Berita Terkini

4 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 4 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan 6 jam yang lalu: UMNO pecat Noh Omar dalam pembersihan parti besar-besaran 7 jam yang lalu: AirAsia X mencatat 417,195 penumpang yang diterbangkan pada tahun kewangan 2022 7 jam yang lalu: Joe Biden ucap tahniah kepada Anwar, puji demokrasi Malaysia

IKUTI KAMI


Tangani Isu Ketidakpuasan Hati Pekerja, ‘Jeritan’ Rakyat Miskin Perlu Didengari

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Dec 2022 6:47PM

Perdana Menteri digesa menangani isu ketidakpuasan hati pekerja yang semakin meningkat saban hari khususnya membabitkan golongan miskin di negara ini. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa menangani isu ketidakpuasan hati pekerja yang semakin meningkat saban hari khususnya membabitkan golongan miskin di negara ini.

Penasihat Buruh Antarabangsa Persatuan Khidmat Nasihat Pencarum Perlindungan Sosial Malaysia (SPCAAM), Callistus Antony D’Angelus berkata, ‘jeritan’ rakyat miskin yang bekerja perlu didengari oleh kerajaan memandangkan situasi semasa ekonomi negara agak teruk sehingga menyebabkan kesabaran golongan berkenaan semakin menipis.

Menurut beliau, semua kerajaan yang pernah mentadbir termasuk kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2018 pernah membuat kenyataan akan menjaga dan melindungi kepentingan pekerja namun sehingga satu tahap ia menemui kegagalan.

Tegasnya, kegagalan yang paling ketara adalah beberapa langkah nominal telah dibuat untuk memberi manfaat kepada pekerja, seperti pengenalan gaji minimum pada tahun 2013.

“Sebelum memperkenalkan sebarang langkah taktikal dan biasanya tokenistik (buat cukup syarat) yang bertujuan menenangkan pekerja untuk seketika, penilaian strategik perlu dilakukan bagi menghargai kekuatan dan kelemahan sistem.

“Kemudian putuskan apa yang perlu dilakukan oleh kerajaan dalam menangani isu-isu yang melanda pekerja di negara ini.

“Jika ini bermakna sistem itu perlu dirombak secara radikal, kerajaan baharu seharusnya mempunyai tekad untuk berbuat demikian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tegas beliau, sudah tiba masanya kerajaan mentadbir dan menangani peningkatan kos sara hidup, kemiskinan mutlak dan relatif, eksploitasi pekerja serta penganiayaan terhadap aktivis buruh.

Katanya lagi, tahap kemiskinan perlu diukur dalam konteks masa kini dan tidak menggunakan piawaian zaman dahulu memandang keperluan dan kehendak masa kini sudah berubah.

“Kerajaan harus melihat untuk memastikan setiap pekerja dibayar ‘upah hidup’ supaya mereka boleh mengambil bahagian secara bermakna dalam masyarakat.

“Persoalan mengenai seseorang itu pro modal atau pro buruh tidak sepatutnya timbul, dan hala tujunya harus dalam mewujudkan platform keadilan sosial berkembang maju. 

“Semua rakyat Malaysia, tanpa mengira kedudukan mesti mempunyai peluang yang sama untuk menentukan nasib sosial dan ekonomi mereka,” katanya.

Beliau berkata, Perdana Menteri juga perlu mula merangka semula strategi untuk mengembalikan Kementerian Buruh sebagai permulaan untuk menumpukan semula perhatian kerajaan bagi memenuhi kepentingan rakyat Malaysia.

“Untuk merombak landskap buruh di negara ini, tindakan perlu diambil secara berbeza dan beberapa perspektif baharu diperlukan. “Pendekatan tradisional bagaimana pihak kolonial dan kleptokrat Malaysia melihat sesuatu perlu diketepikan.

“Terdapat beberapa minda cemerlang di luar sistem yang boleh dimanfaatkan, seperti Syed Shahir Syed Mohamud dan K S Jomo,” katanya.

Syed Shahir adalah mantan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) manakala K S Jomo atau Profesor Dr Jomo Kwame Sundaram pula adalah pakar ekonomi terkenal di negara ini.  – Getaran, 1 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 8 jam yang lalu

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia

2

Politik 9 jam yang lalu

‘Anwar Ini Bagus, Tapi Dikelilingi Orang Jahil…’ - Shahidan

3

Semasa 1 hari yang lalu

Elaun Perjalanan, Apa Pendirian Kerajaan Perpaduan? ‘Terdapat Garis Nipis Membezakan…

4

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Gesa Subjek Peradaban Islam Dikaji, Ditambah Baik

Sorotan

1

Rafizi Rancang Strategi Bantu Peniaga, Pengusaha Restoran Tangani Kenaikan Kos

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kebenaran Keluarkan Caruman KWSP Akan Gagalkan Matlamat Penubuhan Tabung

oleh Fitri Nizam

Semasa 20 jam yang lalu

KTMB Sedia Perkhidmatan Tren Komuter 24 Jam Sempena Thaipusam

Semasa 1 hari yang lalu

Umat Islam Digesa Bersolidariti Desak Ambil Tindakan Terhadap Paludan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Elaun Perjalanan, Apa Pendirian Kerajaan Perpaduan? ‘Terdapat Garis Nipis Membezakan…

oleh Susan Albert