Berita Terkini

1 jam yang lalu: Tidak sampai satu peratus amal pertanian organik di Malaysia - Mohamad Sabu 1 jam yang lalu: KKM bincang dengan JPA serap petugas kontrak ke jawatan tetap tanpa pencen - Dr Zaliha 2 jam yang lalu: Mahkamah Persekutuan akan putuskan permohonan semakan kes SRC Najib Esok 2 jam yang lalu: Malaysia-Singapura bincang hubungan, kerjasama dua hala di Hainan - Anwar 2 jam yang lalu: Tekanan, persekitaran tempat kerja antara faktor polis bunuh diri - Dewan Rakyat

IKUTI KAMI


ASF Di Pulau Pinang Merebak Ke Daerah Barat Daya, 62,197 Babi Dijangkit Setakat Ini

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Feb 2023 6:17PM

Penyakit African Swine Fever (ASF) atau demam babi Afrika kini telah merebak ke daerah Barat Daya Pulau Pinang, menyebabkan tiga lagi ladang ternakan babi ditutup - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Penyakit African Swine Fever (ASF) atau demam babi Afrika kini telah merebak ke daerah Barat Daya Pulau Pinang, menyebabkan tiga lagi ladang ternakan babi ditutup.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata sehingga semalam 27 ladangan ternakan babi di Pulau Pinang telah dikesan dijangkiti ASF membabitkan 62,197 ekor babi.

"Setakat ini, jumlah pecahan ladang yang dijangkiti ASF ialah 18 ladang di daerah Seberang Perai Selatan, dua ladang di Seberang Perai Tengah, empat ladang di Seberang Perai Utara dan tiga di Barat Daya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata antara faktor yang menyebabkan penyakit ASF ini merebak ke ladang lain adalah pengerakan pengangkutan dan setakat ini, 11,943 ekor babi telah dimusnahkan dari ladang-ladang positif yang dikenal pasti.

Katanya kerja-kerja pemusnahan masih giat dijalankan bagi mengekang penularan penyakit manakala bangkai babi yang dilupuskan ditanam di satu kawasan yang jauh dari penempatan awam dan tiada pembangunan bagi memastikan tidak berlaku kacau ganggu kepada orang awam.

Chow berkata Pulau Pinang bagaimanapun tidak akan menghadapi masih kekurangan bekalan untuk penggunaan sendiri kerana negeri ini merupakan negeri pengeksport daging babi ke negeri lain.

Menurutnya berdasarkan bancian tahun 2022 oleh JPV Pulau Pinang, terdapat 124 ladang babi di empat daerah di Pulau Pinang dengan populasi keseluruhan sebanyak 267,348 ekor. 

"Setakat ini, Pulau Pinang masih mempunyai lebih 90 ladang ternakan babi yang tidak dijangkiti penyakit dan masalah kekurangan bekalan daging babi di pasaran tidak akan berlaku," katanya.

Beliau berkata Pulau Pinang mempunyai kekuatan 170 petugas daripada pelbagai agensi untuk menguruskan penularan wabak ini.

Chow turut memohon penternak serta orang awam supaya segera melaporkan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri, Daerah, atau hubungi Hotline Bilik Pengurusan Krisis Penyakit JPVPP dengan menelefon 04-5041047 sekiranya mengesan kematian babi hutan, babi kampung atau babi komersil. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Ahli Politik, Individu Tanpa Tauliah Dilarang Berceramah Di Pulau Pinang

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Keputusan Perak Berhubung Pembekalan Air Dikaji Secara Terperinci - Anwar

3

Politik 4 minggu yang lalu

Kenyataan Presiden PAS Hanya Perang Saraf, Beliau Belum Pulih Penyakit…

4

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Lapangan Terbang P. Pinang, Subang Ditingkat Upaya Galakkan Kemasukan Pelabur

Sorotan

1

4 Beradik Maut Kebakaran Sembunyi Dalam Tandas Cuba Selamatkan Diri

2

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

3

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

oleh Khaw Chia Hui

Semasa 1 hari yang lalu

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

oleh Farhana Farush

Semasa 23 jam yang lalu

Kerajaan Tegas Soal Pemberian Kontrak, Projek Selaras Prinsip Tata Kelola Baik - Anwar

Semasa 21 jam yang lalu

‘Terjah’ Landasan Sehingga Tren Tergendala, Lelaki Didakwa Di Mahkamah

oleh Wartawan Getaran