Berita Terkini

10 jam yang lalu: Shamala letak jawatan Timbalan Presiden MHC 11 jam yang lalu: Peruntukan mengenai sebarang perolehan aset baharu hanya diketahui ketika Belanjawan 2023 11 jam yang lalu: Penyerang Colombia berusia 34 tahun, taruhan terbaharu Selangor FC 11 jam yang lalu: Risiko banjir kilat di 3 negeri dalam tempoh 12 jam 11 jam yang lalu: Kerajaan luluskan peruntukan RM10.5 juta serta merta untuk bina tiga pam air dan rumah pam di Mersing bagi atasi masalah banjir - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Bantuan BTR Diteruskan, Disalurkan Kepada Rakyat Lebih Awal, Mulai Januari

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Dec 2022 1:04PM

BTR fasa 1 yang dilaksanakan kerajaan terdahulu akan tetap diteruskan di bawah pentadbiran kerajaan perpaduan. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bantuan tunai rakyat (BTR) fasa 1 yang dilaksanakan kerajaan terdahulu akan tetap diteruskan di bawah pentadbiran kerajaan perpaduan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, bantuan tersebut akan disalurkan lebih awal iaitu pada Januari depan berbanding sebelum ini iaitu pada Mac tahun hadapan.

“Bayaran Fasa 1 ini akan memanfaatkan hampir 9 juta penerima dengan peruntukan RM2 bilion, melibatkan kadar RM300 bagi setiap isi rumah dan RM100 untuk penerima bujang. 

“Saya berharap, penyaluran awal ini membantu meringankan beban yang ditanggung rakyat pada waktu ini,” katanya ketika membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Kumpulan Wang Disatukan (Perbelanjaan Masuk Akaun) 2022 dan usul Anggaran Perbelanjaan Pembangunan Sementara 2023 di Dewan Rakyat, hari ini.

Anwar berkata, kerajaan juga komited untuk terus memastikan kebajikan pekebun kecil getah sewaktu musim tengkujuh.

Menurut Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu, kerajaan telah menyalurkan bantuan musim tengkujuh (BMT) bagi bulan November dan Disember dengan bantuan keseluruhan berjumlah RM600 kepada hampir 320,000 pekebun kecil getah. 

“Sukacita sebagai tambahan, kerajaan bercadang untuk menyalurkan Bantuan Tambahan sebanyak RM200 kepada pekebun kecil getah bagi bulan Januari ini,” katanya.

Dalam pada itu, Perdana Menteri turut memaklumkan, kerajaan perpaduan bersetuju untuk memberikan kenaikan gaji tahunan tambahan khas sebanyak RM100 kepada seluruh penjawat awam bermula dari gred 11 sehingga gred 56.

Menurut beliau, kira-kira 1.3 juta penjawat awam gred 56 ke bawah akan menerima RM700 dan sejuta pesara kerajaan akan menerima RM350 menerusi bantuan khas kewangan.

“Belia juga memerlukan kelangsungan peluang pekerjaan untuk meraih rezeki dengan didorong pelaksanaan program yang mengiktiraf gaji antara RM1,500 ringgit hingga RM2,100.

“Kerajaan akan menyediakan 50,000 peluang kerjaya secara kontrak termasuk 35,000 oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) melalui program MySTEP untuk tahun 2023. 

“Selari dengan pengumuman awal saya selaku Perdana Menteri, isu kos sara hidup adalah keutamaan. Maka, adalah penting RUU ini diluluskan bagi membolehkan penyaluran Bantuan Kebajikan Masyarakat kepada isi rumah miskin, warga emas dan orang kurang upaya (OKU),” katanya.

Anwar menegaskan, tidak seharusnya ada pihak mewujudkan pelbagai tuduhan negatif terhadap tindakan kerajaan perpaduan membatalkan projek tebatan banjir.

Jelas Presiden PKR itu, Kementerian Kewangan bersama kementerian berkaitan akan memastikan aspek teknikal projek tersebut mengambil kira pandangan pakar bagi memastikan perbelanjaan yang besar ini benar-benar memberi manfaat kepada rakyat. 

“Saya difahamkan daripada 39 cadangan projek RTB yang dipohon oleh KASA (Kementerian Alam Sekitar dan Air) sebelum ini, sebanyak 28 daripadanya telah diluluskan secara rundingan terus dengan anggaran nilai berjumlah hampir RM14 bilion atau lebih 90 peratus daripada keseluruhan peruntukan. 

“Persoalannya, mengapa projek RTB yang besar belanjanya ini diputuskan dalam ruang tatakelola yang tergesa-gesa secara rundingan terus, walaupun ini sebenarnya ialah projek jangka panjang sehingga 2030. Saya ingin tegaskan bahawa kerajaan perpaduan ini tidak mempersoal kepentingan projek tebatan banjir. 

“Apa yang saya gusar ialah duit rakyat sebegini banyak, dibelanjakan dengan begitu mudah dan cepat sekali. Maka, saya telah meminta Kementerian Kewangan untuk menilai semula proses perolehan yang dipercayai dapat menjimatkan sekurangnya RM2 bilion, dan boleh diagihkan semula untuk kesejahteraan rakyat,” katanya. - Getaran, 20 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 12 jam yang lalu

Malaysia Edar Satu Juta Al-Quran Sebagai Tindak Balas Insiden Bakar Al-Quran Di Sweden

2

Semasa 15 jam yang lalu

Isu Import, Sekuriti Makanan Antara Fokus Belanjawan 2023 - PM

3

TARA 18 jam yang lalu

Lost World Of Tambun Siap Sedia Sambut Kehadiran 40,000 Pengunjung Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina

4

Semasa 1 hari yang lalu

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia

Sorotan

1

Digantung UMNO: Hishammuddin Luah Rasa, ‘Kezaliman Mereka Tidak Akan Menghapuskan Kebaikan Kita’

2

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

3

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Tidak Pernah Pijak Atau Tendang Perut Bella - Siti Bainun

Semasa 1 hari yang lalu

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia

oleh Farhana Farush

Luar Negara 19 jam yang lalu

8 Maut, 10 Cedera Serangan Di Baitulmaqdis Timur

Politik 15 jam yang lalu

GERAKAN Pelawa KJ Sertai Parti, ‘Ini Platform Sesuai Untuk Beliau’

oleh Farhana Farush