Berita Terkini

48 minit yang lalu: Perumahan bermasalah beri kesan tidak langsung kepada 125,000 isi rumah- Akmal Nasrullah 1 jam yang lalu: Lawatan negara Presiden Singapura Halimah Yacob ke Malaysia bukti hubungan kukuh, persaudaraan erat kedua-dua negara dan rakyat - Agong 2 jam yang lalu: Polis sedang siasat video tular dua lelaki hina Nabi - Saifuddin 3 jam yang lalu: Kelantan beri bantuan Hari Raya RM700 kepada penjawat awam negeri - Menteri Besar 4 jam yang lalu: Cadangan cagaran KWSP bagi pembiayaan kewangan bank tidak bercanggah dengan Seksyen 51, Akta KWSP - PM Anwar

IKUTI KAMI


Ada Pencarum KWSP Hanya Mampu Belanja 68 Sen Sehari Selepas Bersara

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Feb 2023 7:15PM

Amirudin Shari mendedahkan terdapat pencarum KWSP yang hanya mampu berbelanja 68 sen sehari selepas bersara, berikutan empat pengeluaran khas dana itu dibenarkan kerajaan sebelum ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Gombak, Datuk Seri Amirudin Shari mendedahkan terdapat pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang hanya mampu berbelanja 68 sen sehari selepas bersara, berikutan empat pengeluaran khas dana itu dibenarkan kerajaan sebelum ini.

Justeru, tegasnya, desakan berhubung pengeluaran semula KWSP tidak boleh sekadar mempertimbangkan kesan jangka pendek, kerana ia memberi kesan besar kepada negara, khususnya dalam persediaan Malaysia berdepan situasi menjadi negara menua menjelang 2030.

Menurut beliau, kerajaan perlu mempertimbangkan baki simpanan pencarum yang semakin membimbangkan selepas beberapa kali pengeluaran khas dibenarkan sejak negara berdepan pandemik COVID-19.

Amirudin Shari - Gambar fail
Amirudin Shari - Gambar fail

“Saya faham apa yang diharapkan sesetengah pihak, tapi kita tidak boleh melihat negara berkembang hanya dalam satu, dua hari saja.

“Satu kajian yang dibentangkan kepada kami ketika pemukiman baru-baru ini, selepas pengeluaran dibenarkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang membantu rakyat tetapi perbelanjaan tidak diagihkan dengan tepat.

“Akhirnya, hari ini sebahagian pencarum hanya mempunyai sejumlah 68 sen (untuk dibelanjakan) sehari (selepas bersara) kalau umur mereka mencecah 75 hingga 78 tahun,” katanya ketika membahaskan usul Titah Diraja di Dewan Rakyat, hari ini. 

Pada masa sama, Menteri Besar Selangor itu berpandangan kerajaan perlu mempertimbangkan antara kebertanggungjawaban dengan populisme dan gesaan yang dibangkitkan oleh pembangkang.

“Ia perlu dilakukan supaya kerajaan tidak terkesima dan tertipu dengan propaganda serta pilihan itu,” katanya. 

Terdahulu, seorang Ahli Parlimen pembangkang mengemukakan usul tergempar meminta Dewan Rakyat membahaskan mengenai permohonan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara bersasar.

Datuk Seri Shahidan Kassim (PN-Arau) yang mengemukakan usul itu mengikut Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat 18(1), meminta Dewan Rakyat membahas dan menggesa kerajaan segera meluluskan pengeluaran itu kepada rakyat yang terdesak.

Sementara itu, menjawab celahan Ahmad Tarmizi Sulaiman (PN-Sik) yang bertanya mengenai reformasi Parlimen perlu merangkumi agihan peruntukan yang seimbang antara Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang, Amirudin menegaskan tuntutan itu juga perlu dilaksanakan di tiga negeri yang diperintah Perikatan Nasional (PN).

“Saya tidak halang usaha itu dan ia juga perlu dibuktikan di Kedah, Terengganu dan Kelantan untuk memberikan peruntukan yang sama rata kepada pembangkang yang berada di sana,” katanya.

Terdahulu, Amirudin ketika berbahas menggesa kerajaan segera menggubal kembali Akta Perkhidmatan Parlimen bagi memastikan pelaksanaan pengasingan kuasa sebenar antara legislatif, eksekutif dan kehakiman.

Beliau turut mencadangkan Parlimen menambah sekurang-kurangnya lima lagi jawatankuasa pilihan khas, iaitu Jawatankuasa Pilihan Khas Anak Syarikat dan Badan Berkanun; Jawatankuasa Pilihan Khas Federalisme; Jawatankuasa Pilihan Khas Pengangkutan Awam; Jawatankuasa Pilihan Khas Mobiliti Sosial dan Jawatankuasa Pilihan Khas Masyarakat Menua.

“Dengan adanya Akta Perkhidmatan Parlimen yang kita boleh kembalikan, saya percaya kita akan melantik Speaker yang lebih berkuasa, yang boleh menentukan pegawainya dan mempunyai peruntukan sendiri.

“Ini bertepatan dengan doktrin pemisahan kuasa yang sememangnya berakar dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran negara,” katanya. - Getaran, 20 Februari 2023

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Dakwa PKR Lawan Al-Quran, Abdul Hadi Dicabar Buat Kenyataan Jelas

oleh Wartawan Getaran

Politik 35 minit yang lalu

UMNO Sabah Terima Laporan Insiden Pergaduhan, Kekecohan Dalam Pemilihan

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

GPS Jamin Pertahan Kerajaan Perpaduan Demi Kestabilan Politik

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

3 Sekolah Terjejas Banjir Di Johor Akan Dibuka Secepat Mungkin

oleh Susan Albert