Berita Terkini

3 jam yang lalu: Permohonan Najib ketepi injunksi kes saman 1MDB didengar 26 Mei 3 jam yang lalu: KPKT lulus peruntukan RM40 juta tingkat kesejahteraan hidup rakyat Pulau Pinang 3 jam yang lalu: Banjir di Kelantan akibatkan kerosakan infrastruktur berjumlah RM172.3 juta - MB 3 jam yang lalu: Gempa bumi Turkiye: Tiada rakyat Malaysia terjejas di Syria 3 jam yang lalu: Malaysia antara negara terawal hantar pasukan SAR ke Turkiye - Armizan

IKUTI KAMI


PM Digesa Lantik 18 Ahli Parlimen Wanita Jawatan Menteri, Timbalan Menteri

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Nov 2022 11:47AM

Pantau PRU-15 turut menggesa sasaran dasar afirmatif Pelan Tindakan Pembangunan Wanita (PTPW) agar penglibatan 30 peratus wanita dalam badan legislatif dan eksekutif dicapai dalam kerajaan baharu - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan Perpaduan diterajui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa melantik sekurang-kurangnya 18 Ahli Parlimen wanita ke jawatan menteri atau timbalan menteri.

Jurucakap Pantau PRU-15 yang diketuai Majlis Kebangsaan Pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) berkata, sungguh pun suara wanita diwakili hanya 30 wakil rakyat dalam Parlimen, namun kebolehan mereka sebagai pemimpin tidak harus diragui.

Malah, menurut pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dianggotai 200 NGO wanita itu, setiap Ahli Parlimen wanita mempunyai rekod prestasi cemerlang, justeru mereka turut mengesyorkan agar jawatan tersebut turut diberikan kepada wakil rakyat pembangkang.

“Kami menggesa pertimbangan yang sedalam-dalamnya, 18 Ahli Parlimen wanita dalam parti yang menubuh kerajaan untuk jawatan menteri dan timbalan menteri.

“Demi memperkukuh perpaduan, Pantau PRU-15 juga mencadangkan Ahli Parlimen pembangkang berpengalaman dan mempunyai latar belakang kepimpinan baik dipertimbangkan," katanya dalam kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, beliau berkata, memandangkan perwakilan wanita dalam Dewan Rakyat hanya 13.5 peratus sahaja, Pantau PRU-15 berharap lebih ramai pemimpin wanita dilantik sebagai senator di Dewan Negara. 

Jelasnya, terdapat keperluan perkara itu dilaksanakan berikutan hanya lapan (18 peratus) daripada 46  wanita yang telah dilantik menjadi Senator. 

“Keputusan PRU-15 kali ini mempunyai hikmah pembentukan kerajaan Perpaduan dengan semangat pembaharuan yang luar biasa.

“Tatakelola baharu pasca PRU-15 termasuk pelaksanaan peningkatan inklusiviti gender demi kepentingan dan kemajuan negara," katanya. 

Sementara itu, beliau turut menggesa sasaran dasar afirmatif Pelan Tindakan Pembangunan Wanita (PTPW) agar penglibatan 30 peratus wanita dalam badan legislatif dan eksekutif dicapai dalam kerajaan baharu.

“Gesaan ini bersandarkan kajian yang menunjukkan penglibatan dan perspektif wanita dalam kepemimpinan meningkatkan mutu pembuat keputusan dan pulangan hasil yang amat baik.

“Pencapaian sekurang-kurangnya 30 peratus akan memperbaiki imej negara di mata antarabangsa dari segi kedudukan kepimpinan politik dalam Indeks Jurang Gender Dunia,” katanya.

Pada masa sama, Pantau PRU-15 turut menzahirkan ucapan tahniah kepada Anwar atas pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri ke-10.

“Pantau PRU-15 menaruh penuh harapan agar Anwar menumpukan perhatian kepada proses penyatuan semula rakyat sebagai sebuah bangsa setelah proses kempen pilihan raya disifatkan sebagai memecahbelahkan masyarakat.

“Rakyat mengharapkan sebuah kerajaan yang inklusif dalam agenda pengukuhan perpaduan, pemacuan perkembangan ekonomi dan jaminan keadilan bersandarkan Perlembagaan Persekutuan," katanya. - Getaran, 28 November 2022

Sorotan

1

PM Minta Penguatkuasaan Tangani Kecuaian, ‘Setiap Sen Kita Belanja Akan Dipertanggungjawabkan’ 

2

Kabinet, Penjawat Awam Harus Bekerjasama Angkat Martabat Rakyat, Negara - PM

3

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

oleh Fitri Nizam

Semasa 15 jam yang lalu

PAS Sedia Bantu Kerja Menyelamat Gempa Bumi Turkiye, Syria

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Persatuan Pelajar Malaysia Di Turkiye Sahkan Mereka Selamat

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Tahan 2 Lelaki, Rampas Pelbagai Minuman Keras Bernilai Lebih RM200,000