Berita Terkini

57 minit yang lalu: MOF akan pertimbang peruntukan RM45.5 juta untuk naik taraf Kompleks Sultan Abu Bakar bagi tangani masalah kesesakan - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: Jepun umum kawalan eksport peralatan cip 3 jam yang lalu: Hannah Yeoh jumpa Zii Jia minggu depan 3 jam yang lalu: JPJ Selangor nafi jadi punca kemalangan, sebaliknya bantu mangsa 3 jam yang lalu: China mula buka sempadan kepada kumpulan pelancong asing

IKUTI KAMI


Hak Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara Bukti Kerajaan Tidak ‘Retorik’

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Feb 2023 7:00AM

Juwairiya berkata, tindakan itu sejajar dengan semangat Malaysia Madani yang meletakkan kepentingan rakyat sebagai keutamaan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan memberikan kerakyatan Malaysia kepada anak dilahirkan di luar negara oleh wanita tempatan yang berkahwin dengan rakyat asing membuktikan reformasi institusi dan undang-undang bukan sekadar retorik politik kerajaan perpaduan.

Timbalan Ketua Wanita PKR, Juwairiya Zulkifli berkata, tindakan itu sejajar dengan semangat Malaysia Madani yang meletakkan kepentingan rakyat sebagai keutamaan.

“Sudah bertahun lamanya isu ini berlegar dan tidak diberikan pengadilan sewajarnya, terutamanya kepada anak-anak yang terkesan kerana kekangan undang-undang sedia ada.

“Saya kira ini merupakan satu keputusan dan berita baik buat anak dan juga ibu yang terkesan,” katanya.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail semalam mengumumkan, kerajaan bersetuju memberikan kewarganegaraan secara automatik melalui kuatkuasa undang-undang kepada anak dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan pasangan bukan warganegara.

Keputusan itu dibuat pada mesyuarat Jemaah Menteri setelah meneliti dan bersetuju dengan cadangan pindaan terhadap Perlembagaan Persekutuan, mencakupi Bahagian I Seksyen 1(1)(d) dan Seksyen 1(1)(e) dan Bahagian II, seksyen 1(b) dan Seksyen 1(c) Jadual Kedua.

Mengulas hal itu, Saifuddin berkata, keputusan berkenaan sejajar dengan komitmen kerajaan perpaduan untuk mengiktiraf kesamarataan wanita dan lelaki serta menyingkirkan diskriminasi terhadap wanita di negara ini.

Jelas beliau, cadangan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan mengenai perkara ini adalah untuk menggantikan perkataan ‘bapanya’ dalam Bahagian I dan Bahagian II Jadual Kedua dengan perkataan ‘sekurang- kurangnya seorang daripada ibu bapanya’ bagi membolehkan ibu warganegara Malaysia mendapat hak seadilnya menurut Perlembagaan Persekutuan.

“Pindaan yang lain berkaitan kewarganegaraan terutamanya Bahagian III akan dikaji dengan lebih terperinci oleh jawatankuasa yang ditubuhkan dibawah Kementerian Dalam Negeri.

Sehubungan itu, Juwairiya yang juga Ahli  Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Melawati berkata, tindakan itu akan memberikan hak kepada mereka yang terkesan untuk menurunkan kewarganegaraan kepada anak-anak dilahirkan di luar negara secara automatik.

“Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas komitmen dan akan menyokong dengan jitu keputusan yang telah dibuat oleh Kabinet.

“Anak-anak bagi kes kewarganegaraan yang terhalang ini harus segera dibantu untuk mendapatkan kewarganegaraan di bawah Artikel 15 (A) Perlembagaan Persekutuan,” katanya. - Getaran, 19 Februari 2023.

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 bulan yang lalu

Kerakyatan Anak Lahir Di Luar Negara: Mahkamah Persekutuan Beri Kebenaran Ibu Merayu

2

Semasa 7 bulan yang lalu

Tiada Kewarganegaraan Automatik Untuk Anak Lahir Luar Negara Daripada Ibu Malaysia

3

Semasa 1 tahun yang lalu

Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, Pemuda UMNO Gesa AG Tarik Rayuan

4

Semasa 1 tahun yang lalu

Tak Wajar Guna COVID-19 Kriteria Beri Status Kerakyatan - UPKO

Sorotan

1

Tetapkan Garis Masa, Sasaran Selesai Isu Doktor Kontrak Dalam 3 Tahun

2

Pharmaniaga Jamin Bekalan Ubat Tidak Terjejas - Menteri

3

Saya Hormat Kebebasan Media, Tapi Akan Tegur Jika Laporan Menimbulkan Fitnah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 22 jam yang lalu

Trump Didakwa Berhubung Kes Bayar Sejumlah Wang Untuk Tutup Mulut

Semasa 17 jam yang lalu

Kes Demam Denggi Melonjak Lebih 200 Peratus

oleh Farhana Farush

Sukan 13 jam yang lalu

Rumput Stadium Nasional Jadi Kenangan Berharga

Semasa 1 hari yang lalu

Isteri Musa Hassan Fail Cerai Kerana Shiqaq

oleh Wartawan Getaran