Berita Terkini

2 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 3 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 3 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 3 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 3 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Kekangan Dana Ambil Ramai Doktor Bukti Dasar Zaman BN Masih Terbaik

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 18 Feb 2023 7:15AM

Pengakuan Dr Zaliha Mustafa bahawa hasrat kementerian itu mahu mengambil lebih ramai doktor tersekat berikutan tiada peruntukan, menunjukkan dasar zaman BN masih terbaik - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengakuan Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa bahawa hasrat kementerian itu mahu mengambil lebih ramai doktor tersekat berikutan tiada peruntukan, menunjukkan dasar zaman Barisan Nasional (BN) masih terbaik. 

Exco Pergerakan Puteri UMNO, Dr Masliha Harun berkata, ini kerana Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan BN sebelum ini merupakan dasar yang berupaya menjana pendapatan untuk kerajaan. 

Menurut beliau, fungsi dasar percukaian itu adalah satu sistem telus yang boleh mengelakkan “black economy” daripada berlaku di Malaysia. 

“Dulu zaman BN memperkenalkan GST, mungkin tindakan tidak populis tapi kita diasak, digunakan ia sebagai senjata politik kononnya menekan rakyat. 

“Walhal cukai yang diambil daripada orang sepatutnya itu akan diagihkan kepada golongan yang benar-benar memerlukan,” katanya menerusi kenyataan di Facebook. 

Terdahulu, Dr Zaliha berkata, KKM sememangnya mahu menyerap semua kakitangan kesihatan, termasuk doktor yang berkhidmat bukan secara tetap sebagai penjawat awam.

Bagaimanapun katanya, ada kekangan iaitu ketiadaan dana untuk melakukan pengambilan tersebut serta keterbatasan perjawatan.

Beliau menjelaskan, langkah mengambil pekerja terbabit sebagai pegawai tetap perlu dibuat bagi menangani kekangan kakitangan kesihatan di negara ini.  

Mengulas lanjut, Dr Masliha berkata, semua pihak perlu memahami keadaan yang sedang dialami negara ketika ini. 

Jelas beliau, untuk meningkatkan kualiti sistem kesihatan negara memerlukan peruntukan yang mencukupi.

 “Kita telah lalui zaman pandemik, kini negara tiada GST dan hutang negara juga sudah mencecah hampir RM1.5 trilion.

“Kini, negara kekurangan pendapatan baru dan hasil, akhirnya Menteri mengaku kita tidak boleh menambah doktor kerana tiada peruntukan,” katanya. 

Sehubungan itu, Dr Masliha yang akan bertanding jawatan Ketua Pergerakan Puteri UMNO berharap agar lebih ramai rakyat sedar bahawa dasar zaman BN masih terbaik.

Jelas beliau, penamatan doktor kontrak dan ramai lagi yang masih belum mendapat tempat boleh menyebabkan kualiti sistem kesihatan merosot.

“Kita doakan yang terbaik, semoga Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim merangkap Menteri Kewangan dapat mencari solusi terbaik. 

“Ia penting bagi sistem kesihatan kita dan membantu doktor kontrak ini. Jika tidak, pasti yang akan terkesan adalah rakyat,” katanya. - Getaran, 18 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 17 jam yang lalu

Jumlah Doktor Masih Rendah, JPA Kenapa Hentikan Tajaan?

2

Muzik 3 hari yang lalu

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

3

Politik 3 minggu yang lalu

Pembangkang Ada Hak Tumbangkan Kerajaan - Abdul Hadi

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Doktor Sertai ‘Townhall’ KKM Tidak Dikenakan Tindakan Tatatertib

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

APMM Kelantan Tahan 4 Bot, 31 Nelayan Vietnam Ceroboh Perairan Negara

Sukan 1 hari yang lalu

Terbuka Switzerland: Soon Huat-Shevon Mara Ke Pentas Akhir Bertemu Wakil China

Semasa 5 jam yang lalu

Charles Santiago Kembali Terajui SPAN Selepas Dipecat Pada 2020

oleh Wartawan Getaran

Semasa 7 jam yang lalu

Malaysia, Kemboja Tingkatkan Kerjasama Dalam Pelbagai Sektor