Berita Terkini

9 jam yang lalu: Kekurangan guru: NUTP mohon KPM tawar semula jawatan guru sandaran 9 jam yang lalu: BAMTC: Peluang Malaysia Ke Separuh Akhir Cerah 10 jam yang lalu: Tadbir urus yang baik harapan baharu untuk banteras rasuah - TI Malaysia 10 jam yang lalu: Anwar terima teguran, beri penjelasan berhubung lantikan Nurul Izzah 10 jam yang lalu: Dasar tender terbuka berupaya tingkat pendapat negara - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


Malaysia Negara Pertama Asia Pasifik Cipta Rangkaian Site Catalyst Penyelidikan Klinikal

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 23 Dec 2022 9:37PM

Dr Ken Lee (kanan) menandatangani perjanjian piagam dengan Dr Akhmal Yusof (kiri), di Putrajaya hari ini. - Gambar oleh Aiman Sadiq

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Malaysia menjadi negara pertama di Asia Pasifik yang akan melaksanakan rangkaian Site Catalyst dalam bidang penyelidikan klinikal dengan kerjasama Syneos Health.

Pengurus Besar dan Ketua Rantau Asia Pasifik Syneos Health, Dr Ken Lee berkata, sistem julung kali diperkenalkan itu, memberikan faedah kepada Malaysia dalam meneliti penyelidikan klinikal dikendalikan Syneos Health.

Menurutnya, kerjasama antara Clinical Research Malaysia (CRM) dan Syneos Health juga mampu memformalkan kemasukan tapak penyelidikan klinikal di Malaysia, demi memastikan kajian dihasilkan anak tempatan lebih berkualiti. 

“Di samping meningkatkan kecekapan dalam operasi penyelidikan, kolaborasi itu mampu merangka penyelesaian dan pihak industri dapat memastikan kualiti konsisten dicapai menerusi penyelidikan klinikal. 

“Tindakan berkenaan akan meletakkan Malaysia di bawah program ‘Syneos Health Catalyst’ yang berpeluang meningkatkan peluang negara ini, menyertai penyelidikan klinikal lain di seluruh dunia. 

“Malaysia turut mendapat manfaat melalui amalan dan kemahiran terbaik dari tapak penyelidikan di pelbagai negara. Dengan kerjasama ini, tapak penyelidikan di sini akan membentuk rangkaian Site Catalyst pertama dengan Syneos di rantau Asia Pasifik,” katanya pada program menandatangani perjanjian piagam antara CRM dan Syneos Health di Kementerian Kesihatan (KKM) di sini, hari ini. 

Perjanjian piagam itu ditandatangani antara beliau dan Ketua Pegawai Eksekutif CRM dan Dr Akhmal Yusof. 

Majlis tersebut turut disaksikan Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah. 

Lee berkata, pengiktirafan penyelidikan klinikal Malaysia di peringkat global merupakan antara punca pihaknya mahu memulakan initiatif tersebut di negara ini. 

Beliau berpandangan, pemangkin utama pihaknya tertarik mahu bersama Malaysia, disebabkan penemuan biosimilar onkologi, terapi sel dan gen yang mementingkan penghasilan penyelidikan klinikal berkualiti. 

“Adalah penting untuk kita bekerjasama dengan negara seperti Malaysia dalam melancarkan pembangunan terapi baru ini untuk akses pesakit di seluruh dunia.

“Justeru, penubuhan kerangka Catalyst di Malaysia adalah penting untuk kami mencapai misi dan visi,” katanya.

Zaliha ketika berucap berkata, kolaborasi antara CRM dan Syneos Health membuktikan kematangan industri penyelidikan klinikal ditaja di Malaysia.

Dengan kerjasama itu, katanya, pihaknya dapat melancarkan proses penyelidikan klinikal dan memastikan kemahiran terbaik dapat digunakan di tapak kajian di negara ini. 

Jelasnya, Malaysia juga akan dapat menambah baik proses kerja dalam merancang dan menjalankan penyelidikan. - Getaran, 23 Disember 2022.

Sorotan

1

UMNO Jumpa RoS, Jelas Aduan Jawatan Presiden, Timbalan Tidak Dipertandingkan

2

Anwar Terima Teguran, Beri Penjelasan Berhubung Lantikan Nurul Izzah

3

PM Mahu Kontijen Malaysia Bawa Pulang Emas Pertama Olimpik

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Malaysia Komited Tangani Jurang Kritikal Kecemasan Kesihatan - Dr Zaliha

Semasa 21 minit yang lalu

Program Pembangunan Luar Bandar Harus Relevan, Tidak Bertindih - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

Putrajaya Meterai MoU, Rangka Kerja Keselamatan Siber, Digital Dan Ekonomi Hijau Dengan Singapura

oleh Azril Annuar

Semasa 22 jam yang lalu

Peralihan Kepada Tenaga Boleh Baharu Mampu Kurangkan Beban Industri Perhotelan