Berita Terkini

4 jam yang lalu: Bubar DUN: PAS serah kepada MB - Abdul Hadi 6 jam yang lalu: Isu bekalan telur ayam, minyak: Salahuddin jumpa pemain industri esok 7 jam yang lalu: Amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu bermula 7 Disember 7 jam yang lalu: Asas-asas utama dasar luar Malaysia kekal, aspek lain perlu penelitian PM - Zambry 7 jam yang lalu: Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL) digerakkan segera tangani kos sara hidup - Salahuddin

IKUTI KAMI


Kakitangan VSS Bukan Pemiutang, Berhak Dapat Bayaran Penyelesaian - Hakim

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Oct 2022 7:17AM

Kira-kira 300 bekas petugas Utusan Melayu mengadakan protes meminta supaya pembayaran pampasan mereka diselesaikan dengan segera di bekas bangunan pejabat Utusan, di Jalan Utusan off Jalan Chan Sow Lin, pada awal bulan ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bekas kakitangan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad (UMMB) terlibat dalam Skim Pemisahan Sukarela (VSS) empat tahun lalu berhak mendapatkan baki bayaran penyelesaian hasil jualan hartanah milik syarikat dan anak syarikatnya.

Hakim MahkamahTinggi, Nadzarin Wok Nordin, semalam, memutuskan bahawa penerima VSS dan anak-anak syarikatnya adalah benefisiari harta amanah dan bukan pemiutang UMMB.

“Berkaitan dengan  pelaksanaan VSS, UMMB, anak syarikat dan syarikat berkaitannya boleh diklasifikasikan sebagi entiti ekonomi tunggal.

“Mahkamah berpendapat bahawa penerima VSS adalah benefisiari harta-harta amanah dan mereka tidak terlibat dalam proses likuidasi dan berhak mendapat manfaat daripada harta-harta amanah,” kata hakim itu.

Beliau juga mengisytiharkan 29 hartanah milik UMMB dan anak syarikat - Utusan Publications & Distributor Sdn. Bhd., U Print Sdn. Bhd., Utusan Land Sdn. Bhd., Juasa Holdings Sdn. Bhd. dan Mediamony Sdn. Bhd., adalah harta amanah.

Dalam penghakimannya, Nadzarin berkata hartanah berkenaan termasuk empat harta tambahan iaitu bangunan-bangunan di Jalan Chan Sow Lin dan kilang percetakan di Bangi dekat sini.

Hartanah tersebut terletak di  di Lot 187 dan 268, 46M, Seksyen 92, Jalan 5 Off Jalan Chan Sow Lin, No. 44, Jalan Utusan Off Jalan Chan Sow Lin, Lot 285, Jalan 5, Seksyen 92 Jalan Chan Sow Lin dan Lot 6, 3 Jalan P/10 Kawasan Perusahaan S/S10, Bangi.

Katanya, penerima VSS sebagai benefisiari, (selepas ditolak perkara-perkara seperti cukai keuntungan harta tanah, penilaian, yuran pelikuidasi, yuran guaman dan pelbagai bayaran) akan menerima bayaran penyelesaian yang akan dimasukkan ke dalam akaun firma guaman yang dilantik sebagai pemegang amanah VSS.

Firma guaman, Lavinia, Dell Akbar, Tee & Partners serta Tetuan Azmin dinamakan sebagai pemegang amanah kakitangan VSS.

Hakim membuat keputusan tersebut dalam saman pemula yang difailkan oleh UHY Advisory sebagai pelikuidasi yang mewakili UMMB (Penggulungan Sukarela Pemiutang-CVL) sebagai plaintif terhadap Rosmanizam Abdullah dan 159 yang lain sebagai defendan (pekerja VSS).

Menurut penghakiman, hanya lapan kali pembayaran dibuat oleh plaintif (UMMB) kepada bekas kakitangan sebelum CVL pada 7 Oktober 2019 manakala masih terdapat baki tunggakan sebanyak RM59,403,367.97 perlu dijelaskan kepada semua penerima VSS. 

Hakim seterusnya berkata sebelum membuat keputusan, mahkamah telah meneliti terma dan syarat VSS yang menyatakan terdapat sejumlah 12 pembayaran dalam tempoh 12 bulan kepada pekerja VSS dan sepatutnya dibuat selepas semua potongan berkanun, hutang belum dijelaskan dan proses rasmi lain selesai.

“Mahkamah juga merujuk surat bertarikh 8 Oktober 2019 daripada Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan (ketika itu), Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir yang menyatakan, persetujuan kedua pihak dicapai bahawa pembayaran VSS akan dibuat menggunakan dana hasil penjualan hartanah milik Kumpulan Utusan,” katanya.

Sementara itu, peguam Abu Daud Abd Rahim, mewakili defendan-defendan, ketika dihubungi, mengesahkan penghakiman tersebut. - Bernama

Sorotan

1

Peningkatan Kes Demam Denggi Di Selangor Membimbangkan

2

Sindiket Pelaburan Ketika PKP Perdaya Hampir 10,000 Mangsa, Babit Kerugian RM3 Bilion

3

Jemaah Malaysia Kini Wajib Guna Imbasan Biometrik Untuk E-Visa Umrah - MOHU

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Pegawai MOF Sahkan Ada Perlanggaran Prosedur Yang Serius, Babit Dana RM600 Bilion - PM

oleh Azril Annuar

Semasa 6 jam yang lalu

Hujan Lebat Berterusan, Lebuhraya Pasir Gudang Dinaiki Air

oleh Izwan Ramlan

Semasa 1 hari yang lalu

17 Projek Perumahan Sakit, 7 Terbengkalai di Johor - Exco

Semasa 1 hari yang lalu

Ketiadaan Nama Besar Dalam Kabinet Anwar Adalah ‘Langkah Politik’ - Penganalisis

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain