Berita Terkini

1 jam yang lalu: Mahkamah benar pelepasan sementara pasport Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: COVID : Jumlah kes harian enam hari meningkat 1,629 1 jam yang lalu: Bank Dunia unjur ekonomi Malaysia tumbuh 4.0 peratus tahun ini 1 jam yang lalu: Jabatan Penjara usahakan Reformasi Penjara untuk kurangkan kesesakan 4 jam yang lalu: Banjir: Jumlah mangsa di Sabah meningkat, Johor kekal⁣

IKUTI KAMI


Dewan Rakyat Sedih, Rakam Takziah Untuk Mangsa, Keluarga Tanah Runtuh

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Dec 2022 4:32PM

Semua Ahli Parlimen merakamkan ucapan takziah kepada individu dan keluarga mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan. - Gambar ihsan Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Sidang Dewan Rakyat hari ini melahirkan rasa sedih dengan tragedi tanah runtuh di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm, Jalan Genting, Batang Kali, Selangor, baru-baru ini yang melibatkan 94 rakyat tempatan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, sehingga kini, 61 mangsa terselamat daripada tragedi itu dan 24 disahkan maut, manakala sembilan lagi masih belum dijumpai.

Menurut beliau, semua Ahli Parlimen merakamkan ucapan takziah kepada individu dan keluarga mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan.

“Berdasarkan kepada laporan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), sejurus mendapat maklumat kecemasan daripada orang awam pada jam 2.23 pagi, koordinasi antara agensi telah dibuat dengan pantas.

“Anggota penyelamat telah tiba di kawasan kejadian pada jam 2.58 pagi dan berjaya menyelamatkan mangsa pertama sejam selepas itu,” katanya ketika membentangkan usul Perdana Menteri di Dewan Rakyat, hari ini.

Susulan peristiwa hitam tersebut, kerajaan jelas Anwar, mengumumkan bantuan segera sebanyak RM10,000 untuk keluarga mangsa yang terkorban dan RM1,000 kepada mangsa terselamat.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berkata, 16 agensi kerajaan Persekutuan dan negeri telah ditugaskan untuk melaksanakan misi mencari dan menyelamat (SAR), terdiri daripada 700 anggota.

“Justeru, dewan ini ingin merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada semua agensi penyelamat di ground zero terutamanya Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Pertahanan Awam (JPAM), RELA dan juga pasukan khas yang terdiri daripada pasukan SMART, STORM, MUST, PGA dan unit khas K9.

“Turut terlibat agensi-agensi berkaitan seperti Kementerian Kesihatan, Jabatan Penerangan, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Mineral dan Geosains, Jabatan Kerja Raya, Majlis Perbandaran Hulu Selangor, Kerajaan Negeri Selangor, Telekom Malaysia dan lain-lain.

 “Sembah takzim Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah yang berkenan berangkat meninjau pusat operasi. Begitu juga rakan Jemaah Menteri kerajaan perpaduan dan semua (yang) turun padang memberikan khidmat kepada seluruh operasi,” katanya.

Anwar berkata, pihak berkuasa tempatan (PBT) telah diarah untuk memantau dan mempertingkat keselamatan di semua tapak peranginan di negeri masing-masing.

“Jabatan Meteorologi Malaysia memaklumkan mengenai Monsun Timur Laut 2022/2023 dan hujan berterusan yang dijangk berlaku di pantai timur Semenanjung dan timur Sabah bermula 17 Disember lalu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Perdana Menteri memberitahu, sidang Dewan Rakyat hari ini  turut merakam ucapan takziah kepada keluarga Nur Hilwa Edrea  Mohd Hariz Zaifan, iaitu korban pertama banjir di Terengganu.

Mayat bayi berusia setahun itu ditemui terapung tidak jauh dari lokasi dia dilaporkan hilang.

“Semua pihak dipohon berwaspada dan mengelakkan kawasan berisiko tinggi ketika musim tengkujuh dan monsun ini,” katanya. Getaran, 19 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Kolum 4 jam yang lalu

Nurul Izzah: Antara Pendapat Umum Dan Strategi 

2

Semasa 8 jam yang lalu

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

3

Semasa 8 jam yang lalu

GLIC, GLC Berperanan Realisasikan Pembangunan Malaysia Madani - PM

4

Semasa 21 jam yang lalu

PM Perkenal Logo Malaysia Madani

Sorotan

1

Pemain Industri Makanan Perlu Kerjasama Jayakan Pelaksanaan Menu Rahmah

2

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar

3

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

Disyorkan untuk anda

Politik 6 jam yang lalu

UMNO Tidak Langgar Peraturan Mesyuarat - Ahmad

oleh Wartawan Getaran

Politik 23 jam yang lalu

Muhyiddin Ketuai 'Kabinet Bayangan' PN, Hadi Sebagai Timbalan

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 6 jam yang lalu

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar

Semasa 1 hari yang lalu

Menu Rahmah Murah, Sedap Dan Menyelerakan - Pelanggan