Berita Terkini

17 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 17 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 17 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 17 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 18 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


Kenaikan Gaji Tahunan, Bantuan Khas Kewangan Bukti Penjawat Awam Dihargai Kerajaan Perpaduan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Dec 2022 5:29PM

Kenaikan gaji dan bantuan khas kewangan diberikan kepada penjawat awam dan pesara membuktikan keprihatinan kerajaan dalam menghargai komuniti itu. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kenaikan gaji dan bantuan khas kewangan diberikan kepada penjawat awam dan pesara membuktikan keprihatinan kerajaan dalam menghargai komuniti itu yang memberi perkhidmatan kepada rakyat serta negara.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Adnan Mat berkata, beliau amat menghargai keprihatinan kerajaan kerana menunaikan sebahagian cadangan terkandung dalam surat yang dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim 16 Disember lalu.

Menurut beliau, CUEPACS berpendapat, tiada sebarang alasan untuk kerajaan tidak meneruskan inisiatif berbentuk kebajikan kepada penjawat awam setelah pelbagai khidmat bakti telah dicurahkan.

“Bahkan kita berpendapat masih banyak lagi inisiatif yang perlu dilaksanakan kerajaan dalam konteks hal kebajikan dan menambah baik skim perkhidmatan penjawat awam. 

“Alhamdulillah, kerajaan telah menerima pandangan yang diberikan oleh CUEPACS apabila tetap meneruskan pembayaran Bantuan Khas Kewangan RM700 kepada anggota perkhidmatan awam Gred 56 ke bawah pada Januari 2023 serta tambahan khas RM100 dalam bayaran Kenaikan Gaji Tahunan (KGT),” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri menerusi pembentangan Bajet Mini hari ini memaklumkan bahawa kerajaan bersetuju umemberikan Kenaikan Gaji Tahunan Tambahan Khas 2023 sebanyak RM100 ringgit kepada semua penjawat awam dari Gred 11 hingga 56.

Anwar berkata, kerajaan juga bersetuju memberikan Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM700 seorang kepada 1.3 juta penjawat awam gred 56 ke bawah sebanyak RM700 dan RM350 untuk sejuta pesara kerajaan.

Dalam perkembangan lain, Adnan mengesahkan CUEPACS turut menghantar surat kepada Perdana Menteri untuk mengadakan perjumpaan bagi membincangkan isu membabitkan penjawat awam yang perlu diberi perhatian oleh kerajaan. 

“Apatah lagi, CUEPACS baru sahaja selesai mengadakan konvensyen tritahunan pada 17 hingga 19 Disember lalu dan pelbagai resolusi berkaitan kebajikan dan penambahbaikan skim perkhidmatan penjawat awam telah dicapai sepanjang konvensyen diadakan,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, sistem saraan perkhidmatan awam yang ‘lapuk’ dan dilihat tidak sesuai dengan persekitaran ekonomi semasa menjadi isu utama dibangkitkan perwakilan pada konvensyen tersebut.

“Perwakilan juga berpendapat sudah tiba masanya untuk kerajaan menetapkan gaji minimum penjawat awam kepada RM1,800 sebulan berbanding RM1,200 sebulan ketika ini. 

“CUEPACS berharap pertemuan dengan Perdana Menteri kelak dapat memberi gambaran sebenar kepada kerajaan mengenai tuntutan yang dimohon oleh CUEPACS dan penjawat awam,” katanya. - Getaran, 20 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Pengecualian Cukai Bonus: Pertimbangan PM Munasabah, Fahami Kebajikan Penjawat Awam

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Garis Panduan Mekanisme Teguran Perlu Ada, Elak Penjawat Awam Dianiaya - CUEPACS

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Pengeluaran KWSP, Lebih Baik Kerajaan Cari Jalan Lain - Anwar

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Kes Seludup Minyak Masak Subsidi: 5 Penjawat Awam Ditahan SPRM

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

oleh Azril Annuar

Semasa 17 jam yang lalu

Perbicaraan Kes 1MDB Ditangguhkan Susulan Kematian Sri Ram

Semasa 16 jam yang lalu

Anwar Mahu Malaysia Jadi ‘Nadi’ Keselamatan Makanan Singapura

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

Dr Maszlee Mohon Maaf Guna Bahasa Tidak Sepatutnya Dalam Drama

oleh Fitri Nizam