Berita Terkini

8 jam yang lalu: Kekurangan guru: NUTP mohon KPM tawar semula jawatan guru sandaran 8 jam yang lalu: BAMTC: Peluang Malaysia Ke Separuh Akhir Cerah 9 jam yang lalu: Tadbir urus yang baik harapan baharu untuk banteras rasuah - TI Malaysia 9 jam yang lalu: Anwar terima teguran, beri penjelasan berhubung lantikan Nurul Izzah 9 jam yang lalu: Dasar tender terbuka berupaya tingkat pendapat negara - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


Tangani Masa Menunggu Lama, KKM Perluas Sistem Temu Janji MySejahtera

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Dec 2022 2:30PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Mengambil kira masa menunggu yang lama, Kementerian Kesihatan akan memperluas sistem janji temu melalui aplikasi MySejahtera di semua fasiliti kesihatan primer.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata, usaha itu sebagai langkah mempertingkatkan kecekapan perkhidmatan dan akses klien di fasiliti kesihatan primer.

“Kementerian Kesihatan sentiasa komited dalam usaha ke arah pendigitalan sistem kesihatan agar sejajar dengan Pelan Strategik Pendigitalan (PSP) 2021-2025 KKM di bawah Teras Strategik 2 iaitu Pemantapan Teknologi Baharu,” katanya menerusi kenyataan.

Dr Zaliha menambah, perkhidmatan yang akan dimasukkan dalam sistem janji temu meliputi rawatan pesakit luar, Inisiatif Saringan Kesihatan Kebangsaan (NHSI) dan Saringan Kesihatan Peka B40.

Selain itu, ia juga merangkumi pemeriksaan kesihatan pra-pekerjaan atau pra-pengajian, saringan pra-perkahwinan, khidmat berhenti merokok (KBM), perkhidmatan perancang keluarga serta prosedur seperti rawatan luka dan penukaran tiub.

“Perkhidmatan ini telah dimulakan di 673 klinik kesihatan secara berfasa, bermula dengan saringan NHSI, PeKa B40, KBM dan akan diperluaskan kepada perkhidmatan lain secara berperingkat.

“Sistem janji temu ini bertujuan membantu fasiliti kesihatan primer mengatur jadual perkhidmatan berdasarkan kapasiti masing-masing dan mengelakkan kesesakan di tempat pendaftaran dan menunggu,” katanya.

Dr Zaliha memberitahu, sistem janji temu atas talian tersebut membolehkan pelanggan merancang lawatan ke fasiliti kesihatan primer mengikut kesesuaian masa.

Selain itu, kata beliau, pelanggan juga boleh mengubah tarikh janji temu melalui aplikasi MySejahtera dengan mudah tanpa perlu membuat panggilan ke fasiliti kesihatan.

Menurutnya, sistem berkenaan juga mempunyai fungsi ‘automated reminder’ supaya pelanggan menghadirkan diri mengikut masa dan tarikh yang telah ditempah.

“Untuk kes kecemasan, kes demam atau penyakit berjangkit, orang ramai boleh terus ke fasiliti kesihatan primer tanpa perlu membuat janji temu,” katanya.

Ujar beliau, sistem janji temu aplikasi MySejahtera bagi tahun 2023 telah mula sepenuhnya dan tempahan boleh dilakukan bermula hari ini.

“Dengan pendigitalan sistem perkhidmatan kesihatan yang disediakan kementerian ini, saya harap ia dapat mempromosi program-program kesihatan di bawah fasiliti kesihatan primer kepada masyarakat dengan lebih berkesan serta menjadikan sistem perkhidmatan penjagaan kesihatan negara lebih efisien,” katanya. - Getaran, 28 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Siasatan Sudah Dijalankan, Kedai Serbaneka Tular Diberi Notis, Amaran Keras

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Kesesakan Jabatan Kecemasan Ditangani Segera, Usaha Termasuk Naik Taraf Sistem ICT

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Tiada Pengembara China Dikesan Positif COVID-19 Sejak 10 Hari Lalu

4

Semasa 1 minggu yang lalu

KKM Pantau Keselamatan Vaksin Bivalent COVID-19 

Sorotan

1

UMNO Jumpa RoS, Jelas Aduan Jawatan Presiden, Timbalan Tidak Dipertandingkan

2

Anwar Terima Teguran, Beri Penjelasan Berhubung Lantikan Nurul Izzah

3

PM Mahu Kontijen Malaysia Bawa Pulang Emas Pertama Olimpik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Noh Dilarang Adakan Program Di Dewan Menggunakan Namanya Sendiri

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Sri Ram Benar-Benar Faham Tugas Media, Sentiasa Sedia Membantu

Semasa 13 jam yang lalu

Skor CPI Malaysia 2022 Merosot Kepada 47 Mata

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

oleh Azril Annuar