Berita Terkini

8 jam yang lalu: Perdana Menteri ditahan, Sudan isytihar darurat 8 jam yang lalu: SPRM Selangor tahan tiga individu termasuk seorang eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) 8 jam yang lalu: Rexy Mainaky dilantik semula sebagai Timbalan Pengarah Kejurulatihan - BAM 12 jam yang lalu: LKIM Kedah akan mewujudkan stok penimbal ikan sejuk beku (Q-Fish) 13 jam yang lalu: China tunda marathon Beijing susulan peningkatan jangkitan coronavirus

IKUTI KAMI


Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, Pemuda UMNO Gesa AG Tarik Rayuan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Sep 2021 4:45PM

Asyraf Wajdi Dusuki - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pemuda UMNO menggesa Peguam Negara menarik semula notis rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan tuntutan permohonan kewarganegaraan ibu warganegara Malaysia ke atas anak mereka yang dilahirkan di luar negara dan berbapakan warga asing.

Ketua Pemuda UMNO, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki, berkata keputusan dibuat badan kehakiman itu adalah demi kepentingan kanak-kanak berkenaan.

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), katanya, harus segera menguatkuasakan keputusan Mahkamah Tinggi itu dan mengetepikan prosedur di bawah Perkara 15(2) bagi menyelesaikan kesemua permohonan tertunggak berhubung perkara terbabit.

“Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia berpandangan, amalan penganugerahan warganegara secara automatik kepada bapa sedangkan ibu perlu memohon warganegara secara pendaftaran di dalam situasi sama, mengakibatkan wujud ketidakadilan yang tidak berasas sama sekali.

“Malah amalan ini mengakibatkan kesulitan berpanjangan dan menjejaskan hak kanak-kanak untuk mendapat akses sama dengan kanak-kanak warganegara Malaysia kepada pendidikan di sekolah awam, rawatan perubatan di hospital kerajaan serta kemudahan asas lain,” katanya, hari ini.

Asyraf Wajdi berkata, keperitan emosi dan mental yang dialami hanya kerana anak mereka dilahirkan di luar negara tidak wajar terus dibiarkan.

Katanya, situasi itu jika tidak dihentikan akan menyebabkan kesan negatif dan kecelaruan terhadap kebajikan kanak-kanak, termasuk dari aspek perkembangan diri, hubungan dengan adik-beradik serta prospek kehidupan lain.

Beliau berkata, kegagalan JPN mematuhi keputusan mahkamah boleh dianggap ingkar dan menjejaskan hasrat murni Keluarga Malaysia dalam menjamin keutuhan institusi keluarga.

“Kegagalan ini juga menjejaskan jaminan untuk kanak-kanak terbabit memiliki hak sebagai rakyat tempatan,” katanya.

Mahkamah Tinggi baru-baru ini memutuskan, kerajaan mesti membenarkan wanita rakyat tempatan memberikan status warganegara Malaysia kepada anak mereka yang dilahirkan di luar negara.

Hakim Akhtar Tahir dalam keputusan penghakimannya berkata, perkataan ‘bapa’ dalam Jadual Kedua Perlembagaan Persekutuan mesti bermaksud dan merangkumi ibu.

Bagaimanapun, kerajaan kemudian memfailkan notis rayuan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin ketika sesi penggulungan perbahasan di Dewan Rakyat Rabu lalu berkata, kerajaan mengemukakan rayuan dalam kes ini bertujuan untuk menangguhkan pelaksanaannya sementara Perlembagaan Persekutuan dipinda.

Pindaan Perlembagaan Persekutuan itu, jelas beliau, akan  memudahkan ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing untuk melahirkan anak di luar negara dan memohon kewarganegaraan anaknya di negara ini. – Getaran, 23 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Suami Isteri Warga Emas Maut Di Tangan Anak Amal Ajaran Sesat

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Kes Dera Kanak-Kanak Autisme, 5 Individu Dipanggil Beri Keterangan

3

Selebriti 3 minggu yang lalu

Saya Patut Diberikan Hak Tetapkan Kewarganegaraan Yusuf - Loca B

4

Semasa 4 minggu yang lalu

Jangan Jadikan Anak ‘Punching Bag’ - Peguam Syariah

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Usul Ungkai Ordinan-Ordinan Darurat Dibentang Di Parlimen

Semasa 1 hari yang lalu

Larangan Merokok Di Premis Makanan Wajar Dipantau Berkala - Pakar

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Sindiket Edar Dadah, Wanita Antara 3 Ditahan

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 12 jam yang lalu

Ganabatirau Wajar Minta Maaf - CUEPACS

oleh Farhana Farush