nik Nazmi menegaskan bahawa perunding EIA yang berdaftar di bawah jabatan itu adalah firma profesional, dengan tertakluk kepada tahap disiplin dan standard tinggi. – The Vibes, 2 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 jam yang lalu

Malaysia Zahirkan Komitmen Dalam Pengurusan Air Pada Persidangan Air PBB 2023

2

Semasa 1 minggu yang lalu

NRECC Sedang Kaji Keberkesanan Kempen Penanaman 100 Juta Pokok

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Tarif Elektrik Pengguna Domestik, PKS Dikekalkan – Nik Nazmi

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Isu NRW Perlu Ditangani Secara Holistik, Perbelanjaan Modal Besar - Nik Nazmi

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 12 jam yang lalu

Program Yayasan RYTHM Sekolah Maharani Buahkan Hasil Positif Bimbing Remaja Perempuan

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar, Isteri Selesai Umrah, ‘Mendoakan Kesejahteraan Buat Rakyat, Negara’

Semasa 1 hari yang lalu

Cemari Kemuliaan Ramadan, PAS Kecam Penganjuran Program Thai Hot Guy

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Ras Adiba Azam Terus Perjuangkan, Perkasakan Komuniti OKU