Berita Terkini

10 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 11 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 11 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 11 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 11 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Ahmad Akui Kerajaan Hadapi Cabaran Tambah Pendapatan Negara

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Feb 2023 7:00PM

Kerajaan perpaduan ketika ini berdepan cabaran utama dalam meningkatkan pendapatan negara. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan mengesahkan kerajaan perpaduan ketika ini berdepan cabaran utama dalam meningkatkan pendapatan negara. 

Menurut beliau, lebih mencabar permintaan peruntukan untuk pengurusan dan pembangunan tidak terhad.

Katanya, sedangkan pendapatan yang diperolehi kerajaan persekutuan mempunyai hadnya mengikut jumlah perolehan daripada cukai dan bukan cukai.

“Kita tidak nafikan kaedah untuk meningkatkan pendapatan kerajaan memang menjadi cabaran utama kepada semua negara termasuk Malaysia. 

“Ini disebabkan permintaan peruntukan tidak terhad nilainya, sedangkan pendapatan ada hadnya.

“Tetapi sebagai kerajaan, kita akan pastikan setiap hasil cukai dan bukan cukai boleh terus dicari agar ia boleh diberikan kembali kepada rakyat,” katanya menerusi ciapan di Twitter miliknya, hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi mengulas pandangan penganalisis ekonomi yang menggesa kerajaan perlu mencari jalan meningkatkan hasil pendapatan negara, terutamanya apabila paras hutang negara berada di tahap yang tinggi mencecah hampir RM1.5 trilion jika dicampur bersama liabiliti. 

Penganalisis berpendapat, Belanjawan 2023 perlu menjadi titik permulaan untuk merangka kaedah baharu agar kerajaan dapat menambah pendapatan yang sekali gus mampu disalurkan semula untuk pemerkasaan ekonomi rakyat.

Penganalisis ekonomi Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Business School, Profesor Madya Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid berkata, kerajaan perlu memperbaiki kutipan cukai semasa terutama daripada ekonomi bayangan yang dianggarkan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bersaiz sekurang-kurangnya 21 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

Selain perniagaan berunsur jenayah, ekonomi bayangan juga, katanya, boleh ditafsirkan perniagaan yang tidak berunsur jenayah tetapi tidak berdaftar atau tidak formal.

Bagi Pensyarah Ekonomi Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Madya Dr Irwan Shah Zainal Abidin berkata, rancangan kerajaan untuk melaksanakan e-invoicing dan Tax Identification Number (TIN) boleh diteruskan tetapi ia terhad dalam menambah pendapatan negara.

Jelasnya, kerajaan juga perlu memperkukuhkan lagi sistem Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sedia ada atau menggunakan sistem cukai hibrid walaupun secara dasarnya hasil keseluruhan masih lagi terhad kerana masalah utama masih tidak dapat diselesaikan, iaitu ia masih lagi tidak bersifat meluas.

Dalam pada itu, menerusi ciapan berbeza, Ahmad Maslan berkata, pendapatan tinggi kepada rakyat wajar diutamakan seperti pelaksanaan gaji minimum serta menjadikan ekonomi berteraskan pelaburan yang berkualiti. 

“Pendapatan tinggi juga perlu melalui pengurangan ekonomi penggunaan, penambahan pengeluaran bagi mengurangkan harga barang di samping belanja secara berhemah berikutan sukar mengawal permintaan,” katanya. - Getaran, 6 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 18 jam yang lalu

Kerajaan Sasar Muktamad Pelan Subsidi Diesel Menjelang Ogos – Ahmad Maslan

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Kerajaan Belum 'Menoktahkan' Pelaksanaan Semula GST - Ahmad Maslan

3

Semasa 3 minggu yang lalu

50.3 Peratus Akaun Pinjaman Isi Rumah Tidak Terjejas Kenaikan OPR - Ahmad Maslan

4

Semasa 3 minggu yang lalu

T20 Nikmati Lebih Satu Pertiga Subsidi Petrol, Mengatasi B40

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Arif Aiman Tidak Jalani Latihan Bersama Harimau Malaya

Semasa 10 jam yang lalu

Nasi Ayam Cekik Darah Antara 99 Aduan Kenaikan Harga Bazar Ramadan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 jam yang lalu

Radzi Kongsi Petua Kepada Menteri Pendidikan, Timbalan, ‘Saya Tengok Terkejut Juga…’

oleh Susan Albert

Pendidikan 1 hari yang lalu

KPM Tidak Arah Henti Projek SJKT Sungai Bakap