Berita Terkini

36 minit yang lalu: Permintaan penumpang pada Oktober petanda pemulihan berterusan - IATA 38 minit yang lalu: Perjalanan Komuter percuma untuk OKU 3, 4 Disember ini 39 minit yang lalu: 'Speedy Tigers' mara ke separuh akhir Piala Negara-Negara 2022 40 minit yang lalu: Barisan Kabinet hampir dimuktamadkan, PM menghadap Agong pagi ini 41 minit yang lalu: JPS ramal kemungkinan banjir di Rompin, malam ini

IKUTI KAMI


Hati-Hati Gayakan Fesyen Bollywood, Jangan Sampai Tersasar - Dr  Malar

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Oct 2022 10:06AM

Dr Malar - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dr Malar Santhi Santherasegapan atau lebih dikenali sebagai Dr Malar kembali menjadi bualan hangat, selepas tampil dengan video yang menjelaskan mengenai kecenderungan segelintir pihak menggayakan fesyen bertema Bollywood, khususnya dalam kalangan wanita.

Menurut beliau, fesyen bertemakan Bollywood yang sarat dengan aksesori berwarna-warni sememangnya menjadi kegemaran ramai untuk digayakan.

Namun katanya, pemakai perlu berhati-hati kerana ada sebahagian daripada aspek fesyen itu berunsur agama, yang boleh membawa hukum haram jika digayakan umat Islam.

“Pemakaian fesyen Bollywood ini ada dua komponen. Pertama komponen bangsa India dan kedua komponen agama Hindu.

“Kalau you all nak pakai tikka yang cantik dan bersambung (ke kepala) itu adalah budaya, tak jadi masalah. Kalau you all nak pakai sari atau lenga, itu adalah budaya, tak jadi masalah. You nak pakai rantai cantik-cantik, gelang, cincin, subang hidung, subang, itu semua adalah budaya, tak jadi masalah,” katanya menerusi perkongsian video di aplikasi TikTok.

Dr Malar berkata, umat Islam bagaimanapun perlu berhati-hati apabila mengenakan pottu pada dahi kerana ia berunsur agama.

“Tapi saya ada tengok rakan-rakan beragama Islam gunakan pottu. Tak boleh ya guys. Pottu ni agama Hindu.

“Kalau tengok wanita yang sudah berkahwin kitorang akan pakai warna merah, wanita yang belum berkahwin akan pakai warna hitam tapi ini pun agak berubah sedikit mengikut kawasan geografi mereka di India,” katanya.

Beliau memberitahu, secara umumnya penggunaan pottu adalah bagi membezakan status wanita, walaupun warnanya boleh dimodenkan mengikut peredaran zaman.

“Kalau saya pakai baju biru, saya pakai pottu biru. Kalau saya pakai baju hijau, saya pakai pottu hijau. Ia dimodenkan sedikit walaupun masih komponen agama.

“Sama macam tudung, ada yang boleh dililit, ada yang boleh dipakai macam turban sebab ia dimodenkan,” katanya.

Turut terkandung dalam komponen agama jelas Dr Malar, ialah sindoor atau bindi yang dicalit di bahagian tengah dahi.

“Sama macam sindoor atau bindi. Ini pun agama. Ini bukan budaya, so you all jaga-jaga pakai pottu atau bindi bila tema Bollywood ni. Takut jatuh apa-apa hukum.

“Saya tak pastilah (ikut) agama Islam tu hukum syirik ke, apa ke, you all kena check dengan ustaz, ustazah, cuma sebagai seorang yang beragama Hindu yang banyak berkawan dengan orang Islam, kawan-kawan Islam, saya tahu kawan-kawan Islam sangat menjaga hukum syirik, hukum murtad, hukum haram,” katanya, panjang lebar.

Jelas beliau, pergaulannya bersama rakan-rakan beragama Islam membuatkan beliau terpanggil untuk berkongsi perkara itu.

“Be careful bila anda mengenakan tema Bollywood ini, jangan sampai tersasar. Ambil yang bangsa dan budaya sahaja, berhati-hati dengan komponen agama Hindu,” katanya, ikhlas.

Dr Malar turut memohon maaf jika perkongsian dibuatnya mengandungi sebarang kesilapan, khususnya dari aspek agama Islam dan mengalu-alukan sebarang teguran daripada agamawan.

“Kalau ada salah silap saya minta maaf. Minta juga kalau ada mana-mana ustaz, ustazah atau PU (Pencetus Ummah) yang boleh betulkan. Ini cuma teguran ikhlas daripada saya,” katanya.

Sehingga jam 10 pagi ini, video yang dimuat naik 19 jam lalu itu sudah menerima lebih 27,000 perkongsian dan lebih 338,000 tanda suka.

Mengintai ke ruangan komen, ramai netizen termasuk golongan selebriti menyambut baik teguran Dr Malar dan berharap beliau terus berkongsi sebarang ilmu yang bermanfaat. - Getaran, 29 Oktober 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 5 hari yang lalu

Gauri Khan Hingga Twinkle Khanna: Isteri Bollywood Ini Melarang Suami Mereka Berlakon dengan Aktres Tertentu 

2

Politik 6 hari yang lalu

DAP Disaran Minta Maaf Kepada Umat Islam, Orang Melayu, ‘Jika Enggan…’

3

Selebriti 2 minggu yang lalu

Sering Tolak Tawaran Berlakon Daripada Karan Johar, Bukti Aryan Tak Minat Jadi Seperti Bapanya, Shah Rukh Khan 

4

Politik 2 minggu yang lalu

Pihak Lawan Tak Ada Isu Nak Serang PH - Mohd Sany

Sorotan

1

Peminat Menggila! Efek Rumah Kaca Beraksi di Malaysia Selepas 12 Tahun

2

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

3

Usul Undi Percaya Keabsahan Anwar Dibentang 19 Disember Ini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Senarai Kabinet Hampir Muktamad, PM Menghadap Agong Pagi Ini

oleh Susan Albert

Semasa 20 jam yang lalu

Bicara Kes Pengubahan Wang, Elak Cukai Rosmah Bermula 12 Mei 2023

Politik 21 jam yang lalu

Ceramah Sepentas PH-BN Di Tioman Cipta Sejarah, Tekan Perpaduan Demi Rakyat

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 1 hari yang lalu

Majlis Raja-Raja Cadang PM Tak Buat Lantikan 5 Ahli JAC

oleh Sofian Baharom