Berita Terkini

53 minit yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 53 minit yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan 2 jam yang lalu: UMNO pecat Noh Omar dalam pembersihan parti besar-besaran 4 jam yang lalu: AirAsia X mencatat 417,195 penumpang yang diterbangkan pada tahun kewangan 2022 4 jam yang lalu: Joe Biden ucap tahniah kepada Anwar, puji demokrasi Malaysia

IKUTI KAMI


M-Wez Tidak Ancam Penempatan Portugis Tempatan - Sulaiman

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 17 Apr 2021 9:27AM

Datuk Seri Sulaiman Md Ali berucap ketika upacara pelancaran Projek Pembangunan Zon Ekonomi Persisiran Pantai Melaka pada 8 April. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MELAKA - Projek Pembangunan Zon Ekonomi Persisiran Pantai Melaka (M-WEZ) dijamin tidak akan menjejaskan penduduk setempat khususnya di masyarakat di Kampung Portugis.

Jaminan itu disuarakan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali, yang turut mengesahkan bahawa pembangunan seluas 10, 000 hektar di bahagian barat Melaka itu, tidak memberi kesan kepada penduduk sebaliknya memperkasakan lagi sosioekonomi.

Menurut beliau, beberapa fasa, kajian membabitkan projek koridor ekonomi baharu itu sudah dilakukan termasuk Penilaian Dampak Alam Sekitar (EIA).

“Kita mengambil kira semua aspek kajian yang telah dilaksanakan dan tidak perlu bimbang kerana pembangunan ini tidak akan meninggalkan kesan tidak baik.

“Pembangunan yang dirancang ini bertujuan memperkasakan sosioekonomi generasi akan datang dan kita akan cuba menambah baik  perkara ini,” katanya kepada Getaran.

Media sebelum ini melaporkan, jurang perbezaan ekonomi Melaka dan rakyatnya akan jauh ketinggalan sekiranya kerajaan tidak merancang untuk memajukan koridor ekonomi baharu seperti M-WEZ untuk keperluan rakyat di masa hadapan.

Sulaiman berkata, projek berkenaan adalah wadah yang akan mengembalikan semula kegemilangan Melaka sebagai pusat ekonomi, seperti pernah disaksikan 700 tahun lalu.

Baru-baru ini, presiden Jawatankuasa Bertindak Selamatkan Komuniti Portugis, Martim Theseira mendakwa, pembangunan M-Wez akan memberi impak negatif kepada kehidupan seharian mereka.

Katanya, adalah tidak adil untuk membiarkan orang luar datang dan memusnahkan negeri ini.

Projek berkenaan tegasnya, bukan sekadar menghapuskan kualiti kehidupan seharian masyarakat Portugis tempatan, bahkan turut mengancam nilai sejarah dan kebudayaan negeri. - Getaran, 17 April 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 4 hari yang lalu

PEKADIN Cadang Jawatan Ketua Menteri Sabah Guna Gelaran 'Premier'

2

Semasa 5 hari yang lalu

Amaran Banjir Kilat Dalam Tempoh 24 Jam Dikeluarkan Bagi 6 Negeri

3

Politik 2 minggu yang lalu

Rauf, Sulaiman Duduk Semeja, Perjelas Isu Jawatan Ketua Menteri

4

Politik 3 minggu yang lalu

PBS, STAR Kekal Sokong Hajiji Sebagai Ketua Menteri Sabah

Sorotan

1

Rafizi Rancang Strategi Bantu Peniaga, Pengusaha Restoran Tangani Kenaikan Kos

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

9 Syor Wajar Dilaksana, Lindungi Wang Pendeposit TH ‘Lesap’

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

‘UMNO Milik Semua Ahlinya, Bukan MKT Sahaja’- Khairy

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Konsep Madani Sebenar Berpandukan al-Quran, Rasulullah, Jika Tidak Pasti Gagal

oleh Susan Albert

Politik 6 jam yang lalu

‘Anwar Ini Bagus, Tapi Dikelilingi Orang Jahil…’ - Shahidan

oleh Sofian Baharom